Hamarosan küldetés indul a Hold sötét oldalára
Üzlet

Hamarosan küldetés indul a Hold sötét oldalára

Portfolio
Kína az elkövetkező napokban egy robotűrhajót küld a Hold túlsó oldalára. Ez lesz az első a három technikailag meglehetősen bonyolult küldetés közül, amely előkészíti az utat az első kínai legénységi leszállás és a Hold déli pólusán felállított bázis előtt.

A 2007-es első Csange nevű küldetés óta, amelyet a mitikus kínai holdistennőről neveztek el, Kína nagyot lépett előre a holdkutatásban, csökkentve a technológiai szakadékot az Egyesült Államokkal és Oroszországgal szemben.

Kína 2020-ban több mint négy évtized óta először hozott vissza mintákat a Hold közeli oldaláról, és ezzel első ízben erősítette meg, hogy egy személyzet nélküli űrhajó biztonságosan vissza tud térni a Földre a Hold felszínéről.

A héten Kína várhatóan elindítja a Csange 6-ot a 2020-as küldetés tartalék űrhajójával, hogy talajt és kőzeteket gyűjtsön a Hold "sötét" oldaláról.

A Csange 6 az 53 napos küldetése során egy nemrégiben telepített, a Hold körül keringő műholddal kommunikál a földi személyzettel, így tervezik a Hold sötét oldaláról történő, még soha nem látott felszállási kísérletet is a hazafelé tartó út során. A kínai robot a hatalmas Déli-sark-Aitkin-medence északkeleti oldalán, a Naprendszer legrégebbi ismert becsapódási kráterében próbál leszállni, ezt követően egy mechanikus lapát és egy fúró segítségével mintegy 2 kilogrammnyi mintát fog gyűjteni.

"Ha sikerrel jár, a kínai Csang'e 6 küldetés mérföldkőnek számítana" - mondta Leonard David, a "Moon Rush: The New Space Race" című könyv szerzője a Reutersnek. "A Hold túlsó oldalának robotikus elérése és a minták Földre való visszahozatala segít kitölteni az üres helyeket Holdunk még mindig ködös eredetével kapcsolatban."

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
mfoi_cimlapkep