Portfolio signature

Befellegzett Magyarország első számú lakossági ingyenhitelének?

Csaknem 250 ezer fiatal házaspár vette igénybe a kamatmentes babaváró hitelt, mióta azt 2019 közepén bevezette a kormány. Az igénybevételi számok azonban trendszerű csökkenést mutatnak, és ezen várhatóan csak rontani fog, hogy idén év elejével a hitelfelvevő házaspárok női tagjára vonatkozó felső életkori korlátot 41-ről 30 évre szállította le a kormány (kivéve a már legalább 12 hetes várandóságot). Mindezek ellenére az év első két hónapjában másfélszer annyian vették igénybe a hitelt, mint egy évvel korábban. Mégis mi zajlik a piacon?
A babaváró hitellel is foglalkozunk a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

Babaváró hitel: paradox jelenségek a piacon

Változások sorát hozta 2024. január 1-je a babaváró hitel szabályaiban. A két legfontosabbról sokan hallottak:

  • a maximális összeg 10 millióról 11 millió forintra emelkedett,
  • a hitelfelvevő házaspár női tagjára vonatkozó életkori korlátot pedig 41-ről 30 évre szállították le. Ez alól kivétel, ha még idén eléri a 12 hetes várandósságot a feleség.

A változások összességében szigorításként értelmezhetők, hiszen az MNB 2022-es adatai szerint mindössze 40% volt a 30 év alatti női taggal rendelkező babaváró hitelt felvevő házaspárok aránya, Budapesten ez a szám még alacsonyabb volt az országos átlagnál. Az igénybevételben az életkori korlát szigorítása miatt tehát jelentős visszaesés várható – legalábbis a hosszabb távú trendet nézve.

babaváró1

Rövid távon viszont egyáltalán nem ezt látjuk: januárban és februárban összesen 3074 babaváróhitel-szerződést kötöttek a háztartások 33 milliárd forint összegben. Előbbi 57%-os, utóbbi 74%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, és az alábbi ábrán is látható módon mintha megtört volna idén év elején az igénybevétel csökkenő trendje.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés