Előfizetői tartalom

Jöhet a 340-es euró, de akár a 315-ös is

A forint hetek óta erősödő trendben van és a Magyar Nemzeti Bank keddi döntései további lendületet adtak neki, így 2,5 havi csúcsra ért a szerdai kereskedésben az euróval szemben. Megnéztük, hogy mit üzen ebben a helyzetben a technikai elemzés.

A forint egy hónapja szinte folyamatos felértékelődési trendben van, hiszen a július közepére jellemző 360 feletti tartományból mostanra a 350 alatti tartományba erősödött az euróval szemben. Minderre ráerősített az MNB tegnapi kamatdöntése, amelynek során immár 1,5%-ra emelte az alapkamatot az infláció elleni küzdelem jegyében. Ez a régióban is kiemelkedő kamatot jelent (a lengyel ráta 0,1%-os, a cseh 0,75%-os, a román 1,25%-os), de közben az is igaz, hogy nálunk az egyik legmagasabb az infláció egész Európában.

A magyar monetáris politika és a forint árfolyamának kilátásairól is szó lesz a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Mindenesetre egy olyan befektetőnek, aki euróban gondolkodik és szerez rá finanszírozást, a mínusz 0,5%-os eurózónás és a plusz 1,5%-os magyar alapkamat közötti érdemi különbség (pozitív carry) már egyre inkább vonzóvá teszi a forint vásárlását.

Az MNB tegnapi 30 bázispontos újabb kamatemelésére abszolút számított a piac, arra viszont nem (sokan), hogy az állampapír vásárlási programját (QE) már ettől a héttől elkezdi lassítani és lényegében a leállítási pályát is vázolta. Utóbbi fontos tényező, mert előretekintve a forintpiaci likviditás kevésbé fog nőni, mintha a QE programot kitartóan, változatlan ütemmel folytatta volna a (jegybanki vezetés által rendszeresen bírált) magas költségvetési deficit megtámogatása érdekében.

Miről szól ez az elemzés?

  • Összefoglaljuk röviden, hogy mi vezetett a forint eddigi erősödéséhez és mindez milyen technikai vonalak mentén zajlott.
  • Megnézzük, hogy az elmúlt 3 évi árfolyam mozgás alapján mely technikai vonalakra kell most figyelni.
  • Azt is megnézzük, hogy az elmúlt 12 évi árfolyam mozgás alapján melyek az igazán fontos szintek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés