Előfizetői tartalom

Hulló kések éjszakája – Ideje most már Kínába fektetni?

A mögöttünk álló hónapokban alaposan nekiment a kínai piacfelügyelet és a kommunista párt a hazai tech-óriásoknak, újabb és újabb szabályozások, törvénymódosítások, tervek és szankciók láttak napvilágot - az egyik vezető narratíva szerint a kínai állam féltheti a hatalmát a gyorsan nagyra növő kínai cégektől, amelyek több százmillió ügyfelükről rendelkeznek felfoghatatlan mennyiségű adattal, ez pedig akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet azoknál a cégeknél, amelyek az amerikai tőzsdén bocsátanak ki részvényeket. Akár ez a motiváció áll a keménykezű fellépések mögött akár nem, mindenesetre a befektetők hevesen reagáltak az eseményekre és alaposan megütötték a tech-óriások részvényeit. Az elmúlt napokban azonban elkezdtek szállingózni a kedvező vállalati hírek, illetve a szigorító intézkedéseket és az adatvédelmi törvény elfogadását is megemészteni látszanak a befektetők, ennél fogva sokan a zuhanás végeként azonosíthatták a jelenlegi környezetet és a sztárbefektető Cathie Wood vezetésével "lenyúltak a hulló késért", komoly ralit indítva az alaposan megvert kínai tech-szektor vállalatainál. Ennek apropóján most részletes elemzést közlünk a jelenlegi kínai helyzetről befektetési szemszögből, körbejárjuk az esetleges kockázatokat és lehetőségeket, illetve megnézzük, hogy mit gondolnak a guruk és az elemzők a legjelentősebb tech-óriásokról.

Valósággal menekültek a befektetők

Szinte napra pontosan egy hónapja írtunk a Kínai Kommunista Párt részéről elmúlt időszakban tapasztalt, leginkább a technológiai szektor óriáscégeire gyakorolt hathatós nyomásgyakorlásáról: a szabályozói környezet markáns szigorításának és számos egyéni szankciónak, bírságnak és büntetésnek köszönhetően egyre inkább elfordultak az intézményi befektetők a kínai piactól, és egy igencsak komoly vesszőfutás indult el a technológiai cégek háza táján. Meredek árfolyameséseket láthattunk úgy, hogy számos nagyvállalatnál a fundamentumok és az ezzel kapcsolatos kilátások alapvetően nem sérültek az elmúlt időszakban, ahogy az látható volt például az Alibaba gyorsjelentésénél is.

Ettől függetlenül az év eleje felé “beindult a lavina”, mégpedig a februári eseményekkel, amikor is a kínai piacfelügyelet közzétette az internetes platformokat célzó, monopolellenes irányelveket, amelyek

még tovább szigorították A HAZAI TECHNOLÓGIAI ÓRIÁSVÁLLALATOKRA ADDIG VONATKOZÓ KORLÁTOZÁSOKAT.

Miről szól még a cikk?

  • Továbbra sem enged a szorítás a kínai tech-óriások torka körül, sorra jönnek a szigorító intézkedések.
  • Egyre több befektető véli látni a fényt az alagút végén, többen úgy gondolják, hogy a jelenlegi szinteken már érdemes befektetni.
  • Hogyan vélekednek a neves guruk a kínai piaccal kapcsolatban?
  • Mit mondanak az elemzők, érdemes most kínai részvényekbe fektetni?
  • Hogyan lehet mérsékelni a kockázatot, ha a befektetés mellett dönt az ember?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés