Portfolio signature

Nem mehetsz hotelbe, nem ülhetsz gyorsvonatra, meg is szégyeníthetnek, ha nem fizeted a tartozásod

Magyarországon és a világ boldogabb felén „csak” pénzügyi következményekkel kell szembenéznie annak, aki nem tudja törleszteni az adósságát. Ha például a mindenkori minimálbérnél nagyobb összegben, legalább 90 napja csúszunk a hiteltörlesztéssel, akkor negatív adóslistára kerülünk, és legalább egy évig nem kaphatunk újabb kölcsönt. Ha nem sikerül egyezségre jutnunk a hitelezőnkkel, akkor végrehajtó kopogtathat nálunk, és elvonhatják a fizetésünk harmadát, akár felét is. Ettől még vonatra ülhetünk, szabadságra mehetünk és nekünk tetsző munkát vállalhatunk. Nem így Kínában, ahol bár a totális „társadalmi kreditrendszer” 2020-ra tervezett bevezetése eddig elmaradt, a vörös- és feketelisták rengetegében több tízmillió állampolgár esik el alapvető szolgáltatásoktól és jogoktól, és a nyilvános megszégyenítéshez közelítő élményekben is része lehet.

Kvin Huangseng egykor jobb életet képzelt el városon, amikor 16 évesen elhagyta szülőfaluját, hogy gyári munkás legyen. Most, a 40-es évei elején 40 ezer dollárnak megfelelő adóssággal és havi 400 dolláros fizetéssel rendelkezik, az adósságbehajtók üldözik őt. Nem vásárolhat jegyet a kínai nagysebességű vasútra, és ez csak egyike azoknak a büntetéseknek, amelyeket a kormány egyre gyakrabban alkalmaz azokra, akik nem fizetik a számláikat – kezdődik a The Wall Street Journal szerdán megjelent riportja.

A cikk most már a sokadik azon nyugati beszámolók sorában, amelyek valamilyen aspektusból bemutatják Kína rettegett társadalmi kreditrendszerének, illetve a hozzá hol lazán, hol szorosan kapcsolódó vörös- és feketelisták szövevényes rendszerének a kínai állampolgárokra gyakorolt szomorú hétköznapi következményeit. A jelenség geopolitikai és hatalmi jelenségével már mi is sokat foglalkoztunk, például itt, itt, itt vagy itt, bemutatva a kínai megfigyelőállam ezen kétes vívmányait.

Legyen szó bankhitelről vagy közüzemi számláról, egy lakossági tartozás kifizetésének az elmaradása kiterjedt szankciókat von maga után Kínában az adósok számára, például egyedi helyzetüktől függően

Miről szól még ez a cikk?

  • Korlátozások széles listája leselkedik kínaiaik millióira
  • Totális társadalmi kreditrendszer helyett van más
  • Amikor csengőhang riaszt egy adósságszédelgő miatt
  • Nincs itt semmi látnivaló, vagy mégis?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés