Portfolio Business
64 epizód
A Portfolio Business podcast sorozatban vezető piaci szakembereket szólaltatunk meg aktuális témákról.
legfrissebb epizódok
D_MTI20231205121 Portfolio Business

A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

Ha a zöld energiatermelésről beszélünk Magyarországon, akkor megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a Paksi Atomerőmű, amely a teljes országos áramfogyasztás nagyjából harmadát fedezi, időjárástól és napszaktól függetlenül. Hogy építhető be az erőmű a fenntartható energiatermelésbe itthon és mik ennek az előnyei? Többek között erről kérdeztük Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, de szóba került a erőművi hő hasznosítása és a Duna jelentős melegedése is, amely az évnek ebben az időszakában különösen aktuális.
28:27
Elektromos autót venne? - Mától könnyített feltételekkel 1,5 milliót ad az állam Portfolio Business

A világos üzleti haszon biztosítása a legjobb ösztönző az elektromobilitás terjedéséhez

Most már az a valószínű, hogy nem a másfél, hanem inkább a három Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés alatt maradás lehet a reálisan elérhető cél az emberiség számára, de még ez is kihívásokkal teli. Ennek részben az is az oka, hogy nem eléggé ösztönzők a már működő, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését segítő rendszerek. Ez utóbbi palettát bővíti újszerű módon saját fejlesztésű zöld technológiai szolgáltatásával egy magyar cég, melynek célja az elektromobilitás terjedésének anyagi ösztönzése az önkéntes karbonpiac eszközrendszerére támaszkodva. A mitigia egy olyan klímatechnológiai (climate tech) megoldás, ami annak felismerésére épül, hogy valós, mérhető, számszerűsíthető üzletet lehet alapítani az autós flották elektrifikációja nyomán fellépő, validált karbonlábnyom-csökkentésre támaszkodva. Ezáltal egyrészt a flották elektrifikációját célzó beruházások megtérülése jelentősen javítható az elektromobilitásba jelentős mértékben beruházó vállalatok számára, függetlenül a mindenkori állami támogatásoktól. Másrészt, a folyamat eredményeként létrejövő magas minőségű, valós szén-dioxid kibocsátáscsökkentést reprezentáló karbonkreditek kifejezetten értékesek és biztonságosak az azokat ellentételezési célra megvásárló ipari vállalatok számára, mivel a szigorú módszertan teljes mértékben kizárja a zöldre festés lehetőségét. Tóth Leventét, a mitigia szolgáltatást fejlesztő Emprovia Zrt. ügyvezetőjét kérdezzük.
31:06
Elkerülte az új idei mélypontját a forint Portfolio Business

Mi lesz most az államilag támogatott hitelekkel?

Az EXIM Magyarország nemrég közzétette tavalyi beszámolóját, amelyből többek között kiderült, hogy a mérlegfőösszegük 74 százalékkal, a hitelállományuk 50 százalékkal emelkedett. Hogy mi áll emögött a komoly növekedés mögött, arról Hoffmann Mihályt, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a Portfolio Business podcast legújabb adásában.
19:52
DAY0001786_G_Livingroom_After Portfolio Business

Tényleg tartani kell a tetőtéri lakásoktól?

A tetőtéri lakásokkal kapcsolatos egyik leggyakoribb félelem, hogy a nyári kánikulában túlmelegszenek, ha esik az eső hangosak, ha pedig ki szeretnénk zárni a meleget, akkor a fényt is kizárjuk. Vajon ezek még most is jogos félelmek, vagy fejlődött akkorát az építőipar és a nyílászáró-technológia, hogy ne kelljen tartani mindezektől? Erről kérdeztük Biró Andrást, a VELUX Magyarország alkalmazástechnikai és műszaki szakértőjét.
19:12
programozás Portfolio Business

A ChatGPT programozni tud ugyan, de nem tudja kiváltani a programozókat

Az elmúlt időszakban a magyar- és az európai gazdaság lassulásával jelentősen csökkent az igény a képzett IT-szakemberekre. Pedig a cégek szempontjából nem biztos, hogy jó stratégia, ha ölbe tett kézzel várnak, a piac élénkülése esetén ugyanis könnyen beragadhatnak. A Portfolio Business podcast új adásában a Codecool programozóiskola két vezetője, Kalocsai Lea üzletfejlesztési vezető és Számadó Dóra sales vezető volt a vendégünk, akiket egyebek mellett a piaci környezetről, valamint a magyar vállalatok előtt álló kihívásokról is kérdeztünk.
23:58
GettyImages-1644775768 Portfolio Business

Mi következik egy akvizíció után?

Az MHC Mobility Zrt.-t három éve vásárolta fel az új tulajdonos Mitsubishi HC Capital. Az új country managert Lauscher Andrást belülről nevezték ki, akinek vezetésével a flottakezelő vállalat sikeresen vette az akvizíció utáni "kötelező" lépéseket, mint márkaváltás, új ERP bevezetése és a menedzsment-erősítés. A Portfolio Business podcastjában többek között arról kérdeztük a cégvezetőt, hogy milyen kihívások érték őt és csapatát az átváltozás során.
22:12
euro europa Portfolio Business

Indul a verseny: új EU-s pénzek nyílnak meg Magyarország számára

Még mindig nehézkes területnek számít Magyarországon a közvetlenül pályázható EU-s források kérdésköre. Ezekről a pénzekről nem tagállami szinten, hanem Brüsszelben döntenek, és a kiírások gyakran jobban alkalmazkodnak a nagy tagállamok igényeihez. Mindemellett lehetne azért tenni, hogy sikeresebbek legyünk azokban a szektorokon és országokon átnyúló együttműködések kialakításában, amik segíthetnék a magyar szereplőket a forrásbevonásban. Most ráadásul élesben bizonyíthatnak a hazai pályázók, a napokban ugyanis új pályázati csomag (várhatóan közel 30 pályázatot tartalmazó) nyílik meg a fenntarthatóság, környezetvédelem és a zöld átállás területén. A részletekről Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Business podcast új adásában.
18:19
GettyImages-1322322963 Portfolio Business

Hasítanak a zöld befektetések – A hozamról sem kell lemondani

Az elmúlt években egyre többet lehet hallani a zöld befektetésekről, vagyis amikor valaki úgy szeretne – lehetőleg minél nagyobb – hozamot realizálni, hogy közben a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszi. Szerencsére a kínálat bővül, sok olyan befektetési alapot találni már, amely például olyan cégek részvényit tartalmazza, amelyek hozzájárulnak a környezetvédelemhez, és elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Ezekről a befektetési lehetőségekről beszélgettünk Szege Györggyel, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetőjével és Kovács László Viktorral, az MBH Alapkezelő üzletfejlesztési és értékesítési igazgatójával.
19:52
EU kiberbiztonság hacker Portfolio Business

Változnak a kiberbiztonsági szabályok – Mit tehetünk?

Korunk egyik forró témája a kiberbiztonság. A kiberbűnözőkkel szemben rendszeresen komoly lemaradásokra derül fény és a digitalizáció terjedése egyre növeli a sérülékenység esélyét. Mit tehetünk? A kihívásokra az uniós döntéshozók a NIS2 keretrendszer megalkotásával válaszoltak. A szabályozással a tagállamok, így Magyarország is, kiterjesztette a védelmi elvárásokat a rezilienciára, tudatosságra, edukációra még jobban fókuszáltan, felülírta és szigorította a korábbi követelményeket. A megfelelés lépéseiről, hasznáról és megoldási lehetőségeiről kérdeztük Pataki Tündét, az Invitech ICT Services Kft. a stratégiai és kiemelt ügyfelekért felelős értékesítési vezetőjét.
21:25
Nap végére ismét gyengült a forint Portfolio Business

Mibe fektessük most a pénzüket, hogy csökken az alapkamat?

2024 első hónapjai izgalmasak a lakossági befektetők szempontjából, ugyanis több állampapír-sorozat is kamatot fizetett vagy fizet a következő hetekben. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljon a hozammal. Újra tegye állampapírba, ahol a hozamok már elmaradnak attól, amiket az elmúlt évben? Inflációkövető, vagy fix konstukciót válasszon? Ha nem állampapírban fialtatja valaki a pénzét, akkor mire érdemes most figyelnie amikor portfóliót épít? Többek között ezekről beszélgettünk Nyitrai Győzővel, az MBH Befektetési Bank üzlet- és termékfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettesével és Dézsi Tamással, a pénzintézet befektetési banki üzletágának vezérigazgató-helyettesével.
30:52
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.