Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

2017. augusztus 13. 09:40    
nyomtatás
 
A budapesti lakások drágák. A budapesti lakások olcsók. Hogy a két állítás közül melyik az igaz, elsősorban attól függ, hogy Európán belül honnan nézzük a magyar lakáspiacot és figyelembe vesszük-e az adott árakhoz társuló jellemző béreket. Az alábbiakban a Numbeo térképén mutatjuk meg, hogy a tágabb környezetében mennyire számít drágának Budapest és mennyire éri meg a magyar lakáspiacon befektetni a pénzünket.


A vizsgálatban az egyes települések belvárosában elérhető hozamokat néztük meg, ami nem feltétlenül a legmagasabb érték az adott városon belül, viszont jó összehasonlítást ad ahhoz, hogy melyik fővárosban a legjobb ingatlanba fektetni a pénzünket.

Melyik város a legjobb befektetés?


Az ingatlanpiacon elérhető hozamokat nézve Budapest belvárosa még a megemelkedett lakásárak ellenére is átlagon felüli hozamokat kínál. Az áremelkedéssel párhuzamosan ugyanis a bérleti díjak is felmentek, részben a rövid távú turisztikai célú szálláshelykiadásnak köszönhetően. Összességében azonban vannak Budapestnél kedvezőbb hozamú fővárosok is Európában, ahol a nálunk jellemző nettó 4-5 százaléknál magasabb, akár 6-7 százalékos hozamok is elérhetők.

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Azokban a városokban, ahol magasabbak az árak, alacsonyabbak a hozamok, így, ha csak ezt a szempontot nézzük, Párizsban, Stockholmban és Londonban éri meg a legkevésbé ingatlanba fektetni a pénzt. Bécsben és Rómában sem számíthatunk ugyanakkor 3 százaléknál magasabb átlagos hozamokra, mag a régióban a legrosszabb helyzetben Belgrád van, ahol a relatíve magas lakásárakhoz alacsony bérek társulnak, így a lakásokat is csak alacsony összegekért, alacsony hozamokkal lehet bérbe adni.

A lista másik végén olyan kockázatosabb városok szerepelnek, mint Kijev vagy Moldova fővárosa Chisinau, amelyekben a magasabb kockázatokat valamelyest a magasabb hozamok kompenzálják. Elsőre viszont meglepő lehet, hogy Brüsszel és Dublin is jól szerepelt a listán, mindkét városban a Budapestinél is magasabb, 5-6 százalékos hozam érhető el lakáskiadással.

Hol juthatnak legkönnyebben lakáshoz a helyiek?


A befektetési célú lakásvásárlás mellett sokat elárul egy város lakáspiacáról az is, hogy a jövedelemből élők mennyire könnyen tudnak a saját városukban lakáshoz jutni. Ebben a tekintetben Londonban, Lvivben és a már említett Belgrádban a legrosszabb a helyzet. Nem sokkal könnyebb lakást vásárolni azonban Moszkvában, Rómában vagy Kijevben sem, ahol az árak és a bérek a legkevésbé vannak összhangban egymással.

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Budapest ebben a mutatóban is átlagosnak mondható, a régióban Prágában is hasonló a lakásvásárlók helyzete, Varsóban vagy Pozsonyban azonban mostanra valamivel könnyebb a bérekhez viszonyított lakáshoz jutás. A legkedvezőbb a lakásvásárlók helyzete Hollandia és Németország nagyobb városaiban, de a fővárost leszámítva a többi északi országban is kedvezők a lakások jövedelmekhez viszonyított árai.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium