Bank

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?

Portfolio
A lakáshitelek futamidejének első öt évére szóló kamattámogatást vezet be a kormány. A Portfolio.hu kiszámolta, mekkora könnyítést jelenthet ez a lakáshitelt felvenni szándékozók számára. Egy hatmillió forintos, húsz évre, használt lakás vásárlására felvett, 10%-os hiteldíjjal rendelkező lakáshitel havi törlesztőrészlete az első évben 58 ezer forint helyett 44 ezer forint körül alakulhat az új programnak köszönhetően. A támogatás egyre kisebb lesz, a hatodik évben eltűnik.
Az első Orbán-kormány által bevezetettnél jóval kevésbé bőkezű, a költségvetés számára 2012-ben mindössze 1,3 milliárd forintos teherrel járó lakáshitel-kamattámogatási programot jelentett ma be Orbán Viktor és Matolcsy György. Ma délután megjelent az a dokumentum, mely pontosan leírja, ki mekkora kamattámogatást kaphat.

Az otthonteremtési kamattámogatás az alábbi célokra igényelhető:

- új lakás vásárlásához, építéséhez, használt lakás vásárlásához, lakás korszerűsítéséhez;
- késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához;
- hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

A program az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat, és az alábbi kamattámogatásokat tartalmazza:

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
A kamattámogatás feltételei:

- Új lakás vásárlása/építése esetén a lakóingatlan vételára illetve bekerülési költsége nem haladja meg a 30 millió forintot, használt lakás korszerűsítése esetén a 15 millió forintot.
- Új lakás vásárlása esetén a használatba vételi engedély, építés esetén az építési engedély kiadására 2010. január 1-jét követően kerül sor.
- Használt lakás vásárlása esetén: a kamattámogatás csak olyan, a rendelet hatályba lépését követően megkötött adásvételi szerződéssel rendelkező, legalább komfortos használt lakások megvásárlására vehető, melynek tulajdonosa e lakás helyett másik lakást vásárol és erről nyilatkozik.
- Korszerűsítés esetén a kamattámogatás akkor vehető igénybe, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek meg.
- A hitel maximális összege új lakás vásárlása/építése esetén 10 millió forint, használt lakás vásárlása és korszerűsítés esetén a 6 millió forintot.
- A kamattámogatást igénybe vevő csak természetes személy lehet.
- Legalább az egyik szülő bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik.
- Az építési/vásárlási, illetve korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.

Példa: használt lakás vásárlása

A kamattámogatás mértéke az 5 éves állampapír-hozam 30-50%-a lehet. Ez jelenleg közel 2,2-3,7%-ot jelent.

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
Vagyis ha egy ügyfél jelenleg 10%-os hiteldíj mellett jut forint alapú lakáshitelhez, ehelyett az első évben 6,7% lehet a hiteldíja. A kamattámogatás mértéke évente csökken. Feltételezve, hogy a referenciahozam (7,35%) és a forinthitel díja (10%) változatlan marad, az ötödik évben az első évi 3,7%-pontról 2,2%-pontra csökkenhet a kamattámogatás mértéke, az ügyfél által fizetendő hiteldíj pedig 7,8% lesz.

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
A maximálisan igényelhető összeg használt lakás esetében 6 millió forint. Ez utóbbi hitelösszeggel és húsz éves futamidővel számolva azt kapjuk, hogy az ügyfél 58 ezer forintos havi törlesztőrészlete (az említett 6,7%-os hiteldíjjal) a programnak köszönhetően 44 ezer forint lesz az első évben. A későbbi években az alábbi táblázat szerint alakul.

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
Amennyiben egy kiszámítható gazdaságpolitikának köszönhetően a hatodik évtől 6% közelébe csökkenne a forinthitelek piaci kamatszintje, a fenti példában szereplő hitel törlesztőrészlete a futamidő későbbi részében nagyjából megegyezne a kezdetivel. Ezért ahhoz, hogy kellő ösztönzést jelentsen a program a hitelfelvételre, annak feltételezése is szükségeltetik, hogy a jövőben a hazai gazdaságpolitika kiszámítható, és a kamatkörnyezet a jelenleginél alacsonyabb lesz. A hiteldöntést továbbra sem érdemes csak az első évek törlesztőrészlete alapján meghozni, és a kamatkockázatok nem tűnnek el, de az első öt évben jelentősen mérséklődnek.

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
A kamattámogatási program 1,3 milliárd forintos keretösszege számításaink szerint 40-50 milliárd forintnyi új lakáshitel kihelyezésében játszhat szerepet, ami néhány ezer háztartást jelenthet (Matolcsy György 3000-5000-ről beszélt). Ennél kisebb lehet az új hitelkihelyezés, ha figyelembe vesszük, hogy a kamattámogatás egy részét a kisebb lakásba költöző, megszorult devizahitelesek vehetik majd igénybe. A későbbi évek kamattámogatási programjairól még nem tudni közelebbit (ha sikeres lesz, kibővítik), az első éves kihelyezések mindenesetre csak öt évig jelentenek (az 1,3 milliárd forinthoz képest egyre kisebb) terhet a költségvetésnek. Ami a magyar hitelpiacot illeti, a 40-50 milliárd forint jelenleg kéthavi lakáshitel-kihelyezésnek felel meg, bizonytalan az is, olyanok is vesznek-e fel hitelt így, akik enélkül nem tennék. Összességében az ismert formájában aligha lesz tehát meghatározó a program a magyarországi lakáshitelezés egészére nézve, némi katalizátor szerepet azonban játszhat benne.

Mennyit hoz a lakáshiteleseknek Orbánék mai bejelentése?
Az állam számára a legnagyobb kockázatok:

1. nehéz megbecsülni, hányan szeretnének részt venni a programban, így annak forrásigénye jóval magasabb is lehet (ehhez persze elegendő hitelképes ügyfél is kell)

2. A kormány kockázatos gazdaságpolitikai lépései (a fenti nem ilyen) hatására nőhetnek az állampapír-hozamok, ami szintén növelheti a program forrásigényét. Igaz, ez esetben a hitelkamatok is nagy valószínűséggel emelkednek, ami a kereslet visszavetésén keresztül csökkenti a fenti hatást.
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
deutsche bank frankfurt getty stock