Portfolio signature

Mégis mi folyik a lakáshiteleknél? Van egy nagyon jó és egy nagyon rossz hírünk

Ritkán látható érdeklődést mutat a magyar lakosság a lakáshitelek iránt: az elmúlt évek elhalasztott kereslete robbanásszerűen tört felszínre az év első három hónapjában. Piaci becslések szerint a tavalyi szint duplájára, a járvány előtti csúcsnak megfelelő szintre emelkedett a lakáshitel-felvétel az idei első negyedévben. Akik viszont eddig kivártak, és a közeljövőben vennének fel lakáshitelt, azok számára vegyes híreink vannak. A témával részletesen foglalkozunk a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!
Hitelezés 2024 konferencia május 14-én, neked is ott a helyed!

Ha megnézzük, mit ajánlanak most a bankok a leendő lakáshitel-felvevőknek, akkor három fő jelenséget figyelhetünk meg:

  • a kamatok egy-két kivétellel 6 és 7 százalék között szóródnak, köszönhetően a január eleje óta élő, 7,3%-on meghúzott önkéntes THM-plafonnak és a bankok közötti éles versenynek, ami elsősorban a kevésbé jó minősítésű (jellemzően alacsonyabb jövedelmű és / vagy kisebb településen élő) ügyfeleknek kedvezett,
  • rendkívüli módon összeszűkült a mezőny, a korábbinál sokkal kisebb a különbség a legjobb és a legrosszabb ajánlatok között, ennek megfelelően csökkentek a hitelfelvevők alkulehetőségei is,
  • a végig fix kamatozású és a 10 éves kamatperiódusú hitelek dominálják a piacot, a rövidebb kamatperiódus szinte eltűnt a kínálatból.

Speciális feltételeknek (pl. zöld minősítés) való megfelelés nélkül a legalacsonyabb kamattal és várható törlesztőrészlettel az UniCredit, a Gránit és a CIB Bankoknál találkozhatnak jelenleg a hitelfelvevők a Pénzcentrum kalkulátora alapján.

20 milliós hitelösszeg, 20 éves futamidő és nettó 800 ezres jövedelem mellett 143 és 154 ezer forint között alakulnak a törlesztőrészletek, a teljes visszafizetendő összeg pedig 34 és 37 millió forint között szóródik. (Ettől eltérő hitelösszeg esetén mindez nagyjából arányosan változik.)

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés