Prémium

Változnak a közös költség behajtásának szabályai (x)

Portfolio
2016-tól tartozás-elismerés, jogerős ítélet vagy fizetési meghagyás után jegyezhetnek be jelzálogot ingatlanra tartozás esetén. Az újításból az adós és a társasház is profitálhat


Változnak a közös költség behajtásának szabályai
Korábban évekig lehetőség volt arra, hogy a közös költséget felhalmozó tulajdonos ingatlanára a közgyűlés vagy a közös képviselő jelzálogjogot jegyeztessen be. Ez a szabály jelentősen meggyorsította a társasház követelésének biztosítását, ugyanakkor teret adhatott a rosszhiszemű joggyakorlásnak: számos példa volt arra, hogy a jelzálogjog törlését a közös képviselő nem kezdeményezte, hiába egyenlítette ki az adós a közös költség hátralékot. Erre a tulajdonos pedig csak akkor jött rá, amikor értékesíteni próbálta ingatlanát. Ugyanakkor a jelzálogjog a legtöbb esetben nem jelentett valódi megoldást a társasháznak sem, hiszen a követelés ugyan biztosítva volt, de általában csak jóval később (pl.: ha a tulajdonos eladta ingatlanát) jutott pénzéhez a lakóközösség. A felhalmozódott tartozások pedig, akár el is lehetetleníthetik a társasház működését.

A jogszabályváltozás alapján, 2015. december 24. napja óta nem lehet jelzálogjogot puszta egyoldalú döntéssel bejegyezni az adós ingatlanára: pert vagy fizetési meghagyást kell indítania a társasháznak. A jelzálogjog úgy is bejegyezhető, ha a tulajdonostárs teljes bizonyító erejű magánokiratban elismeri a tartozást. Sajnos a per hosszú, az adós pedig a legritkább esetben ismeri el, hogy tartozik.

A fizetési meghagyás a tartozások érvényesítésének gyors és hatékony eszköze: a jogerős fizetési meghagyásnak ugyanolyan joghatálya van, mint a bírósági ítéletnek: azaz a társasház végrehajtást kezdeményezhet a tartozást felhalmozó adós ellen. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a társasház hamar pénzéhez juthat, hiszen a végrehajtó az adós munkabérét, egyéb járandóságát vagy akár a bankszámlán található pénzét is végrehajtás alá vonhatja. Így a tartozások nem fognak felhalmozódni, a társasház a pénzt azonnal a működésére fordíthatja. Sokszor látni ugyanis azt, hogy a társasház a felhalmozódott tartozások miatt a legalapvetőbb szolgáltatásokat (pl. világítás) sem tudja biztosítani. Ez pedig elkerülhető a tartozások közjegyző előtti érvényesítésével.

Fizetési meghagyásos eljárást a társasház képviselője bármely közjegyzőnél kezdeményezhet, akár szóban, papíralapon vagy elektronikus úton. A kérelem benyújtása után a közjegyző intézi az ügyet az eljárás szabályai szerint. Miután a fizetési meghagyás jogerőre emelkedett, erre irányuló kérelem alapján a közjegyző elrendeli a végrehajtást. Kiemelendő, hogy 2016. január 1. napja óta a végrehajtás elrendeléséhez a végrehajtást kérőnek tudnia kell az adós születési idejét és születési helyét, valamint anyja nevét, ha pedig szervezet, akkor annak nyilvántartási számát. Amennyiben ez nem áll a végrehajtást kérő rendelkezésére, a jogerős fizetési meghagyás birtokában a lakcímnyilvántartótól megérdeklődheti a természetes személyként nyilvántartott adós személyi adatait, amelynek költségét érvényesítheti az adóssal szemben.

Bármelyik megoldást is választja a társasház, követelése érvényesítése szempontjából nagyon hasznos, ha az adós teljes bizonyítóerejű magánokiratban (vagy közokiratban) elismeri a követelést, hiszen ez a későbbiekben bizonyítékul szolgál a tartozás fennállását és összegszerűségét illetően. Így a későbbi viták lerövidíthetőek, illetve akár meg is előzhetőek, és a jelzálogjogot is be lehet jegyezni a tartozás elismerés alapján. Sajnos, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ritkán tesz elismerő nyilatkozatot az adós. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a fizetési meghagyásos eljáráshoz nem szükséges az adós elismerése: a tartozás fennállása elegendő az eljárás megindításához.

A cikk szerzője: dr. Rádonyi Dénes


Változnak a közös költség behajtásának szabályai
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház