Előfizetői tartalom

Meglepő adat ébresztette fel a forint szunnyadó rémét

Kedd óta megint azt mondhatjuk, hogy a régióban a magyar reálkamat a legalacsonyabb miután a vártnál jóval nagyobb mértékű, 3,8%-os volt az infláció júliusban. Amikor tavasszal utoljára ilyet láttunk, akkor utána rögtön 370-ig zuhant a forint az euróval szemben. Most erről egyelőre nincs szó, a kedvező nemzetközi hangulat ugyanis a magyar deviza mellett szól, de eljöhet az az idő, amikor megint erősebben esik majd a latba a reálkamat.

Mindenkit meglepett az infláció

Kedden közölte a KSH, hogy júliusban az előző havi 2,9%-ról 3,8%-ra emelkedett az éves inflációs ráta. Ez jókora meglepetést okozott, hiszen előzetesen az elemzők 3,2-3,3 százalékos áremelkedési ütemre számítottak.

inflacio1

A vártnál magasabb áremelkedés több okra vezethető vissza: az üzemanyagok drágulása mellett a dohánytermékek jövedéki adója dobta meg az inflációt, illetve az ingyenes parkolás vége is egyszeri hatásként jelent meg. Jelentősen drágultak emellett az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök, ami szokatlan ilyenkor.

A forintnak is betehet a magas infláció

Az infláció emelkedése a forint szempontjából sem mindegy, hiszen a befektetők által egyik leginkább figyelt sérülékenységi mutató a devizapiacon a reálkamat. A magasabb inflációval és az MNB júniusi és júliusi kamatvágásaival pedig

Megint a magyar reálkamat a legalacsonyabb

  • Meglepetés az inflációban
  • De akjkor miért nem gyengül a forint?
  • Ez már mindig így lesz?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés