Előfizetői tartalom

Megrohamozták a lakásfelújítók a kincstárt: több mint 100 ezer kérelem érkezett be decemberben

Portfolio
Megkérdeztük kedden a Magyar Államkincstárt a december 31-én lezárult otthonfelújítási támogatás számairól és a még elbírálás alatt álló kérelmekről, erre ők sajtóközleménnyel válaszoltak. Mint kiderült, a két évig élt program kérelmeinek közel egyharmada az utolsó hetekben érkezett be, a több mint 100 ezer decemberi kérelem több, mint amit 2021 egészében benyújtottak a lakásfelújítók.

Az alábbi kérdéseket küldtük el nekik:

  1. Tapasztaltak-e a szokásosnál nagyobb érdeklődést az otthonfelújítási támogatás iránt decemberben? Hány kérelem érkezett be, és ez hány százaléka a korábbi havi átlagnak?
  2. 2022. december 31-éig hány milliárd forintnyi otthonfelújítási támogatást ítélt meg a MÁK?
  3. 2022. december 31-éig hány darab otthonfelújítási támogatást ítélt meg a MÁK?
  4. Mekkora volt a kérelmek végső (hiánypótlás utáni) elutasítási aránya?
  5. Hány, még elbírálatlan kérelem volt folyamatban 2022. december 31-én?
  6. Ezeket is figyelembe véve várhatóan hol áll meg a kifizetés teljes összege idén (a 2021-2022-essel együtt)?
  7. Sor került-e már támogatás visszafizetésére jogtalan igénybevétel vagy más ok miatt? Ha igen, hány darab és mekkora összegben?

A kérdések pontos megválaszolása helyett az alábbi sajtóközleményt küldték ki ma reggel (vélhetően a teljes sajtónak), kiemelések tőlünk:

"A kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 250 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 523 milliárd forinttal. A két évre meghirdetett program tavaly december 31-ei határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés