Babaváró hitel 2024: feltételek, visszafizetés, tudnivalók és változások egy helyen
Bank

Babaváró hitel 2024: feltételek, visszafizetés, tudnivalók és változások egy helyen

Változások sorát hozta 2024. január 1-je a babaváró hitel szabályaiban. A két legfontosabbról sokan hallottak: a maximális összeg 10 millióról 11 millió forintra emelkedett, a hitelfelvevő házaspár női tagjára vonatkozó életkori korlátot pedig 41-ről 30 évre szállították le. Utóbbi alól kivétel, ha még idén eléri a 12 hetes várandósságot a feleség. Ezen kívül is történtek azonban változások, ezért is aktuális, hogy összefoglaljuk a babaváró hitel lényegét, külön jelezve az újdonságokat. Babaváró 2024-es szabályok, feltételek, részletek egy helyen!

Mi is az a babaváró hitel? Mi a babaváró lényege?

2019. július 1-jével vezette be a kormány a babaváró hitelt, ami nem más, mint egy államilag garantált és kamattámogatott, szabad felhasználású, jelzálogfedezet nélküli kamatmentes kölcsön, amelyet az 5 éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, és a bankoknál elérhető. A gyermek hitelfelvételt követő 5 éven belüli megérkezése esetén biztosított ugyanis a futamidő végéig járó kamatmentesség, ellenkező esetben az 5. év után kvázi személyi kölcsönné alakul át a hitel, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig (némi friss változással, lásd alább) a határidő lejárta után 120 napon belül vissza kell fizetni.

A babaváró kölcsön további specialitása, hogy két új gyermek érkezése esetén az aktuális tartozás 30%-ban, három új gyermek érkezése esetén 100%-ban állami támogatássá alakul át, vagyis a tartozást részben vagy egészben elengedik. Emellett a törlesztés az első két új gyermek érkezése esetén 3-3 évre szüneteltethető, a futamidő ennyivel meghosszabbodik. A babaváró hitel feltételeit a 44/2019. Korm. rendeletben határozta meg a kormány.

babaváró

Kik vehetik fel a babaváró hitelt?

Csak házaspárok vehetik fel, mégpedig olyanok, amelyekben a feleség 18 és 30 év közötti (ez utóbbi 2023. december 31-éig még 41 év volt). Amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe veheti a hitelt 2024. december 31-éig. Mindemellett köztartozásmentesek (legfeljebb 5 ezer forint köztartozás), mindkettejüknek magyarországi lakcíme van, és legalább egyik fél 3 éves tb-jogviszonyának vagy felsőoktatási tanulmányának igazolása szükséges hozzá. A tb-jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. 2020 júniusa óta nincs arra vonatkozó szabály, hogy hányadik házasságukban kell élniük a feleknek. Az esetleges várandósságot korábban várandósgondozási könyvvel lehetett igazolni, most már a kezelőorvos által kiállított dokumentum fogadható csak el.

Mekkora összegű és milyen futamidejű lehet a babaváró hitel?

A hitel összege legfeljebb 10 millió forintról 11 millió forintra nőtt idén, futamideje legfeljebb 20 év maradt. A ténylegesen felvehető hitelösszeget a hitelintézet által elvégzett hitelbírálat határozza meg, amelyben fontos szerepet játszik az adósok jövedelme.

Babaváró kalkulátor: mekkora a babaváró hitel kamata és törlesztőrészlete?

Kamattámogatott és (a gyermek 5 éven belüli érkezése esetén) a futamidő végéig kamatmentes hitelről van szó.  A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet (ez 2023 végéig 50 ezer volt), kamata pedig 0%, köszönhetően az állami kamattámogatásnak. 11 milliós és 20 éves hitel esetén az induló törlesztőrészlet a 0,5%-os tőkearányos állami garanciadíjjal együtt ténylegesen mintegy 50 ezer forint lesz. Érdemes használni a Pénzcentrum kalkulátorát.

Mire használható fel a babaváró hitel?

Bármire, például lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra vagy autóvásárlásra is, ugyanis szabad felhasználású hitelről van szó. Ugyanakkor a hitelintézetek ebben némi korlátozást tehetnek (pl. lakáscélt írhatnak elő), ami viszont általában nem jellemző, és a hitelcélt általában nem kell igazolni. A bankok nagy része elvárja azonban, hogy a jövedelmét a hitelfelvevő a nála nyitott számlára érkeztesse, ugyanakkor ez alól is akadnak kivételek, ami fontos szempont lehet a bankválasztásban csakúgy, mint az egyes bankok által egyedileg kínált (akár több százezer forintos) egyszeri jóváírások.

A babaváró kamata: mikor lesz a futamidő végéig kamatmentes a babaváró hitel?

Amennyiben a hitelszerződés aláírását követő 5 éven belül gyermek érkezik, és a születés követő 180 napon belül bemutatják a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát és adóigazolványát, (ez korábban nem 180, hanem csak 60 nap volt), vagy eléri a 12 hetes magzati kort, a törlesztés kérelemre 3 évre szüneteltethető (a futamidő ennyivel meghosszabbodik, ikrek esetén a törlesztési szünet lejárta előtt több mint 60 nappal további 2 év hosszabbítás igényelhető). Ez esetben a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

Babaváró támogatás: hogy alakul át támogatássá a babaváró hitel?

A hitelszerződés aláírását követően érkező második új gyermek esetén a fennálló tartozás 30%-át az állam elengedi a gyermek érkezésének 180 napon belüli bejelentésével. A hitelszerződés aláírását követően érkező harmadik új gyermek esetén a fennálló tartozás 100%-át az állam elengedi, a hitelszerződés megszűnik.

Hogy igazolható a tb-jogviszony a babaváró hitelnél?

A házaspár legalább egyik tagjának kell 3 éves folyamatos tb-jogviszonyt vagy felsőoktatási tanulmányát igazolnia. Magyar tb-jogviszony esetén az egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított OEP-igazolás, felsőoktatási tanulmányok esetén a hallgatói jogviszony fennállását a felsőoktatási intézmény által kiadott igazolás, külföldi tb- jogviszony esetén az igazolás kiállításához hatáskörrel rendelkező külföldi hatóság által kiállított eredeti igazolás és annak hiteles fordítása szükséges.

Hogy számolják a babaváró hitel kamattámogatását?

A kamattámogatás mértéke az itt havonta közzétett 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,1 + 1 százalékpont (a 2022 májusa előtt felvett hitelek esetében ez még 1,3 + 2 százalékpont volt, majd 2023 végéig 1,3 + 1 százalékpont). A kamattámogatás számítása során a korábbi 5-5 éves kamatperiódusok helyett az első két évben 1-1 éves kamatperiódust kell alkalmazniuk a bankoknak az állammal való elszámolásban, ezt követően 5 év lesz a kamatperiódus (az előző, még életbe nem lépett rendeletmódosításban ezt még másképp tervezték)

Meddőség: mi történik a babaváró hitellel, ha nem születik gyerek?

Amennyiben nem érkezik gyermek 5 éven belül (akár születéssel, akár örökbefogadással), akkor a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni (az erre vonatkozó 2024. január 1-jei változást lásd alább) és a hitel kamata a személyi kölcsönökre jellemző, az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre emelkedik (ez 2022 májusa előtt még +5 százalékpont volt).

Mekkora összeget kell visszafizetni?

Január 1-jével változott a visszafizetendő összeg szabályozása arra az esetre, ha nem teljesül az 5 éven belüli gyermekvállalás, a jogosultsági feltételek valamelyike nem teljesül, vagy szintén öt éven belül legalább 50%-ban előtörlesztik a hitelt. Ha az aktuális jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő, a kölcsön folyósításának időpontja és a kamattámogatás megszűnésének időpontja közötti időszakra számolt kamatösszeg magasabb lenne a már igénybe vett kamattámogatás összegénél, akkor ezt kell megfizetni a kincstár felé (ez meglehetősen bonyolulttá teszi a hitelfelvevők kalkulációját).

Mikor veszíthető még el a babaváró támogatás?

A fentihez hasonló helyzet áll elő akkor is, ha mindkét támogatott személy megszünteti magyarországi lakcímét, vagy ha az érintett kiskorú gyermek kikerül a hitelfelvevők (mindkettejük) neveléséből. Ha a támogatott személyek egyike a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal, akkor a gyermekvállalás teljesítésétől függetlenül nem szűnik meg a kamattámogatás.

Válás esetén mi történik a babaváró támogatással?

A babaváró hitel a válás napjától a személyi kölcsönökhöz hasonló hitellé válik (az 5 éves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre nő a kamat), de ha teljesült a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni az addig igénybe vett támogatást. Ha a hitelfelvevő a kölcsön folyósításától számított öt éven belül újra megházasodik, akkor a kamatmentességgel újra tud élni a feltételek teljesítése esetén.

Lehet-e önerő a babaváró hitel egy jelzáloghitel felvételéhez?

Részben igen: az MNB elfogadhatónak tartja, hogy legfeljebb 75 százalékban önerőként számítsák be a bankok. Az MNB 2021. decemberi vezetői körlevele elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a babaváró kölcsön legalább 25 százalékával növelje a lakáscélú jelzáloghitel felvehető összegét, amennyiben a jelzáloghitel adósai/hiteligénylői a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban kötöttek szerződést babaváró kölcsön felvételére, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül részükre babaváró kölcsön került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.

Milyen gyorsan lehet megkapni a babaváró hitelt?

A hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el. Ha a kölcsönkérelem elbírálásához szükséges, a hitelintézet az igénylőtől - legfeljebb 10 munkanapos határidő tűzésével - a benyújtott dokumentumok kiegészítését kérheti.

Milyen költségei vannak a babaváró hitelnek?

A hitelintézet a kölcsönkérelem elbírálásáért és a kölcsön folyósításáért az igénylők, illetve a támogatott személyek felé díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel. Ugyanakkor a hitelfelvevő kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára - a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel egyidejűleg - kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a.

Előtörleszthető-e a babaváró hitel?

Igen, a hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. Figyelembe kell venni azonban, hogy ha a gyermekvállalást nem teljesítő személyek a folyósítástól számított 5 éven belül legalább 50%-os mértékben előtörlesztik a hitelt, akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a fent említett január 1-jei módosítással. A kamattámogatás visszafizetendő összegéről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig küld tájékoztatást.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok