Előfizetői tartalom

Lemaradtál az őrült tőzsdei raliról, és magas hozamot akarsz? Mutatjuk az izgalmas befektetéseket

Nem sokan látták előre azt a ralit, ami március óta tart a tőzsdéken, sokan le is maradtak a jó beszállókról, ezek után arra a kérdésre, hogy mibe érdemes most fektetni többféle válasz is adható. Cikksorozatunk első részében nagy lemaradókat mutattunk be, a második részben a ralit vezető sztárcégek részvényeit, most pedig azokat a papírokat, amelyekbe a magas osztalékhozam miatt van fantázia. A listánkon szereplő európai cégek között több szektor vállalatai is szerepelnek, van például olajipari, pénzügyi, dohányipari és ingatlanpiaci részvény is. Az amerikai részvényekről szóló listát két iparág, az olajipari és az inatlanpiaci vállalatok dominálják.





Mit vegyünk a történelmi rali után?

Március óta évtizedek óta nem látott rali zajlik a világ tőzsdéin, adódik a kérdés, hogy ekkora emelkedés után mibe érdemes fektetni. Cikksorozatunkban korábban már írtunk arról, hogy

  • Érdemes a lemaradó részvények között válogatni, hiszen a nagy emelkedés után a befektetők egyre inkább azok felé a papírok felé fordulhatnak, amelyek eddig gyengébb teljesítményt nyújtottak, sok esetben árazásuk is alacsony,
  • Második cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy mely európai és amerikai nagyvállalatok részvényei vezették az emelkedést, sok elemző szerint ugyanis továbbra is ezek a jó befektetések,
  • A mostani cikkünkben pedig a magas osztalékhozamot nyújtó papírokat vizsgáljuk meg, hiszen sokak szerint a nagy emelkedésben már egyre inkább érdemes a defenzívebb szektorok felé fordulni, olyan papírokat választani, amelyekben az osztalék a sztori.

Alapvetően két dolgot érdemes figyelembe venni első körben: a mértékét és a stabilitását. Magyarán magas-e az osztalékhozam, illetve ki is fogják-e fizetni azt, mivel a kötvény kuponokkal ellentétben az osztalékok fizetése jogilag nem éppen kötelező, tehát a menedzsment adott esetben azt bármikor visszavonhatja legalábbis elméletben. Más kérdés, hogy ennek mennyire negatív a befektetői üzenete, de mint tudjuk, a kényszer nagy úr.

Szeretnéd tudni, melyik részvényt érdemes most megvenni? Vagy jobban érdekel, hova megy az arany? Akkor regisztrálj a Portfolio szeptember 7-ei giga online tőzsdeklubjára, akár ingyen! Részletek itt:

Az alábbiakban sorra vettük a legmagasabb osztalékhozamot kínáló amerikai és európai részvényeket, s azokat közelebbről is megnéztük nem csak a jelenlegi, hanem az elmúlt évek átlagos osztalékhozamai alapján is, illetve figyelembe vettük az elemzői meglátásokat is. A vizsgált vállalatok mind legalább 5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkeznek.

Miről szól még a cikk?

  • Komoly ralin vannak túl a tőzsdék március óta, sokan lemaradtak az emelkedésről
  • A ralinak ebben a szakaszában az osztalék papírokra irányulhat a befektetők fókusza
  • Európai és amerikai nagyvállalatok részvényei is nyújtanak kétszámjegyű osztalékhozamot

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés