Előfizetői tartalom

Milyen állampapír? Elképesztő, mire kattantak rá a magyarok tavaly

Ha tavaly év elején kérdezték volna, valószínűleg senki nem tippelt volna arra, hogy 2022-ben a legnagyobb pénzek nem állampapírokba, hanem befektetési alapokba mennek a magyar háztartásoknál. Az MNB friss statisztikái szerint annak ellenére ez a valóság, hogy a lakosságnál lévő DKJ-állomány közel ezermilliárddal bővült. Ez pedig jól mutatja, milyen átrendeződések voltak a háztartások megtakarítási szerkezetében.

Taroltak a befektetési alapok

Egészen elképesztő állománybővülésnek lehettünk szemtanúi tavaly a befektetési alapoknál, az MNB friss értékpapír statisztikái szerint egy év alatt több mint 1200 milliárd forinttal bővült a háztartásoknál lévő befektetési jegyek állománya, megközelítve december végén a 6000 milliárd forintot.

Egészen más kép rajzolódik ki, ha az állampapír-állomány változására nézünk, ahol inkább csak stagnálásról beszélhetünk, év végén az állomány valamivel több mint 10 ezermilliárd forint volt. Ahogy arról többször is írtunk, ebben egyértelműen a lakossági állampapírok a ludasok, azon belül is elsősorban a Magyar Állampapír Plusz.

Érdemes a részvényállományt is kiemelni, amely a befektetési alapok után a második legnagyobb vagyonnövekedést elérő kategória volt tavaly, a 175 milliárdos bővüléssel a lakosság részvényállománya közel 1200 milliárd forintot tett ki év végén.

A cikk tartalmából:

  • Nagyot taroltak a befektetési alapok a lakossági megtakarításokon belül, a kötvényalapok átvették a vezetést.
  • Egyértelműen átrendeződött a magyarok állampapír-állománya, de még a DKJ-k felfutása sem volt elég az állomány növeléséhez.
  • A bankbetétekben tartott pénzek nagysága nem sokat változott egy év alatt, a TBSZ-en tartott megtakarítások viszont csökkennek.
  • Ismét a külföldiek kezében van a magyar államadósság legnagyobb része.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés