Előfizetői tartalom

Nem lehet örökre 13. havi nyugdíjban reménykedni – Itt egy megoldás a nyugdíjas évekre

Évente akár 150 ezer forintnyi adójóváírást is kaphat az, aki önkéntes nyugdíjpénztárban kezd el megtakarítani nyugdíjas éveire. Nem mindegy azonban, hogy 20, 10 vagy csak 5 év van hátra a nyugdíjig, érdemes jól meggondolni, melyik önkéntes pénztári portfólióban takarítunk meg. De vajon melyik nyugdíjpénztárt érdemes választani, mi alapján kellene dönteni? Cikksorozatunk harmadik és egyben utolsó részében azoknak igyekszünk segíteni a választásban, akik 10 éven belül vannak a nyugdíjas kortól, így számukra érdemesebb lehet az óvatosabb, kockázatkerülőbb lehetőségek közül választani.

Cikksorozatunk következő és egyben utolsó részében azt járjuk körül, hogy melyik nyugdíjpénztár mit ajánl azoknak, akik 10 éven belül a nyugdíjas korba lépnek, tehát a kockázatkerülőbb, javarészt kötvényeket tartó portfóliókat vetjük össze a tíz legnagyobb, bárki számára elérhető önkéntes pénztári szolgáltatónál.

Cikkünk az önkéntes pénztári portfóliókról szóló cikksorozatunk harmadik része, az előző két írásunk az alábbi linken olvasható el:

Mi az a nyugdíjpénztári portfólió?

Ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári tag szeretne lenni, belépéskor választania kell az adott szolgáltatónál rendelkezésre álló portfóliók közül. Ezek a befektetési politikájuk és a bennük tartott eszközök miatt különböző kockázattal bírnak.

Általánosságban három nagyobb csoportot lehet elkülöníteni: vannak a részvénytúlsúlyos, tehát kockázatvállalóbb portfóliók, vannak a részvényeket és kötvényeket nagyjából egyenlő arányban tartó, kiegyensúlyozott portfóliók, és ott vannak még a kötvénytúlsúlyos, tehát nagyobb biztonságra törekedő kockázatkerülőbb portfóliók.

A portfóliók kialakítása összefügg az elérhető hozamok mértékével is, így például a fiatalabb megtakarítóknak érdemes lehet a magasabb hozammal kecsegtető, részvénytúlsúlyosabb portfóliók közül választaniuk, ezeknek a befektetési időtávja is hosszabb. A már nyugdíj előtt állóknak viszont érdemesebb lehet az óvatosabb portfóliók mellett dönteni, nehogy egy-egy nagyobb piaci kilengés csökkentse az addig összegyűjtött megtakarítást, amit aztán már nem lehet "jóvá tenni" a nyugdíjig hátralévő rövid idő miatt.

A legtöbb önkéntes pénztárnál egyszerre csak egy portfóliót lehet választani, bizonyos időközönként azonban lehet váltani közöttük. Egyre többen vannak azonban az olyan szolgáltatók, ahol már egyszerre két portfólióban is tarthatja megtakarításait a pénztártag.

A cikk tartalmából:

  • Azoknak a pénztártagoknak érdemes kockázatkerülőbb nyugdíjpénztári portfóliókban gondolkodniuk, akiknek maximum 10 évük van hátra a nyugdíj betöltéséig.
  • A tavalyi év nem volt eredményes a hozamtermelés szempontjából, ennek fő oka a kötvénypiaci hozamemelkedés. A 10 éves átlagos hozamok viszont jobban festenek.
  • 0,9-2,2% közötti TKM-mel működnek a vizsgált portfóliók.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés