Megfizethető tengerpartok: 6+1 közeli ország, ahol még ér valamit a forint
Deviza

Megfizethető tengerpartok: 6+1 közeli ország, ahol még ér valamit a forint

A forint pont akkor vált a világ egyik legrosszabbul teljesítő valutájává, amikor a legtöbben külföldre utaznának, és kunára vagy euróra váltanák a megtakarításaikat. Nyilvánvaló, hogy már csak a pénzromlás miatt is drágább lesz a nyaralás, de a magyarok kedvenc desztinációiban nominálisan is emelkednek az árak, így duplán rosszul járnak az utazók. Horvátország akár 30-50%-kal is drágább lehet, mint tavaly nyáron volt. Vannak azonban olyan országok, amelyek nemzeti valutája szintén rosszul teljesít, vagy az általános árszínvonal alacsonyabb, ezért érdemes lehet a horvát tengerpartot Fekete-, Földközi- vagy Vörös-tengerire cserélni. A Portfolio összegyűjtött 6+1 úti célt, amely pénzügyi mutatói vagy árszínvonala miatt vonzó lehet a magyar turisták számára.

Egy utazónak sem kell attól tartania, hogy a már lefoglalt és kifizetett nyaralásának ára jelentősen nőni fog, mert az utazási irodák általános szerződési feltételei szigorúan szabályozzák az áremelés lehetőségét. A magánutakra – amennyiben a szállásfoglalás a nagyobb közvetítő portálokon keresztül történik – az utólagos áremelés szintén nem lehetséges, igaz nem ritka, hogy a szállásadó inkább felmondja a foglalást, mert abban bízik, hogy jóval többért tudja kiadni másnak az ingatlant.

Míg az all inclusive szállodai szolgáltatásokban gyakorlatilag az étkezéstől a strandolási lehetőségekig minden beletartozik, különösebben nem kell másra költeni a vendégeknek, addig egy magánútnál az éttermek és bármely más szolgáltatás igénybevételénél hatványozottan jelen vannak a gyengén teljesítő forint következményei. Míg egy horvátországi nyaralás során nem csak az általános inflációval és a kuna-forint árfolyam tágulásával kell számolni, hanem nominálisan is akár 30%-ot emelkedtek az árak. Míg az év elején egy kuna 49 forintot ért, addig július elejére az árfolyam látványosan megnőtt, és jelenleg már 54 forintot kell adni egy kunáért.

Bár a forint jelenleg a világ egyik legrosszabbul teljesítő valutája, vannak még olyan régiós fizetőeszközök, amelyekkel szemben jóval kevésbé gyengült, mint az euróval, dollárral vagy a már említett kunával szemben. A Portfolio megnézte, hogy a közeli tengerpartokon melyek azok a desztinációk, amelyek nemzeti valutájával szemben még versenyképes a forint, és még mindig viszonylag jó ár-érték aránnyal lehet az országba utazni.

6+1 tengerparti tipp a magyar pénztárcához

Montenegró

Az ország az Európai Bizottság engedélyével eurót használ, ezért az árfolyamból adódó „veszteség” elkerülhetetlen, mindazonáltal a szállások és a szolgáltatások olcsóbbak a horvátországi desztinációknál, igaz a felsőkategóriás szállodákból csak kevesebb található az országban. Az infláció értéke majdnem megegyezik a magyarral, 11,7%, így a drágulás mértéke nem lesz szokatlan a magyar szemnek.

Kis területe ellenére rendkívül változatos turisztikai látványosságokat nyújt, a tengerpartokon kívül számos nemzeti park, kolostor és a Balkán legmagasabb hegycsúcsai is itt találhatók. Montenegrónak most kifejezetten fontosak a turisztikai bevételek, mivel óriási problémát okoz számukra az orosz tőke destabilizálódása, hiszen a montenegrói tengerparton épült és épülő szállodák nagy része orosz tulajdonú vagy résztulajdonú. A tavalyi évben Oroszország volt a legnagyobb külföldi befektető Montenegróban mintegy 164 millió euróval, ami a teljes külföldi befektetések majdnem egyötödét jelentette. A magyar vállalatok egyik hagyományos nyugat-balkáni befektetési célpontjaként van magyar érdekeltségű hotel is, a Herceg-Noviban található szálloda a Hunguest hotellánc tulajdona. Ez persze nem azt jelenti, hogy ide forintalapon is lehet foglalni, de legalább a személyzet egy része magyarul is beszél.

