Prémium

Nagy a felelősség a pénzügyi közvetítőkön (x)

Portfolio
Sokszor halljuk, hogy a magyar lakosság pénzügyi ismeretei hiányosak és az öngondoskodás nem megfelelő. A helyzeten segíthet, ha a pénzügyi közvetítők, bankok, biztosítók ügyfélkapcsolati munkatársai megfelelő szakértelemmel segítenek az ügyfeleknek a számukra alkalmas termékek kiválasztásában, ismertetésében. Ebből adódóan a pénzügyi közvetítőknek rendkívül nagy felelősségük van.
A Nemzetközi Bankárképző Központ egyre keresettebb Minősített Befektetési Tanácsadó (MBT) képzési programjának célja, hogy képzett munkatársak segítsék az ügyfeleket a pénzügyi döntéseikben.
A képzés két oktatóját, Marczi Erikát és Borza Gábort kérdeztük a lakosság pénzügyi öngondoskodásáról és a pénzügyi közvetítői piac szerepéről.

Véleménye szerint hogyan lehetne a lakosság pénzügyi öngondoskodását erősíteni?



Nagy a felelősség a pénzügyi közvetítőkön
Marczi Erika: Számtanpéldákkal, az életkeresetből - már az első havi fizetésből - félretett összeg kamatozásának bemutatatásával és az így keletkezett tőke különböző életkorokban való járadékra váltásának illusztrálásával. A pénzügyi oktatást már alsó tagozatban érdemes lenne elkezdeni - életstratégiát, életvezetést, költség- és időgazdálkodást kellene tanítani.

Borza Gábor: A lakosság pénzügyi öngondoskodása akkor és úgy erősödik trendszerűen, ahogy a várakozásaiból eltűnik a mindent megoldó állam képe. Az erősödésre persze rá lehet segíteni, jelenleg is nagyon sok információ jut el a lakossághoz a nyugdíj-előtakarékosság szükségességéről. Ebben a helyzetben nagyon sokat jelent az állami támogatások megjelenése, amelyek a különböző hosszú távú megtakarítási, befektetési termékeket támogatják adókedvezménnyel.

Van-e szerepük a pénzügyi közvetítők és a bankok, biztosítók ügyfélkapcsolati munkatársainak a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítésében?

ME: Igen, óriási a felelősség és a lehetőség is. Személyes megbeszélések során kell felkelteni az igényt és arra megoldási javaslatokat adni. A megbeszéléseken kikérdezik, mik az ügyfél tervei, ehhez milyen eszközei állnak rendelkezésre. Minden ügyfélkapcsolati találkozó egyben személyes mentorálás is. Az ügyfelekkel foglalkozó munkatársak a pénzintézet arcai is egyben, az általuk közvetített képet, eljárást, viselkedést az ügyfelek azonosítják a céggel is.



Nagy a felelősség a pénzügyi közvetítőkön
BG: A pénzügyi közvetítők és a bankok, biztosítók ügyfélkapcsolati munkatársai versenykörnyezetben dolgoznak, a pénzügyi tudatosság erősítése a saját ügyfélkörükben már középtávon kifizetődő kell, hogy legyen. Az is ismert, hogy a legjobb üzletkötők hosszú évek alatt olyan ügyfélkört tudtak kiépíteni, ami számukra megfelelő jövedelmet jelent. Ez azonban csak úgy működhet, ha - minden távon - valóban az ügyfelek érdekében járnak el, ami sok esetben egybeesik a pénzügyi tudatosság erősítésével.

Megfelelőnek ítéli-e meg a pénzügyi közvetítői piac felkészültségét és gyakorlatát ehhez? Kell-e, illetve lehet-e a helyzeten javítani, és ha igen, hogyan?

ME: Oktatásból sosem elég. Ugyanakkor ez idő- és költségigényes, aminek meg kell térülnie. Érdekes módon a közvetítőkkel szemben töretlen a bizalom. Az ügyfelek elhiszik, amit hallanak, vagy azt hallják meg, amit szeretnének, nem olvassák el az átadott dokumentumokat. Sokszor csak a panaszügynél derül ki, hogy hiába írt alá minden dokumentumot, valójában semmit nem olvasott el belőle.

BG: Személyes tapasztalatom összehozott sok rendkívül felkészült pénzügyi tanácsadóval, de sok olyannal is, aki a pénzügyek alapfogalmaival sem volt tisztában. Egy bank befektetési tanácsadója váltig állította, hogy az általam keresett konstrukciónak nincs alapkezelői díja, pedig nagyon körüljártuk a kérdést. Végül a tájékoztatóban megtaláltuk, hogy 2,5%. A gond az, hogy ő ezt nem látta gondnak. Ha tudunk a helyzeten javítani, akkor tegyük meg. Maga a verseny nagyon sokat segít, de azt is felismerték itthon is és külföldön is, hogy a pénzügyi közvetítői piacnak vannak könnyen lenyeshető vadhajtásai.

Az aktuális megtakarítási piac szempontjából mi az, amit most a legfontosabbnak tartana kiemelni?

ME: Megtakarításainkat érdemes diverzifikálni, összegükben és tartamukban megosztani. Likvid pénzeszköznek is lennie kell, akármilyen csábító egy befektetés, a folyószámlánkon mindig legyen pénz. Talán furcsának tűnik, ha a megtakarításoknál a halálesetre, balesetre vagy betegségre szóló biztosításokat is hangsúlyozom. Ezek azok a biztosítások, amiknek díja "pénzkidobásnak" tűnik a családi költségvetésben, de elképesztő segítséget nyújtanak akkor, amikor egy baleset vagy betegség miatt a jövedelem jelentősen lecsökken.

BG: A legfontosabb, hogy mindenkinek szüksége van megtakarításra. Az alacsony jövedelműeknek azért, mert alacsony a jövedelmük, a magas jövedelműeknek meg azért, mert magas a jövedelmük. A négy éve bevezetett egykulcsos adó elvileg sokkal több megtakarítás-növekedést generálhatott volna. Ez is azt mutatja, hogy jócskán kell még javítani a pénzügyi kultúrán.

(x)
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lidl áruház