Előfizetői tartalom

Egekben az infláció, közben 15%-os fix kamatok vannak Magyarországon – Megéri így lakossági állampapírba fektetni?

Az utóbbi egy-két évben jelentősen ugrottak a lakosság számára is elérhető intézményi állampapírok lejáratig számított hozamai, már az egy éves DKJ-val is 14% feletti hozamot lehet zsebre tenni. Mindeközben az infláció is csúcsokat döntöget, ez pedig az inflációkövető lakossági állampapírok malmára hajtja a vizet. Nem csoda, ha nehéz ezek után eldönteni, vajon az intézményi vagy a lakossági állampapír a jobb választás. Alábbi cikkünkben különböző időtávokon hasonlítottuk össze az állampapírok hozamait.

25% felett az infláció, közel 15%-os fix kötvényhozamok

2021 nyarától folyamatos és meredek emelkedést lehet látni a magyar állampapírhozamokban, az extrém magas kamatszint Magyarországon sokkal erősebben érezhető, mint a többi országban, hiszen a 18 százalékos magyar irányadó kamat jelenleg világviszonylatban is a tíz legmagasabb között van. Márpedig ezt követik le az állampapírpiaci hozamok, melyek már eddig is jelentős emelkedésen vannak túl. Az alábbi ábrán is látható, hogy a DKJ-hozamok jelenleg 13-15% körüli szinteken mozognak:

A hozamemelkedést a magas irányadó kamat mellett az infláció is fűti, éppen ma jelent meg a friss, márciusi inflációs adat, ezek alapján múlt hónapban 25,2 százalékos áremelkedést mért a KSH, amely bár valamivel alacsonyabb az előző hónapban mért 25,4 százalék után, még mindig extrém magas szintekről beszélhetünk. Nem véletlen, hogy idén még a tavalyinál is magasabb éves átlagos inflációt vár itthon az MNB.

Milyen állampapírba érdemes most fektetni egymillió forintot?

Mindezek után joggal merülhet fel a kérdés azokban, akik állampapírba fektetnének, hogy az intézményi papírokat vagy a lakossági állampapírokat érdemes-e választani. Az alábbiakban 1, 3 és 5 éves időtávon nézzük meg azt, hogy melyik állampapír tudja a legmagasabb lejáratig számított hozamot adni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés