Bank

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam

Portfolio
Rendkívüli intézkedésekről döntött az Erste Group menedzsmentje, ezek a periferiális európai kitettségét, CDS-portfólióját, a bank magyar és román leánybankját, és a bank kamatmodelljét érintik. Az intézkedések csak a magyarországi leánybank miatt több mint 200 milliárd forintos veszteséget jelentenek a bankcsoportnál (a leánybanknál 130 milliárd feletti plusz veszteség képődik), a tőkepótlás közel 180 milliárd forint lesz. Az Erste Group árfolyama a bécsi tőzsdén több mint 15%-os zuhanással kezdte a napot.
A bank közleménye szerint "Az Erste Group igazgatósága a mai napon több olyan határozatot is hozott, ami hatással van CDS portfoliójának közzétételére, magyarországi és romániai üzletágára, a pénzügyi garanciákat tartalmazó állományának nyilvántartására, valamint arra, hogy egységes effektív kamatszámítási módszer kerüljön bevezetésre a bankcsoport egészében."

Magyarország

Az Erste Group teljes körű leírást hajt végre a magyarországi goodwill-lel kapcsolatban, adózás előtt 312 millió euró értékben. Ezen túlmenően a bankszektort érintő példátlan kormányzati beavatkozás, valamint az NPL-fedezeti ráta célértékének növelése miatt adózás előtt összesen 450 millió euró értékben további kockázati céltartalékot képez. A goodwill értékvesztés nem érinti a holding szavatoló tőkéjét.

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam
  

Jelenlegi árfolyamon számolva több mint 220 milliárd forintos veszteség keletkezik ezzel az Erste magyarországi leánybankja miatt a bankcsoportnál (goodwill + céltartalék), a leánybank könyveiben elszámolandó (csak céltartalék) veszteség pedig több mint 130 milliárd, ami az elmúlt évek (ha nem évtized) legnagyobb hazai banki vesztesége lehet (tavaly az MKB könyvelt el majdnem ekkora veszteséget). Ennek következményeit a bank közleményének alábbi folytatása részletesen leírja."A magyar bankszektor működésébe történő folytatólagos és egyre intenzívebbé váló kormányzati beavatkozás nyomán az Erste Group igazgatósága átértékelte Magyarország középtávú kilátásait, valamint ennek megfelelően módosítja stratégiáját és üzleti modelljét. Az aránytalanul nagy bankadó 2010-ben történt bevezetése után a magyar parlament a közelmúltban elfogadta azt a törvényt, amely a bankok lakossági devizahitelek követeléseit mintegy 25 százalékkal csökkenti, amennyiben az adós 2011. év végéig benyújtja igényét a devizahitel végtörlesztésére. Habár a törvényt az Erste Group megtámadja, azonnali lépés keretében tartalékot szükséges képeznie a 2011. évben a számítások szerint a törvény közvetlen és közvetett hatásaiként, valamint az üzleti stratégia kiigazítása következtében az Erste Bank Hungarynél várhatóan jelentkező 500 millió eurós nettó veszteség ellensúlyozására.

Az Erste Group ezért a következő döntéseket hozta:

- A Postabank 2003. évi megvásárlásához kacsolódó goodwill teljes egészében leírásra kerül adózás előtt 312 millió euró (adózás után 312 millió euró) értékben. Ez az egyszeri teher kihatással lesz a 2011. évi eredménykimutatásra, de nem érinti sem a szabályozók által előírt tőkét, sem a dologi javakat.

- A devizahitelek forinthitelekre történő kényszerű és nem piaci értéken történő átváltásából fakadó veszteségek ellensúlyozására adózás előtt 200 millió euró értékű tartalék képzése történik meg, 25 százalékos árfolyamveszteséget feltételezve és azt, hogy a devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztés lehetőségével.

- A jogbiztonság csorbulása és a magyar gazdaság kilátásainak visszaesése okán az NPL-fedezeti rátát (NPL=non performing loan) 62 százalékra emelik, amely további adózás előtt 250 millió euró kockázati céltartalék megképzését teszi szükségessé.

- A fentiek eredményeként az Erste Bank Hungary-t mintegy 600 millió euróval fogja feltőkésíteni.

A jövőben az Erste Bank Hungary helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít. Az Erste Bank Hungary felmondta a hitelközvetítői szerződéseket, és jelentősen javítani szándékozik az ügyfélkiszolgálás minőségén a meglévő fiókhálózatban. A változások következtében a piaci részesedés rövid távú csökkenése előfordulhat, de a lépések idővel lecsökkentik az anyavállalati finanszírozásra való támaszkodást, minimalizálva az az Erste Group belpolitikai kockázatoknak való kitettségét.

Amellett, hogy megtámadja a devizahitelek végtörlesztését kedvezményes devizaárfolyamon biztosító törvényt, a Erste Bank Hungary kiemelten fontos feladata az, hogy továbbra is kitart meglévő ügyfelei mellett. Meglévő forintlikviditására alapozva a bank forint alapú hitelkiváló hitelt biztosít azon ügyfelei számára, akik részt kívánnak venni a végtörlesztési programban és megfelelnek a hitelezési feltételeknek, de ehhez nem rendelkeznek elegendő megtakarítással.
  

Az Erste Bank lépésének fényében hasonló intézkedésekre kerülhet sor a többi küföldi tulajdonú magyar banknál, ha ezek eredményhatása nem is lesz ilyen drámai. Az Erste 20%-os végtörlesztési arány mellett közel 60 milliárd forintos céltartalékot képez. A Portfolio.hu korábbi becslései alapján ugyancsak 20%-os végtörlesztési arány mellett a nagybankok potenciális vesztesége egyenként 10 és 50 milliárd forint közötti.

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam
Az Erste Group igazgatóságának meggyőződése az, hogy az Erste Bank Hungary üzleti modelljének a csehországi és szlovákiai üzleti modellel való harmonizációja, valamint a BCR-ben meglévő részesedésének kibővítése, továbbá a CDS-portfolió csökkentésének folytatásával az Erste Group vállalatcsoport közép- és hosszú távon jelentősen megerősödik a mindenkori gazdasági környezet minőségétől függetlenül."

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam
Románia

Az Erste Group részleges leírást hajt végre a Romániához kapcsolható goodwill terén adózás előtt 700 millió euró (adózás után 627 millió euró) értékben a vártnál lassabb gazdasági növekedésre való felkészülés jegyében. Ez az intézkedés nem érinti a holding szavatoló tőkéjét. A kisebbségi tulajdonosként megjelenő pénzügyi befektetési alapok részesedésének a 2011. szeptember 14-i bejelentés szerinti megvásárlása után a fennmaradó goodwill-állományt alátámasztja az Erste Groupnak a BCR cash-flow-jában jelentősen megnövekedő részesedését.

Perifériális kitettség

Az Erste Group Görögországgal, Portugáliával, Spanyolországgal, Írországgal és Olaszországgal szemben 2010. év végén fennálló 1,9 milliárd eurós szuverén kitettségét 0,6 milliárd euróra csökkentette 2011. szeptember 30.-val. A szóban forgó kitettség 95 százaléka a 2011. szeptember 30-án érvényes piaci értéken kerül nyilvántartásra. Ugyanakkor a Görögországgal és Portugáliával szemben fennálló szuverén kitettség mintegy 10 millió euróra csökkent. Emellett az Erste Group amortizált költségről piaci értékre módosítja CDS-portfóliójának nyilvántartását, amelynek következtében 280 millió eurós egyszeri hatás jelentkezik a részvénytőke ellenében a 2011. évet megelőző évekre. A 2011 első kilenc hónapjára vonatkozó eredménykimutatásra gyakorolt hatás mintegy 180 millió euró (adózás után).

Számviteli változások

Az IFRS 9 bevezetésére való felkészülés jegyében az Erste Group a bankcsoport egyes területein alkalmazott effektív kamatszámítási modelleket összehangolja, amelynek eredőjeként összesen 210 millió eurós terhelés jelentkezik a részvénytőke ellenében, ugyanis az új modell már a hitel élettartamán veszi figyelembe a bevételt, nem pedig a folyósítás időpontjában. Ez az összeg a hitelek élettartama folyamán visszatermelődik az eredménykimutatásban. Ez az intézkedés (adózás után) közel 10 millió euró hatást gyakorol a 2011. évi első kilenc hónap eredménykimutatásra.

Eredményhatások

A rendkívüli tételekkel korrigáltan (nem beleszámítva az osztrák és a magyar bankadót) az Erste Group várakozásai szerint mintegy 700 millió euró nettó nyereség keletkezik 2011 első három negyedévében. Azonban a fentiek alapján az Erste Group azzal számol, hogy az év első kilenc hónapjára mintegy 920-970 millió eurós nettó veszteségről lesz kénytelen beszámolni. A továbbra is erőteljes üzemi nyereségtermelő képesség miatt az Erste Group (teljes kockázatra vetített) core Tier-1-es alaptőkerátája a várakozások szerint a 2010 év végi 9,2 százalékos szinten marad 2011 év végén. Az euróövezeti gazdaságok kilátásainak jelentős visszaesése miatt, valamint elővigyázatossági intézkedés gyanánt az Erste Group legalább egy évvel elhalasztja a részvételi tőke állami részének (1,2 milliárd euró) lejárat előtti visszafizetését. Az Erste Group igazgatósága azt a javaslatot terjeszti majd az éves rendes közgyűlés elé, hogy 2011. évre ne történjen osztalékfizetés, hanem a részvételi tőkével kapcsolatos kamatfizetési szolgálat folytatódjon.

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam
Az Erste Group igazgatósága úgy határozott, hogy a fenti intézkedések bevezetésével elébe megy a jelen helyzetben felmerülő kérdéseknek. Ennek keretében megkezdődik az Erste Bank Hungary felkészítése arra, hogy a bank újrapozícionálás után a pénzintézet ellenállóbbá váljon a magyar gazdaságpolitikai kockázatoknak. A CDS-állomány és az euró övezet perifériájához kapcsolódó kitettség proaktív, folytatólagos visszavágása azért történik, hogy enyhüljön az ideiglenes nyomás a bevételi oldal volatilitásán. A BCR további részvényeinek felvásárlása révén az Erste Group pozíciója tovább javul egyik kulcsfontosságú piacán. A fenti intézkedések mindegyike azzal a céllal kerül bevezetésre, hogy megszüntessék az Erste Group gyengeségeit és megszilárdítsák erősségeit, s ennek nyomán hagyományosan nyereséges lakossági és vállalati üzletág, szilárd tőkehelyzet és ésszerű finanszírozási profil alakuljon ki."

Rendkívüli intézkedések az Ersténél, zuhan az árfolyam
Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés