Portfolio signature

Fordulat a lakossági befektetéseknél: visszatértek a régi kedvencekhez a magyarok

Úgy tűnik, visszatért a magyar lakosság vásárlási kedve, legalábbis, ami a befektetéseket illeti, mivel májusban állampapírokba, befektetési alapokba és részvényekbe is jelentős pénzek áramlottak. Különösen az állampapíroknál jelenthet ez jó hírt, miután márciusban és áprilisban is jelentősebb visszaváltások voltak a koronavírus-válság közepette. A friss adatok szerint a részvényvásárlás továbbra is pörög, ami azt bizonyítja, hogy egyre többen szeretnének a részesei lenni a részvénypiaci fellendülésnek.
A magyar megtakarítási és öngondoskodási piac kihívásokkal teli évéről és jövőbeni kilátásairól beszélgetünk majd a legnevesebb szakemberekkel a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla! Részletek itt:

Újra veszik az állampapírt a magyarok

Az MNB friss statisztikái szerint májusban a főbb megtakarítási eszközök közül mind állománynövekedést mutat a háztartásoknál:

  • az állampapírok állománya egy hónap alatt 116 milliárddal 8357 milliárdra ugrott meg a lakosságnál, emellett
  • a befektetési alapok állománya egy szerényebb, 29,4 milliárdos növekedést mutatott, mellyel az ebben a kategóriában lévő háztartási vagyon 3562 milliárdra emelkedett,
  • a részvényállomány pedig több mint 67 milliárddal 671,4 milliárdra nőtt egy hónap alatt.

Az állománybővüléshez ráadásul pozitív nettó tranzakciók társultak (mindhárom értékpapír-típusba vagyonbeáramlás történt), erről cikkünk végén írunk.

épstat1

Az állampapírok, befektetési alapok és részvények  mellett májusban a korábbi hónapokhoz képest kisebb ütemben ugyan, de nőtt a lakossági betétállomány is, azonban a 65 milliárdos pozitív tranzakció jócskán elmarad az áprilisban mért 405 milliárdtól. A betétállományok alakulásáról bővebben itt írtunk.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • Visszatért a magyarok állampapír-vásárlási kedve, ismét ide áramlott a legtöbb pénz.
  • Továbbra is nagy a pörgés a részvényekben, a lakosság ki akarja venni részét a részvénypiaci hozamokból.
  • A befektetési alapok nettó tranzakciója is pozitív lett, főként a részvényalapok a keresettek.
  • Jelentősen megugrott az MNB állampapír-állománya, a külföldé kissé visszaesett, a lakosság pedig szinten tartja magát.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A teljes anyag elolvasásához érdemes most előfizetni a Portfolio Signature-re, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forintért (teljes áron a havidíj 3490 forint lesz). Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések