MNB: vállalkozói bérlakásprogram enyhítheti a szűkös lakáskínálatot

MNB: vállalkozói bérlakásprogram enyhítheti a szűkös lakáskínálatot

Az elmúlt évek hazai lakáspiaci drágulását keresleti oldalról a kedvező makrofundamentumok támogatták. Budapesten ezen belül is kiemelt szerepe volt a befektetési motivációnak. Az újlakás-kínálat azonban nem tudott lépést tartani a kereslettel, így jelentős drágulás ment végbe. A hazai lakásállomány megújulása a jelenlegi lakásépítési ciklus csúcsán, 2019-ben is csupán 0,4 százalékot tett ki, ami a régiós országokhoz, de historikusan is kiugróan alacsonynak számít. A magasabb lakásépítési volumen a GDP-re több csatornán gyakorolt kedvező hatás miatt is kívánatos lenne, aminek elérésében az újonnan értékesített lakások mellett a bérlakások nagyszámú építése is segíthet. Egy piaci alapon működő, vállalkozói bérlakásszektor megteremtése, a hazai lakásállomány megújulásának javításán túl hosszú távú alternatívát tudna kínálni széles társadalmi rétegek lakhatási igényeire, javítja az életminőséget és ezen keresztül az ország versenyképességét is. Ehhez az adózást, a bérlők és bérbeadók jogait, valamint támogatási rendszert is érintő szabályozásmódosítások szükségesek.

Vállalkozói bérlakásprogram elindításával oldanák meg a budapesti lakhatást

Vállalkozói bérlakásprogram elindításával oldanák meg a budapesti lakhatást

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére 2019-ben megalakult Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) a mai napon bemutatta a lakás- és kereskedelmiingatlan piaccal kapcsolatos javaslatait. A javaslatcsomag 4 pillére az újlakás-kínálat növelése hosszú távon, az elérhető lakhatás biztosítása vállalkozói bérlakásszektor fejlesztésével, a kereskedelmiingatlan-piac adminisztratív korlátainak enyhítése, valamint a hatékonyabb építőipar és hazai alapanyaggyártás ösztönzése.

Matolcsy György egyértelmű kudarcról beszél - 2020 a lakáspolitika éve lehet

Matolcsy György egyértelmű kudarcról beszél - 2020 a lakáspolitika éve lehet

A magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül - fogalmazta meg a Növekedés.hu-n megjelent cikkében Matolcsy György. A 2014-ben indult új lakáspolitika már az indulásakor több sebből vérzett, ezért kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet.

Kinyílt a titkok szelencéje: ez vár ránk a következő években a lakáspiacon

Mától egészen vasárnap délutánig látogatható a Lakás 2019 Kiállítás, amelynek részeként ma délután került megrendezésre a Lakás Klub Extra, ahol az ingatlanpiac legkülönfélébb területeinek képviselői vitatták meg többek között, hogy mik a legfontosabb változások az új CSOK-nál, hogy vajon készülhetünk-e újra az ingatlanpiaci lufi durranására, illetve, hogy meddig fognak még emelkedni az árak.

Ők 24-en az MNB ingatlanos testületének tagjai

Hétfőn megalakult, kedden megírtuk, ma pedig közzétesszük a teljes listát azokról, akik tagként, vagy vezető szerepkörben részt vesznek az MNB által kezdeményezett LITT-ben (Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület). A testület 24 fős, melyből 21-en tagok a 2 alelnök és az elnök mellett. Jöjjenek a nevek és cégek.

Brutál erős ingatlanos tanácsot rántott össze az MNB

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére március 18-án megalakult a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (a továbbiakban: LITT), annak érdekében, hogy szakmai fórumot biztosítson a hazai ingatlanpiac főbb szereplőinek.- szerepel az MNB legfrissebb közleményében.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.