Előfizetői tartalom

Őrület a tőzsdéken, rángatják a piacokat - Mi történik itt?

Portfolio
Az elmúlt napokban elképesztően volatilisen alakul a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, ma éppen felfelé vették az irányt a vezető részvényindexek. A ralit több körülmény is fűtheti, többek között a remek európai részvénypiaci hangulat is átragadhatott az amerikai piacra, emellett kimondottan pozitív felütéssel indította a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezont a Bank of America, de technikai szempontból is fontos szinthez érkeztünk a pénteki esés után az egyik vezető részvényindexnél, az S&P 500-nál.

Mi történt a mút héten?

Elképesztő a csapkodás a tőzsdéken, múlt héten a csütörtöki napra vártak elsősorban a befektetők, ezen a napon érkezett meg ugyanis az USA-ból a szeptemberi inflációs adat. Eleinte a tőzsdék emelkedéssel várták a Fed kamatpolitikája szempontjából kiemelten fontos adatot, azonban hirtelen fordult minden a piacon, amikor kijöttek a hivatalos számok: az USA-ban ugyanis a vártánál nagyobb mértékben nőtt az infláció (a maginflációval együtt), mint arra a piac számított, ez pedig felerősítette az agresszívebb jegybanki politikával kapcsolatos várakozásokat. Az európai tőzsdék gyorsan ledolgozták a korábbi emelkedést, az amerikai tőzsdéken is nagy eséssel indult a nap, igaz, hamar fordult a kocka és végül jelentős pluszban zártak az indexek - meglehetősen negatív volt a pozicionáltság a tőzsdéken az ezt megelőző napokban, a befektetők rossz adatokra készültek fel, így vélhetően az fordíthatta meg a hangulatot a tengerentúlon, hogy nem lett a vártnál sokkal rosszabb az inflációs adat.

Ezt követően pénteken a nyitást követően viszont már lefordultak a tőzsdék, ezzel visszaadva a csütörtöki emelkedés nagy részét. Az amerikai tőzsdék annak is köszönhették az esést, hogy egy jelentés szerint hét hónap óta először emelkedtek az amerikai éves inflációs várakozások. Az inflációs várakozások emelkedése potenciálisan aggasztó lehet a Federal Reserve azon erőfeszítései szempontjából, hogy a kilátásokat stabilan tartsa.

Mi történik ma?

Ma pedig ismét kiváló hangulatban indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken többek között az európai emelkedésnek is köszönhetően, amit fűthet az a hír, hogy Nagy-Britanniában új pénzügyminisztert neveztek ki Jeremy Hunt személyében, aki új gazdasági tervet mutatott be. Hunt Kwasi Kwarteng helyére lépett, akit alig néhány hét után elbocsátottak, mert adócsökkentésre épülő gazdasági terve miatt a brit kötvények és a font árfolyama az egekbe szökött. Hunt ma délelőtt azt mondta, hogy az új terv szinte az összes, Kwarteng költségvetésében javasolt adócsökkentést eltörli. Liz Truss miniszterelnök kormánya, amely még csak alig több mint egy hónapja van hivatalban, máris vékony jégen táncol a piaci zavarok miatt, írja a CNBC. Emellett ugyancsak fűti a hangulatot, hogy kimondottan pozitív felütéssel indította el a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezont a Bank of America, a nagybank számai meghaladták az elemzők által várt értékeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés