Előfizetői tartalom

Eldőlt a PMÁP idei kamatának a sorsa, lesz olyan állampapír, ami 20,6%-ot fizet

Kijött a KSH friss, decemberi inflációs adata, ezzel pedig eldőlt az inflációkövető állampapírok számára kulcsfontosságú adat is, a tavalyi éves átlagos infláció. A friss számok alapján a tavaly november 28-áig elérhető, az utolsó pillanatban még sokak által választott 2033/I sorozat kamata a 25 bázispontos kamatprémium miatt 17,85% lesz. Mutatunk egy állampapírt is, amely 20,6%-ot fog fizetni.

Meglepetést hozó infláció

Decemberben 5,5 százalékra esett a magyar infláció, ami elmarad az előzetes 5,9 százalékos elemzői várakozástól.  Ez pedig azt is jelenti, hogy megvan az inflációkövető állampapírok számára kulcsfontosságú adat is, a tavalyi éves átlagos infláció, amelynek mértéke a KSH beszámolója szerint

17,6% volt 2023-ban.

A fenti inflációs adat semmiben nem befolyásolja a jelenleg elérhető, 2032/I sorozatot, amelynek az első kamatperiódusban fix évi 9,9%-os kamata van (ezt 2025 áprilisában fizeti ki), azaz legelőször a 2025-ös kamatfizetés után vált át a papír inflációkövetésre, akkor pedig a 2024-es inflációt veszi majd alapul. Erről bővebben itt írtunk:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Kijött a friss inflációs adat, és ezzel azt is tudjuk, mennyi lesz idéntől a Prémium Magyar Állampapír kamatbázisa.
  • Lesz olyan PMÁP, ami 19% felett fog kamatozni.
  • Sőt, van itt egy másik állampapír, ami ennél is magasabb kamatot, 20,6%-ot fizet majd.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés