Előfizetői tartalom

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken megy - Meddig tarthat még az esés?

Pénteken viszonylag nagy eséssel zártak a részvénypiacok. Az Egyesült Államokban az S&P 500 1,3%-kal került lejjebb zárásra, a Nasdaq is közel 1%-kal került lejjebb. Ezt megelőzően már az európai kereskedésben is a pesszimizmus volt az irányadó, a kontinens indexei 1,5-2%-kal zárták alacsonyabban. A negatív hangulat szokás szerint fertőzőnek bizonyult, hiszen ma a Nikkei 3,6%-os teljesítményét már nyugodtan lehet zuhanásnak nevezni. A többi ázsiai piac ennél lényegesen kisebb, de szignifikáns mértékű mínuszt hozott össze. Ma Európában egyelőre nem folytatódik a medve tombolása, de a korábbi veszteségeket közel sem sikerült visszanyerni. Ez trendforduló lenne, egy mélyebb korrekció kezdete, vagy csak egy apró megbicsaklás? Az okokkal számos cikkünk foglalkozott, ebben az írásban nem a mögöttes fundamentumokat és a makro képet vizsgáljuk, hanem a piaci eseményeket, a technikai elemzés segítségével.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy nem tudjuk: a medve, amit látni véltünk kirándulásunk során, vajon a DiCaprio-t megtámadó Visszatérőből, a csodálatos dokumentumfilm Grizzly Man-ből, esetleg a Micimackóból jött. Egyelőre nehéz eldönteni tehát, hogy mennyire veszélyes közép- és hosszútávon a mostani esés. Miközben a lendület egyértelműen csökkent szinte mindegyik részvénypiacon, és szezonálisan sem vagyunk jó időszakban, az új mindenkori csúcsok, amit szinte minden széles körben figyelt indexek elértek akárcsak pár kereskedési nappal ezelőtt, ritkán jelentenek előjelet a medvepiac eljövetelére.

Ilyenkor sokkal fontosabb a kritikus szinteket, illetve a forgalmat és volatilitást, továbbá az ezzel kapcsolatos indikátorokat figyelni, hiszen befektetési időtávtól függően egy ekkora mozgás szinte zajnak is látszik a megfelelő hosszúságú grafikonon. A fontos támaszok és mutatók nyújthatnak segítséget abban, hogy céloktól, lehetőségektől és kockázati beállításoktól függően miként lehet rugalmasan reagálni az eseményekre.

S&P 500

Erről szól még a cikk:

  • Csinál egy csúnya nap medvetámadást az S&P 500-ban?
  • Egyelőre csak Micimackó bóklászik a Nasdaq-on.
  • Hátul menekülhet az S&P 600.
  • Tart-e még a Nikkei relatív gyengélkedése?
  • Van még kraft a DAX-ban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés