Előfizetői tartalom

CSOK és babaváró: megérkeztek a változások, sírjunk vagy nevessünk?

Bevezetésük után négy és fél évvel, 2024. január 1-jétől megemeli a kormány a babaváró hitel és a falusi CSOK összegét – a tegnapi négy bejelentés közül ez a két hír egyértelműen pozitív az igénybe vevők számára. A bejelentések rövid értékelése után megnézzük, mennyire valósul meg e támogatásoknál az értékkövetés. Az eredmény a falusi CSOK-nál biztató, a babaváró hitelnél viszont lehangoló.

Mi változik a családtámogatásoknál?

Négy nagy változást jelentett be csütörtökön a kormány a családtámogatásokkal kapcsolatban:

  • csak az 5000 fő alatti településeken lesz igénybe vehető a CSOK és a falusi CSOK 2024. január 1-jétől, a nagyobb településeken élők számára új otthonteremtési formát vezetnek majd be helyette,
  • megemelkedik a kistelepüléseken elérhető CSOK és falusi CSOK összege az alábbi táblázatnak megfelelő módon, mind a lakásvásárlásokra, mind a korszerűsítésekre,
  • a babaváró hitel maximális összege 10 millióról 11 millió forintra nő 2024. január 1-jétől,
  • a babaváró hitelt 2024. január 1-jétől a 30 év alatti nőtaggal rendelkező házaspárok vehetik csak fel, átmeneti szabályként a 2024-es naptári évben a 30 és 40 év közötti nők is igényelhetik, de csak a várandósság igazolásával.

A négy változtatás közül az első egyelőre bizonytalan irányú, a második és a harmadik kedvező, a negyedik viszont jelentős szigorítást jelent az igénybe vevők számára. Az 5 millió forintig érvényes építési áfakedvezmény (27% helyett 5%) fennmarad.

Hogy értékeljük a családtámogatási változásokat?

A CSOK-változtatásokat Gulyás Gergely miniszter egyrészt azzal indokolta, hogy a CSOK a városokban már nem nyújtott érdemi támogatást az otthonteremtéshez, hiszen bankhitellel is ki kellett egészíteniük azt a támogatás igénybe vevőinek, miközben a falvakban jól működik. (Nemcsak a falusi CSOK, hanem a CSOK is létezik a kistelepüléseken, előbbit használt lakás vásárlására és bővítésére / korszerűsítésére (fele-fele részben) vagy csak korszerűsítésére (félösszegben), utóbbit új lakások vásárlására lehet igénybe venni.) A babaváró hitellel kapcsolatos változások oka pedig az, hogy azt akarják, korábbra tolódjon a nők gyermekvállalása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés