Portfolio Business
17 epizód
A Portfolio Business podcast sorozatban vezető piaci szakembereket szólaltatunk meg aktuális témákról.
legfrissebb epizódok
GettyImages-1364344581 Portfolio Business

100-200 ezer forint ütheti sok dolgozó markát - egyre népszerűbb a példa 

Egyre nagyobb szerephez jutnak az új munkavállalók toborzásánál a belső ajánlási rendszerek, amelyek nem csak a fehér- de a kékgalléros dolgozók megtalálásánál is segítenek. Az ilyen módon felvett dolgozók jellemzően könnyebben beilleszkednek a vállalati struktúrába, mint azok, akik "hagyományos módon", egy meghirdetett állásra pályáznak. Sok cég ráadásul a felvett munkavállalók után bónuszokat fizet annak a kollégának, aki az ajánlást tette, ezek az összegek pedig az átlagfizetéshez képest sem elhanyagolhatóak. A Portfolio Business Podcast vendége volt Toldi Gábor, stratégiai toborzási tanácsadó, a Radancy-Firstbird kelet-európai partnere.
26:05
digitalis varos-unsplash Portfolio Business

Nem kérnek a bankok a felrobbant IT-költségekből: egyre fontosabb a hatékonyság

Az informatikai fejlesztések növekvő költségvonzata egyre kevésbé elfogadható a pénzügyi szervezetek számára, így a hatékonyság ma már a korábbiaknál is fontosabb szerepet tölt be a tervezésben. Két szervezet fúziójakor a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a meglévő rendszereknek ki kell tudniuk szolgálni az üzleti igényeket, egészen addig a pillanatig, amíg az új ökoszisztéma élessé nem válik, ezért is lehet kiemelt szerepe új rendszerek tervezésekor a felhőtechnológiának, ami könnyen skálázható, flexibilis, gyors és biztonságos megoldásokat biztosít. Egyebek mellett erről, és a banki digitalizáció más aspektusairól beszélt Strén Gábor, a Microsoft Magyarország pénzügyi szektorért felelős ügyféligazgatója a Portfolio Business podcast új adásában.
25:55
terminal-unsplash Portfolio Business

Tőlük függ, mikor robban a magyar e-kereskedelem: 24 ezren vannak, kérdés, mikor lépnek

Három éve készítette el először a Mastercard a Fizetési Élmény Riportot, a kutatást azért indította el a pénzügyi vállalat, mert hatalmas volt a hazai online kereskedőknél az elhagyott kosarak, tehát a be nem fejezett vásárlások száma. A koronavírus hozott egy költési sokkot online környezetben, ma viszont már jobban meggondolják, hogy mire költenek a fogyasztók, ami viszont megmaradt ebből az időszakból, az az 55 évesnél idősebb korosztály netes aktivitása – ez mindenképp tartós digitalizációs eredménynek tekinthető. A következő jelentős bővülés akkor jöhet el a magyar neten fizetési szempontból, ha a 24 ezer longtail, azaz kisebb forgalmat bonyolító, viszonylag specializált szolgáltatást nyújtó vállalkozók is elkezdenek megfelelő online kereskedelmi megoldásokat használni.  Egyebek mellett erről volt szó a Portfolio Business podcast új adásában, amelyben Mondovics Péter, a Mastercard marketing menedzsere és Mónus Anita, a CIB Bank kártyaelfogadásért felelős vezetője voltak a vendégeink.
31:36
Suzuki Portfolio Business

Kiderült: Ezért szeretik a Suzuki Vitarát a magyar rendőrök

A hazai autóvásárlók drasztikus áremelkedéssel szembesülhetnek, a vállalatok pedig a lízingkamatok emelkedése miatt lehetnek bosszúsak. Vége az olcsó új autók korának, egyáltalán mióta kerül több mint 20 millió forintba egy új Suzuki? Miért szeretik a Vitarát a rendőrök, és meddig maradhat a kínálatban a kultikus Jimny? A Portfolio Business Podcast legújabb adásában Varga András, a Suzuki Magyarország marketing vezetője a vendégünk, akit a flottapiac helyzetéről, az elektromos cégautók térnyeréséről és speciális cégautószegmensekről kérdeztünk.
20:41
windmills-unsplash Portfolio Business

Alteo-vezér: már a válság előtt hittünk benne, hogy ez a kor el fog jönni

Az élen járó cégek a válság előtt is stratégiai szinten foglalkoztak az energiaellátás kérdésével, de már nincs olyan felelős vállalatvezető, akinek ez nem járna a fejében. A jelenlegi időszakban sokat léptünk erlőre az energiáról való gondolkodás tekintetében, igaz a rövid távú célok egy válságban gyakran felülírják a hosszú távú érdekeket. A szélenergia-kapacitás bővítése nemcsak önmagában fontos, hanem a megújuló mix kiszámíthatóságát is növelné, ezzel párhuzamosan felül kell vizsgálni Magyarország energiával kapcsolatos stratégiáját. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Ifj. Chikán Attila, az Alteo Csoport vezérigazgatója a Portfolio Business podcast legújabb adásában.
29:40
parking lot-unsplash Portfolio Business

Forradalmi változás zajlik a városi autózásban – mi történik?

Az autómegosztó nem kiváltja a saját használatú autókat, hanem kiegészíti a városi közlekedési mixet. A magánszemélyeken túl, egyre több vállalat is elkezdett megosztott autókat használni, részben cafeteria elemként, részben pedig a klasszikus kulcsos autók helyett. Egyebek mellett a megosztott autós piacról, a használati szokásokról és a szolgáltatás városi ökoszisztémában betöltött szerepéről is beszélt a Portfolio Business podcast új adásában Gábor Tamás, a Share Now marketing vezetője, valamint Koralewsky Márk, a cég digitális igazgatója.
29:50
tv streaming Portfolio Business

RTL a streamingről: nem térül meg egyhamar, de hosszú távra tervezünk

RTL+ néven saját streaming szolgáltatást indított az RTL, ez az első előfizetéses, reklámmentes hazai streaming platform, amelynek célja, hogy főként helyi tartalmat kínáljon az előfizetőknek. A témával, valamint a hazai és nemzetközi streaming piaccal kapcsolatban Grósz Judit, az RTL digitális- és üzletfejlesztési igazgatója volt a Portfolio Business podcast vendége. A beszélgetést két nappal az RTL+ elindítása után, november 18-án rögzítettük.
19:54
Toyota hidrogén Portfolio Business

A fosszilis energia alapú társadalom hamarosan hidrogénalapúvá válhat

Az európai tisztán elektromos és plug-in hibrid autók száma robbanásszerűen növekszik, tavaly 2,3 millió darab talált gazdára, amely már az újautó eladások közel 20 százalékát tette ki. A Toyota, mint az elektromos autózás és a hibrid technológia úttörője új globális stratégiájával teljespályás letámadást indít, hogy minden alternatív hajtású járműszegmensben megerősítse pozícióit. Bár az autózás jövőjéről szóló közbeszédet jelenleg egyértelműen az elektromos autók uralják, a háttérben óriási fejlesztések folynak a hidrogén üzemanyagcellás technológiában, amely az elektromos autózás természetéből fakadó problémák méregfogát is kihúzhatja. A hidrogén minél szélesebb körű alkalmazása egy világgazdasági átrendeződést is előrevetít, a fosszilis energia alapú társadalom évtizedeken belül hidrogénalapúvá válhat. Az Európai Unióban 2035-től már nem hagyhatja el a futószalagokat fosszilis tüzelőanyaggal hajtott jármű, Varga Zsombor, a Toyota és Lexus márkák hazai PR igazgatója szerint azonban még legalább 2050-ig velünk maradhatnak a benzin- és dízelüzemű járművek.
35:59
the-blowup-t06aN6vewaQ-unsplash Portfolio Business

Orosz gáz helyett magyar szemét? Így is javíthatjuk hazánk energiabiztonságát

Hogy lesz energia a hulladékból? Miért fontos a rendszerszintű gondolkodás a hulladékgazdálkodás kontextusában? És mit jelent a körforgásos gazdaság? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről volt szó a Portfolio Business podcast új adásában, melynek vendége volt Simon Anita, az Alteo Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese.
29:58
ALTE-Go töltőállomás Portfolio Business

Hiába nőtt duplájára az elektromos energia ára – soha nem érte meg annyira otthon tölteni az elektromos autót, mint ma

Megjelent a Portfolio Business Podcast legújabb adása, amelyben a hazai elektromos autózás jelenéről és jövőjéről, a töltési megoldásokról, az új napelemes szabályzásról és az energiamenedzsment rendszerek adta lehetőségekről volt szó. A hazai zöldrendszámos autók állomány robbanásszerűen növekszik, két év alatt megduplázódott a számuk. Az energiaválság okozta áremelkedés azonban jelentősen lecsökkentette az elektromos autók üzemeltetésének árelőnyét, ma már szinte ugyanakkora összegből lehet 100 kilométert megtenni velük, mint benzines társaikkal. A töltési lehetőségek továbbra is korlátozottak, a publikus töltőoszlopokon ráadásul drasztikus áremelés tapasztalható. Az elektromobilitás terjedésében mégsem várható látványos lassulás, az otthoni töltési megoldások hatékonyságának javulása, és az autók akkumulátorkapacitásának növekedése egyre több vásárló kételyeit oszlathatják el az elektromos autókkal kapcsolatban. Sokan otthoni napelemes rendszer telepítésével válaszoltak volna az energiaválság kellemetlen hatásaira, de a háztartási kiserőművekre vonatkozó új szabályok sokak számítását felülírta. A szigetüzemű működéshez szükséges, 3-4 millió forintba kerülő energiatároló kapacitást – a megfelelő technológia és szabályozás esetén – az elektromos autók is átvehetnék, a fejlesztések azonban még gyerekcipőben járnak. Novotny Dénes, az Alteo elektromobilitással foglalkozó leányvállalata, az ALTE-GO ügyvezető igazgatója az új adásban elmondta: a költségmegtakarítás és az energiahálózat terhelésének kiegyenlítésére már rövidtávon is az otthoni energiamenedzsment rendszerek nyújtanának megoldást, idősávos árazás nélkül azonban legfeljebb az „éjszakai áram” nyújtotta árelőnyöket lehet kihasználni.
47:28
  • 1
  • 2

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!