Kotori-öböl, Montenegro
Kotori-öböl, Montenegró

„Az európai országokkal euróban, az észak-afrikaiakkal pedig jellemzően dollárban állapodnak meg az utazási irodák, így az árfolyamváltozás közvetlenül nem érinti a hazai utazókat. A lekötött utazások esetén az általános szerződési feltételeiket szabályozó kormányrendelet lehetőséget ad az irodáknak arra, hogy az előzetesen leszerződött árat maximum 8 százalékkal emeljék meg, legfeljebb az utazás időpontja előtt 20 nappal.” – mondta el a Portfolio-nak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. „Ezt a legtöbb cég meg is teszi, az infláció és a gyenge forint miatt nincs más választásuk" Hozzátette:

A szektor a pandémiás időszak miatt amúgy is rendkívül nehéz helyzetben van, így most a szereplőket újabb – a létüket rendkívül megnehezítő – kihívásokkal kell szembenézniük

Albánia

Albánia 10 évvel ezelőtt még Európa egyik legszegényebb országának számított, mára azonban -főleg a külföldi tőkének köszönhetően - óriási fejlődésen ment keresztül. A tengerpartokon már rég nem a szeméthalmok és öszvérfogatok a jellemzők, a luxuszállodák egymás után nőnek ki a földből. A török tőke erőteljesen jelen van az országban.

Tengerpartja változatos, míg északi részén a klasszikus adriai életérzést adja, csak homokos strandokkal, addig a Görögországhoz közelebbi, déli részén inkább a korfuihoz hasonló természeti adottságokkal, kavicsos, de kristálytiszta vizű strandokkal találkozni. Az árak jellemzően mind északi, mind déli szomszédaiénál, de a magyarországiaknál is jóval konszolidáltabbak. Ez még úgy is érvényes, hogy az albán nemzeti valuta, a lek január óta csak 1.9%-ot romlott az euróhoz képest, amely közel 10 százalékponttal kevesebb mint a forint 11 százalékos zuhanása, vagyis a magyar és albán fizetőeszköz közötti árfolyamrés nagyot nyílt az elmúlt időszakban. Az infláció mértéke a 7,5%-ot közelíti, amely szintén jelentősen elmarad a magyar 11,7 százalékos értéktől, így talán az árnövekedés sem olyan drasztikus az országban, mint itthon.

Albán tengerpart
Sarandai strand, Dél-Albánia

Az országba autóval eljutni kissé nehézkes, akár 12 óra is lehet, ráadásul az autópálya-infrastruktúra még mindig elég hiányos. Budapestről viszont heti két repülőjárat is indul Tiranába.

„A charterjáratok rendkívül felértékelődtek az utazók körében, mert kiszámítható közlekedési megoldást jelentenek; senki sem szeretne a nyaralásából napokat különböző európai repülőterek kávézóiban tölteni”- mondta Molnár Judit.

Bulgária

A bolgár leva a háború kitörése után sem gyengült az euróhoz képest, hiszen 2002 óta a közös fizetőeszközhöz van kötve. Míg januárban körülbelül 180 forintot kellett fizetni egy leváért, addig júliusban már közel 210-et, amely jelentős gyengülést jelent. Bulgária 2020 óta az euró előszobájának tekinthető ERM II rendszer tagja, és nagy rá az esély, hogy Horvátország után Bulgária vezetheti be következőként az eurót. A pénzügyi egyensúly megtartásához elengedhetetlenek számukra a turisztikából érkező bevételek, Oroszország ráadásul az elsők között zárta el az országba irányuló gázcsapokat, nehéz gazdasági helyzetbe hozva az országot, amely erős 15,6%-os inflációs hatás alá került. Az erős leva és a gyors drágulás nem kedvez az alacsony árszintet kereső turistáknak, igaz még mindig jóval olcsóbb, mint az Adriai tengerpart strandjai. A magyarok - elsősorban társas utazások keretében - eddig is szívesen látogattak a hosszú homokos tengerpartjáról híres Napospartra és Neszerbárba, a szállodák és az infrastruktúra kifejezetten jónak számítanak, és jelentősen olcsóbb szinte minden európai tengerpartnál.

Törökország

Bulgáriánál jelenleg egyetlen olcsóbb, és ár-érték arányban kitűnő üdülőhely van Európában, ez Törökország. Kevés olyan nemzeti valuta van, amely rosszabbul teljesít, mint a forint, de a török líra ezek közé tartozik: egy év alatt közel 90%-kal gyengült a dollárral szemben Az infláció mértéke is rekordmagas, az utóbbi hónapokban elérte a 70%-ot. Az unortodox fiskális és monetáris politikának köszönhető zuhanásnak egyedül a lírában felvehető vállalati hitelek korlátozása vetett véget.

A líra szinte az egyetlen olyan deviza, amellyel szemben a magyar fizetőeszköz érdemben nem gyengült, január óta 21-25 forint között kell fizetni egy líráért.

Törökország a régióban kiemelkedő minőségű szállodai szolgáltatásokat nyújt, a hagyományosan erős ukrán és orosz turista-forgalom viszont várhatóan elmarad a korábbi évektől. A tényezők együttese kifejezetten kedvező desztinációvá teszi az országot, amely a pénzügyi folyamatoknak köszönhetően Európa legolcsóbb tengerpartjává vált.

Észak-Afrika (Tunézia és Egyiptom)

Ha az elkötelezett utazó már vállalta a repülési káosz kockázatát, akár déli irányba is fordulhat. Aligha indulnak el sokan Magyarországról magánúton Észak-Afrikába, jellemzően szervezett turistautak keretében jutnak el az utazók a kontinensre. Az utazási irodák általában dollárban kötnek szerződést a külföldi partnerekkel, így az árfolyamingadozás itt is kevéssé befolyásolja a lefoglalt utak árait (a korábban említett 8%-os emelés lehetőségén kívül). A különböző szolgáltatások és az általános árszínvonalban azonban már nagyobbak lehetnek a különbségek, bár az egyiptomi font egészen március közepéig stabilan tartotta a dollárral szembeni körülbelül 15 fontos árfolyamot, március 20-án beszakadt a fizetőeszköz, és majdnem elérte a 19 fontos tartományt. Az egyiptomi infláció mértéke a legrosszabbul teljesítő európai országokéhoz hasonló, 13% körüli, amely a pénzromlással karöltve visszafoghatja a fogyasztást. A tunéziai dinár már jobban tartja magát, a januári 2,9-es dollár árfolyamról csupán 3,2-re gyengült.

Az infláció hónapról hónapra növekszik, de még mindig „csak” 8% körüli, amelyre több európai ország is csettintve mondana igent.

Bár a politikai helyzet volt már mindkét országban stabilabb, de elemi érdekük, hogy a bizalom helyreálljon, a turisztikai bevételek nőjenek, ezért nagyon vigyáznak, hogy a különböző konfliktusokból semmit ne érzékeljenek az odalátogatók. Egyiptom az európai utazó számára is olcsón nyújt tengerparti luxust a versenytársaihoz képest, de a Nílus vagy a piramisok egyéb kulturális programokat is kínálnak.

Egyiptom tengerpart
Vörös-tengeri strand, Egyiptom

„Aki megfizethető árú luxusra vágyik, annak mindenképpen Törökországot vagy Egyiptomot ajánlom, utóbbi talán a globális turizmus egyik ékkövének is tekinthető. Aki magánútra menne, annak ár-érték arányban Albánia lehet a legjobb választás” - mondta el Molnár Judit.

+1 Grúzia

Grúzia - Albániához hasonlóan - óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, kifejezetten vonzó célpont lehet az átlagosnál kissé kalandvágyóbbak számára. A helyi fizetőszköz, a lari, azon kevés valuták között van, amely a háború ellenére egy márciusi mélypontot követően visszaerősödött a dollárral szemben, július végén körülbelül 3 larit kell adni egy dollárért. Az infláció 1 százalékponttal magasabb a magyarnál, 12,8 százalék, a valuta erősödésével párhuzamosan – a pénzügyi logika szerint – konszolidáltabb áremelkedésekhez vezet. Az általános árszínvonal messze elmarad bármely európai országétól, és rendkívül változatos látnivalókat kínál az utazók számára.

Batumi Grúzia
Batumi modern épületei, Grúzia

Egyszerre található itt homokos tengerpart, havas hegycsúcsok, kanyonok, szubtrópusi gyümölcsök, többezer éves borkészítési hagyományok, kolostorok és fantasztikus gasztronómiai élmények. A távolság miatt a repülés ajánlott, de Budapestről hetente kétszer megy menetrendszerű járat Kutaiszibe, ahonnan csak egy óra a tengerpart.

Címlapkép és fotók: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1297827920