Portfolio signature

Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Változást reméltek tőle, de átütő sikert egyelőre nem hozott az ingatlanalapok keresletében a kormány legújabb intézkedése. Nem segít a helyzeten, hogy az első félévben az ingatlanalapok nem tudtak meggyőző hozamokat felmutatni, csupán egy lakossági, forintos alap tudott 5% felett teljesíteni. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 750 milliárd forintos vagyonával, de gyakorlatilag a legnagyobb sorozatok kezében koncentrálódik a kategória teljes, 2000 milliárd feletti vagyona.
A befektetési alapok és a megtakarítási piac helyzetével is foglalkozunk a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján. Jegyek már kaphatóak!

Kihívások sokasága az ingatlanpiacon

A hazai ingatlanpiacon sokak szerint már elkezdtek közeledni az eladói és vevői elképzelések, de sokan vannak, akik szerint a piac még mindig a kamatvágásra vár – hangzott el a Portfolio Property X 2024 konferenciáján. Jóval több tranzakció van idén, mint tavaly, de masszív fellendülésre nem számít a piac. Az átárazódás és az érdeklődés hiánya érezhető, különösen a külföldi befektetők irányából. A retail most erős eszköznek számít az irodával szemben – hangsúlyozták. Az irodapiaci kereslet terén a nettó piaci felszívás 2023-ban negatív volt, a kihasználatlansági ráta idén is tovább emelkedhet – tették hozzá. És bár az ipar-logisztika az elmúlt évek nyertese volt, 2023-ban a rekordméretű fejlesztések hatására a kihasználatlansági ráta emelkedett, a régióban a magyar kihasználatlanság a legmagasabb, de a most induló projekteknél már megjelent az óvatosság.

Az építőiparban is vannak kihívások, a rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar 2024-ben továbbra is a termelés csökkenésére készül. Minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenése tapasztalható, idén kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani.

Gyenge hozamok az ingatlanalapoknál

A kihívásokkal teli piaci környezet meglátszott az ingatlanalapok teljesítményén is: egyetlen olyan alap volt, amely 5% feletti féléves hozamot tudott felmutatni.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Kihívásokkal teli évnek néz ki a mostani az ingatlanpiacon, és ez az ingatlanalapok teljesítményén is meglátszik.
  • Egyetlen ingatlanalap tudott 5% feletti féléves hozamot felmutatni.
  • Erős vagyonkoncentrációt látni, gyakorlatilag a legnagyobb alapok kezében van a teljes piaci vagyon.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés