Előfizetői tartalom

Átütötte a magyar bankok nyeresége az 1000 milliárdot, mégis honnan ömlik a pénz?

A bankokat sújtó mintegy 500 milliárdos speciális állami terhek ellenére új rekordnak számító, 1139 milliárd forint adózott nyereséggel zárta az év első három negyedévét a bankszektor. Tavaly ilyenkor ez még csak 328 milliárd volt. Megnéztük, miből származik ez a bődületes profitnövekedés, és kiderült: nem pusztán a jegybanktól kapott, példátlanul magas kamatbevételekből. A nyereség emelkedésének egy része pusztán számviteli sajátosságok eredménye.

A magyar biztosítók eredményéről hétfőn írtunk:

Kedden reggel tette közzé az MNB a magyar bankszektor idei első három negyedéves eredmény- és mérlegszámait, ezekből mi az OTP Bank külföldi leánybankjait nem tartalmazó, nem konszolidált számokat néztük meg. Azt látjuk, hogy éves szinten soha nem volt még ilyen magas a bankszektor nominális nyeresége, nemhogy az első három negyedév alatt. Osztalékbevételekkel együtt 1139, nélkülük 839 milliárd volt a hitelintézetek adózott nyeresége.

A legnagyobb piaci szereplők eddig megismert konszolidált (!) eredményszámai arra engednek következtetni, hogy a szektor nyereségének több mint háromnegyede származott az alábbi ábrán szereplő hét banktól. Az OTP és az MBH után az Erste Bank állt fel a dobogó harmadik fokára.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés