Előfizetői tartalom

Még tovább drágul a fekete arany? Eljön a 100 dolláros olajár?

Mohos Kristóf
Az egekbe szökő olajáraknak komoly következményei vannak világszerte, minden autós közvetlenül érezheti a bőrén a történetet, ugyanis egyre drágábban lehet tankolni a benzinkutakon. Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy meddig maradhat ilyen magasan az olajár? Mire számítanak az elemzők, mennyibe fog kerülni a Brent hordója 2023 végén? Elemzésünkben ennek járunk utána. Többek között az energiapiaci befektetésekről is szó lesz a Portfolio Signature Online Klubján.

Az ukrajnai háború, a lassan múló energiaválság és a tartósan magas infláció árnyékában menetelnek egyre feljebb a részvénypiacok idén, nem könnyű eldönteni azok között a vitát, akik bika piacról és akik medve piaci raliról beszélnek. A tőzsdei optimizmust a mesterséges intelligencia körüli hype és a chiptuning is hajtja, nagy kérdés, hogy meddig még. Meghívott szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy mik most a nagy sztorik a tőkepiacokon, mik a piacnak azon szegmensei, amik már drágák, mik azok, amik még olcsók, miben van most fantázia, hol vannak a kockázatok, és természetesen, hogy mibe érdemes most fektetni? Jön a PORTFOLIO SIGNATURE ONLINE KLUB – Egyedi tartalmak után exkluzív események Signature előfizetőknek.

Egekben az olaj ára

A mögöttünk álló hónapokban jelentős kilengések mellett alakult a nyersolaj világpiaci ára, a piaci szereplők szemmel láthatóan nehezen tudták mérlegelni, hogy inkább az árfolyam-emelkedés irányába, vagy pedig az áresés felé ható tényezők a hangsúlyosabbak (utóbbit elsősorban a globális recessziós félelmek támasztották alá). Augusztus végén azonban egyértelműen kirajzolódott az irány, és az addigi oldalazásból felfelé tört ki a Brent tőzsdei jegyzése - ezzel a június végi lokális mélypont óta már közel 30 százalékos ralit láthattunk a nyugati olajtípusnál.

A "mérleg nyelvét" leginkább a vezető OPEC-nagyhatalmak kínálatszűkítő döntései jelentették:  egy szeptember eleji bejelentés értelmében az egyik legnagyobb olajtermelőnek számító Szaúd-Arábia az év végéig meghosszabbította a napi 1 millió hordós önkéntes termeléscsökkentését, emellett az orosz miniszterelnök-helyettes is bejelentette, hogy Oroszország 2023 december végéig meghosszabbítja a világpiacra irányuló export további önkéntes csökkentését napi 300 ezer hordóval. 

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az egekbe szökő olajárakat azonnal megérzi a lakosság világszerte, egyre drágábban lehet ugyanis tankolni a benzinkutakon - itthon a dízelár például már megközelítette a lélektanilag rendkívül fontos, 700 forintos literenkénti árat (686 forinton áll most a jegyzés). Ezen felül az olajár-emelkedés inflációra gyakorolt hatását sem lehet fél vállról venni, bár ennek súlyosságáról megoszlanak a vélemények. Az mindenesetre világos, hogy a szaúdiak árfelhajtó tevékenysége, még ha szerintük "ez nem is szándékos", komoly fejtörést okoz a kormányzatoknak világszerte - adódik a kérdés, hogy

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái