Előfizetői tartalom

Szinte hihetetlen, hová menekítette a pénzét a magyar lakosság a gyilkos infláció elől

Eszeveszett tempóban rombolja a háztartások megtakarítási képességét és meglévő megtakarításainak értékét az infláció, miközben a befektetési jegy lett az új állampapír. Egy mondatban így lehetne összefoglalni a 2022-es év eseményeit a hazai megtakarítási piacon, amelynek éves statisztikáit hétfő reggel tette közzé az MNB. A témával a Portfolio március 8-ai Biztosítás 2023 konferenciáján is foglalkozunk, érdemes eljönni.

Biztosítás 2023 konferencia március 8-án! Információk és regisztráció itt:

Elég a pénzünk

Számos érdekesség kirajzolódik az MNB előzetes pénzügyi számlák statisztikáiból. A nyers adatok alapján látszólag minden szép és jó: megközelítette a 84 ezer milliárdot a családok bruttó (vagyis adóssággal nem csökkentett) pénzügyi eszközeinek állománya, miután egy év alatt 7,8%-ot gyarapodott.

Ha viszont belegondolunk, már ez a nominális növekedési adat is jóval alacsonyabb a 2021 és 2022 decembere között lezajlott 24,5%-os inflációnál. Ha pedig leválogatjuk a szűkebb értelemben megtakarításnak tekinthető pénzügyi eszközöket (lásd ábránk lábjegyzetét), akkor már csak 6,2%-os nominális növekedést láthatunk. Ha pedig az inflációval is korrigálunk, az jön ki, hogy a

a lakossági megtakarítások reálértéke 14,7%-kal esett vissza 2022-ben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés