Előfizetői tartalom

Mi történik a forinttal? Meg sem állunk 400-ig?

Utoljára talán az amerikai bankcsődök idején láttunk annyira intenzív gyengülést a forint árfolyamában, mint ezen a héten. Ennek több oka van egyszerre: a dollár erősödésbe fordult, a 370-es szint már túl erős fel volt a forint számára, illetve sokan pozíciókat zárnak a keddi kamatdöntés előtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön jelentős forintgyengülésnek kell jönnie, egyelőre kivárás jellemezheti a piacot. Hosszabb távon viszont valószínűleg ismét a gyengülés útjára léphet a forint.

Fordult a dollár, fordult vele a forint is

Hirtelen fordulatot láttunk a forint piacán a héten, először szerdán mutatkoztak annak jelei, hogy a magyar deviza képtelen tovább kapaszkodni. Akkor volt néhány egyedi hír, például a Barátság kőolajvezeték esetleges leállításáról, illetve arról, hogy a magyar kormány blokkolja az Ukrajnának szánt segélyeket és további oroszellenes szankciókat. Ezek megjelenése után került hirtelen újra 370 fölé az euró árfolyama, majd csütörtökön további gyengülés jött.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A háborús hírek semmiképp sem alakultak kedvezően Magyarország szempontjából a héten, van azonban egy ezeknél is erősebb hatás a forint esetében:

a dollár egy hónap alatt több mint 1,5 százalékot, egy hét alatt pedig 0,6 százalékot erősödött az euróval szemben.

Mi jöhet a gyengülés után?

  • Miért ütötték meg hirtelen a forintot?
  • Jön az MNB kulcsfontosságú döntése
  • Megjelentek az első 400-as prognózisok

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés