Üzlet

Ichimoku Kinko Hyo

Portfolio
A piaci trendek, valamint a támasz és ellenállás zónák meghatározásában, továbbá vételi és eladási szignálok generálásában is jeleskedik az Ichimoku indikátor. Mint látni fogjuk az indikátor a megszokottól kicsit eltérő módon közelíti meg a piacokat, ami indokolja használatát.

1

Az "Über" indikátor:.
Goichi Hosoda japán újságíró még a II. Világháború előtt kezdte el az indikátor fejlesztését, amit hosszas tesztelés után 1969-ban publikált. A nyelvtörőnek is beillő névben az ichimoku jelentése: ránézésre, a hyo grafikont, míg a kinko szó egyensúlyt jelent. Az összetett név jól mutatja az indikátor kitalálójának törekvését, miszerint az egyensúlytól való eltérést, magyarul a vevők vagy eladók előretörését mutatja az indikátor. A technikai elemzés szakirodalmában röviden csak Ichimoku néven emlegetik az indikátort.

Az Ichimoku egy összetett indikátor, amely segítséget nyújt a piaci trendek, valamint a támasz és ellenállás zónák meghatározásában, továbbá vételi és eladási szignálokat is generál. Az Ichimoku működését tekintve hasonlít a trendkövető indikátorokhoz, amely a mozgóátlagokhoz hasonló vonalakból áll, így ezek keresztezése ad itt is jelzéseket. Az indikátor nagy előnye, hogy az oldalozó piacok fals jelzéseitől megkíméli a felhasználót, míg a trendeket sikerül megfogni segítségével. Az Ichimoku az ázsiai devizaspekulánsok kedvelt eszköze, az USDJPY árfolyammozgást nagyban befolyásolja az indikátor jelzése.

Az indikátor használata napi illetve 60 perces grafikonon ajánlott. Ennél kisebb időperiódus esetén, mint az indikátorok többségénél itt is nagyon megnő a fals jelzések száma.

Az Ichimoku indikátor a következő 5 vonalból áll:

Ichimoku Kinko Hyo
Tankan vonal (rózsaszín vonal): (Highest High + Lowest Low)/2 az elmúlt 9 periódusra számolva
Kijun vonal (piros vonal): (Highest High + Lowest Low)/2 az elmúlt 26 periódusra számolva

A Tankan és Kijun vonalak az indikátor igáslovai, alapvetően keresztezésük ad vételi illetve eladási jelzést számunkra. A két vonal egyben jól szemlélteti az indikátor kitalálójának, Hosodának a szemléletmódját, miszerint a piaci extrémek átlaga sokkal jobb mérője a piacnak, mint a záróárakon alapuló átlag.

Chikou Span (barna vonal): Az éppen aktuális árfolyam visszatolva az időben 26 periódussal. A Chikou span tehát a mostani árfolyamot hasonlítja össze a 26 periódussal korábbival. Funkciója az Ichimoku rendszer által adott kereskedési jelzések megerősítése. Ha a Tankan és Kijun vonalak vételi jelzést adnak, és a Chikou span kumo (felhő) felett van, valamint az előbbi két vonal keresztezése fölött, az megerősíti a vételi szignált.

További információ és regisztráció a trader párbajra

Az olvasónak feltűnhet, hogy az Ichimoku paraméterei (9,26) megegyeznek az MACD indikátornál is használt alap paraméterekkel. A japán Hosoda és az amerikai Gerald Appel egymástól függetlenül ezt a két ciklust találták a legalkalmasabbnak a piaci hullámok váltakozásának azonosítására.

Senkou Span A (szaggatott kék vonal):(Tankan vonal + Kijun vonal)/2 és 26 periódussal előre tolva a grafikonon.
Senkou Span B (szaggatott zöld vonal): (Highest High + Lowest Low)/2 az elmúlt 52 periódusra számolva, és 26 periódussal előre tolva a grafikonon.

Kumo (felhő)
A két senkou vonal által határolt terület alkotja a felhőt, vagy kumot, amely az Ichimoku rendszer lelkét képezi. Hosoda feltételezése szerint a támasz és ellenállás szintek nem egy vonal mentén helyezkednek el, hanem sokkal inkább egy zónát alkotnak, valamint a klasszikus lokális csúcsponthoz és mélyponthoz kötés is sokszor meg-megtréfálja a befektetőt, így szerinte, és az indikátor követői szerint a két senkou vonal által létrehozott zóna képviseli az ideális támaszt vagy ellenállást.

Minél vastagabb a felhő, annál erőteljesebb a támasz vagy ellenállás, és annál kisebb az esély, hogy áttöri azt az árfolyam. Az Ichimoku rendszer egyik alap szignálja is a felhőhöz kötődik, mely szerint a felhő fölötti árfolyam esetén bika piacról, míg a felhő alatti árfolyam esetén medve piacról beszélünk. A felhő kapcsán még fontos megemlíteni, hogy amennyiben a felhőt alkotó kék senkou A alulról metszi a senkou B vonala az pozitív jelzés, ennek ellenkezője pedig negatív.

Az EURUSD alábbi napi grafikonján jól látható, ahogy a felhő elválasztja az emelkedő és csökkenő hosszú távú trendet.

Ichimoku Kinko Hyo
További információ és regisztráció a trader párbajra

Kereskedési jelzések:
Chikou Span: Ha a Chikou span alulról metszi az árfolyamgörbét az pozitív jelzés, míg ha felülről, az negatív. Természetesen a Chikou vételi jelzése sokkal erőteljesebb, ha az árfolyam a kumo felett van, míg az eladási szignálokat a kumo alatt célszerű komolyan venni.

Tankan, Kijun keresztezés: Mind a tankan és a kijun vonal a rövid távú trendet méri. Lévén a tankan számítása esetén csak 9 periódussal számolunk, szemben a 26-tal a kijun esetében, a gyorsabb tankan fogja alulról illetve felülről keresztezni a kijun vonalat.

Erős vételi szignált kapunk, ha a tankan a kumo (felhő) felett keresztezi a kijun vonalat, míg az eladási szignál akkor számít erősnek, ha a felhő alatt történik. Felhő feletti, a trenddel ellentétes szignált célszerű inkább csak a meglévő pozíció lezárására felhasználni.

A tankan és kijun vonalak hasonlóan a klasszikus 20,50 periódusos mozgóátlagokhoz támaszt illetve ellenállást képeznek, természetesen a lassabb kijun vonal számít e téren a megbízhatóbbnak.

S&P500
Az S&P500 szeptemberi határidős grafikonján a felhő fölött tartózkodó árfolyam esetében adott vételi szignált a tankan és kijun vonalak keresztezése. Amennyiben ezt követően a tankan vonal felülről keresztezi a kijun vonalat az profit realizálásra vonatkozó jelzés.

Ichimoku Kinko Hyo
Kumo kitörés: Fölfelé történő kitörésről beszélünk, ha az árfolyam a kumo (felhő) felett zár, míg a kumo alatti zárás lefelé történő kitörést jelent. Előbbi esetében vételi pozíciót veszünk fel, míg utóbbi esetén eladási pozíciót nyitunk. A kumo kitöréseket általában a hosszabb távon spekulálok kereskedik le, 60 perces, napi, vagy akár heti beosztású grafikonon használják. A veszteségvágó megbízásokat a felhő ellentétes oldalára helyezhetjük el, bár ez a módszer sokszor túl nagy kockázatot eredményezne a kereskedő számára, így más módszerekkel is célszerű kombinálni az Ichimokut a veszteségvágás terén.

EURUSD
Az alábbi EURUSD 1 órás grafikonon a felhőből fölfelé történő kitörés jó vételi szignált adott. A vételi jelt tovább erősítette, hogy a tankan vonal nem sokkal korábban alulról keresztezte a kijun vonalat.

Ichimoku Kinko Hyo
Ez a cikk folytatódik
1
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde