FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
 
Előfizetői tartalom

Mibe érdemes ilyen őrült rali után fektetni? Mutatunk néhány fedezéket

Portfolio
Nem sokan látták előre azt a ralit, ami március óta tart a tőzsdéken, sokan le is maradtak a jó beszállókról, ezek után arra a kérdésre, hogy mibe érdemes most fektetni többféle válasz is adható. Cikksorozatunk első részében nagy lemaradókat mutattunk be, a második részben a ralit vezető sztárcégek részvényeit,harmadik részben a magas osztalékhozammal kecsegtető cégeket. Most, a negyedik részben a nem ciklikus, defenzív szekorokat vizsgáltuk meg közelebbről. A listánkon szereplő európai cégek között több szektor vállalatai is szerepelnek,a közműcégeket, telekommunikációt és gyógyszeripart vettük górcső alá.

Mit vegyünk a történelmi rali után?

Március óta évtizedek óta nem látott rali zajlik a világ tőzsdéin, adódik a kérdés, hogy ekkora emelkedés után mibe érdemes fektetni. Cikksorozatunkban korábban már foglalkoztunk vele, hogy:

  • Érdemes a lemaradó cégek között válogatni, hiszen a nagy emelkedés közben szétnyílt az olló a value és a növekedési cégek közt, a mutató a múlt heti korrekció előtt történelmi magasságokban is járt.
  • Második cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy mely európai és amerikai nagyvállalatok részvényei vezették az emelkedést, sok elemző szerint ugyanis továbbra is ezek a jó befektetések,
  • A harmadik cikkünkben a magas osztalékhozamot nyújtó papírokat vizsgáluk meg, hiszen sokak szerint a nagy emelkedés miatt további hatalmas emelkedés már nem várható, emiatt a teljes hozam potenciál nagyobb részét teheti ki az osztalék.
  • Most, a negyedik részben az európai nem ciklikus szektorokból válogattunk, megnéztük a közműcégek, telekommunikáció és gyógyszeripar árazását, hogy olyan papírok közül tudjunk választani, amelyek stabil, megbízható készpénztermelési képességgel és üzletmenettel rendelkeznek.

Az alábbiakban sorra vettük a defenzív szektorok európai részvényeit, s azokat közelebbről is megnéztük négyféle dimenzióban, melyek a P/E, elemzői ajánlás, várható felértékelődés és osztalékhozam. A szélsőségeket kivéve, az 5 alatti P/E értékeket nem vizsgáltuk, illetve szűrésünkből kivettük azokat a cégeket, akik „nem rendelkeznek” P/E mutatóval, mert ezek a cégek valószínűleg az adott évre veszteségesek. A vizsgált vállalatok mind legalább 1 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkeznek.

Közműcégek

A defenzív szektorok közül elsőnek a közműcégeket vesszük górcső alá.A vizsgált sokaságunk 41 céget tartalmaz,és az első ábrán a top10 céget láthatjuk P/E alapon értékelve. Az így kialakult listán a vezető helyet az orosz Inter RAO szerezte meg, jelenleg 5,1 P/E-n forog. A top 3-ban még egy orosz és román céget találhatunk, előbbi 6,9, utóbbi 8,4-es értékkel.  Ezek alapján látható, hogy a közműcégek jellemzően alacsony értékeltségen forognak, 5-12 közti értékükkel jó beszállási lehetőséget jelenthetnek. A szektor hátránya, hogy viszonylag magas a szabályzói kockázat, elég, ha csak a magyarországi rezsicsökkentésre gondolunk. Talán ezért is látjuk az élen az orosz Inter RAO-t, mert ez a cég az orosz piacon tevékenykedve ki van szolgáltatva egy autokrata vezető döntéseinek. A másik fontos szempont, hogy a Navalnij-ügy miatt veszélybe került az Északi Áramlat-2, és a rubel esésbe kapcsolt. A mérgezési ügy miatt az országból tőkét vonnak ki, így komoly politikai kockázat mellett kifejezetten attraktívan árazott vállalatokat láthatunk. Szintén fontos mérlegelni, hogy a szektor beruházásigényes, és a növekedési lehetőségek -általában- limitáltak. Ha ezeket a kockázatátok felmértük, stabil pénztermelő képességű vállalatokat vehetünk be a portfoliónkba.

Miről szól még a cikk?

  • Az európai nem ciklikus szektorokból válogattunk, megnéztük a közműcégek, telekommunikáció és gyógyszeripar árazását, hogy olyan papírok közül tudjunk választani, amelyek stabil, megbízható készpénztermelési képességgel és üzletmenettel rendelkeznek.
  • Sorra vettük a defenzív szektorok európai részvényeit, és négyféle dimenzióban vizsgáltuk a cégeket: a P/E, az elemzői ajánlások, a várható felérékelődési potenciál és a várható osztalék alapján. A négyféle szűrés alapján top10-es listákat készítettünk.
  • A szűrt listák alapján kiválasztottunk minden szektorból egy-egy céget, amely alapos utánajárás alapján megfontolandó befektetési célpont lehet.
  • A kiválasztott cégekről fundamentális áttekintést és technikai elemzést készítettünk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés