Üzlet

Világhódító útra készül az első magyar robottanácsadó

Portfolio
Az online vagyonkezelés egyik nagy újdonsága, hogy személyi bankárok helyett egyre komolyabb algoritmusok - ha úgy tetszik, robotok - segítik az ügyfelek pénzét befektetni. Ráadásul ez a szolgáltatás olcsóbb, mint amennyibe általában a személyes tanácsadás kerül. A külföldön egyre jobban terjedő befektetési formának már van magyar példája is, az ígéretes fintech startupokat összegyűjtő Fintech 25-be is bekerült Blueopesnak köszönhetően ez a technológia itthon is megvetheti a lábát.
Faluvégi Balázs is előadást tart a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferencián, május 30-án. Regisztráljon!

Külföldön már tarolnak

A Betterment és a Wealthfront két igazi sikersztorinak számít a robottanácsadás területén, ez a két amerikai cég már most dollármilliárdokat kezel, értékeltségük pedig szintén a milliárd dolláros nagyságrendhez közelít (a Bettermentet és a Wealthfrontot egyaránt 700 millió dollárra értékelték a legutóbbi forrásbevonási körben).

A robottanácsadás koncepciója a gyakorlatban úgy működik, hogy az ügyfél különböző kérdésekre válaszolva megadja, hogy mekkora kockázatot képes elviselni, a program pedig a válaszok alapján megmondja, hogyan lehet számára a lehető legmagasabb hozamot elérni, mindezt a hagyományos pénzügyi tanácsadók által kért jutalékok és díjak töredékéért.

Az algoritmusok összeállítanak egy különböző eszköztípusokból álló portfóliót, amelyben az ügyfél által megadott adatok alapján alakulnak a súlyok. Az ügyfél nem válogat részvények, indexek, kötvények között, készen kapja azt, amit személyes tanácsadás esetén egy tanácsadó ajánlott volna neki a kockázati étvágya és a hozamelvárása alapján.

Magyarországon megjelent az első fecske

A Blueopes projektje tavalyelőtt nyáron indult, a céget négyen alapították: Faluvégi Balázs korábban befektetési tanácsadóként dolgozott, Kovács Miklós az ő ügyfele volt, Szalai Ferenc és Szántó Gergely pedig az IT-oldalról érkeztek a céghez. Faluvégi Balázs szerint egy átlagos befektetési tanácsadó 30-50 ügyféllel tud érdemben foglalkozni, ez a szám elmehet akár 100-ig, de ehhez már elképesztő munkabírás szükséges. A személyes tanácsadás alapvetően drága, és csak nagy vagyonnal rendelkező ügyfeleknél lehet ezt vagyonarányosan marginális költségnek mondani.

Mindeközben az ügyfélakvizíció költsége nagyon magas, Magyarországon a banki lakossági ügyfelek esetében ez 80-100 ezer forint, befektetési szolgáltatóknál 200-250 ezer forint is lehet.

Ez a szint - egyébként külföldi szolgáltatóknál is - olyan magas, hogy némely esetben az ügyfél teljes (szolgáltatónál töltött) életciklusának összes bevételét is meghaladja az akvizíciós költség. Üzleti oldalról ez és a külföldi sikeres példák motiválták az alapítókat arra, hogy készítsenek egy robottanácsadós megoldást.

Így néz ki az üzleti modell

A Blueopes egyrészt a hagyományos szereplőkkel kötött partnerségi kapcsolatokat keresi (az MKB fintech programjában már zajlik a közös munka), másrészt ezzel párhuzamosan B2C modellben is dolgozni fognak, vagyis saját brand alatt nyújtják majd a szolgáltatást. Faluvégi szerint a roboadvisorok külföldön is egyre inkább egy hibrid modellt vesznek fel, és a saját ügyfélszerzésen túl tanácsadó cégekkel, bankokkal kezdenek el együttműködni.

A portfóliók személyes értékpreferenciákhoz rendelt kialakításához tíz kategóriát határoztak meg, mint pl. tiszta energia, vagy erdők védelme, női egyenjogúság, vagy e-mobilitás stb. Ezek fontosságát lehet rangsorolni, és ezután az algoritmus minden más tényezőt is figyelembe véve összeállítja a portfóliót.


Világhódító útra készül az első magyar robottanácsadó

A portfóliókba főként részvények kerülnek, és minden egyes ügyfél portfóliója egyedi, nincs két ugyanolyan. Ha valaki nekünk megadja az alapadatokat, megközelítőleg 30 milliárd különböző portfóliót kaphat

- mondta Faluvégi Balázs.

De persze a rendszer mögé nem csak részvények tehetőek, akár kötvények, ETF-ek, ez a piaci igényektől függ. Az ügyfél egyébként bármikor megváltoztathatja az input adatokat, illetve bizonyos időközönként - nagyjából negyedévente - történik a rebalancing, amikor a részvények árfolyamváltozása, valamint a befektetési időtáv változása miatt az eszközök súlyát - jellemzően enyhe mértékben - módosítják. Mivel ezt egyszerre sok ügyfélnél hajtják végre, ennek költségét nagyon alacsonyra le lehet szorítani. A Blueopesnál is vagyonarányos díjjal dolgoznak, ahogyan az a robottanácsadóknál megszokott.

Tavaly ősszel a Blueopest a szakmai zsűri beválasztotta a legígéretesebb 25 magyar fintech cég közé, idén januárban a cég bekerült a PWC közép-kelet-európai programjába, ahova a nagy növekedési lehetőségű fintech választottak be. A programon keresztül többek között lengyel cégekkel tárgyalnak, de az Egyesült Királyságban, a DACH-régióban és a skandináv országokban is terjeszkednének.

A megjelenés támogatója a T-Systems Magyarország.

Faluvégi Balázs is előadást tart a Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferencián, május 30-án. Regisztráljon!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szécsényi bálint