Portfolio signature

Mi történik a forinttal? Meg sem állunk 400-ig?

Beke Károly
Utoljára talán az amerikai bankcsődök idején láttunk annyira intenzív gyengülést a forint árfolyamában, mint ezen a héten. Ennek több oka van egyszerre: a dollár erősödésbe fordult, a 370-es szint már túl erős fel volt a forint számára, illetve sokan pozíciókat zárnak a keddi kamatdöntés előtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön jelentős forintgyengülésnek kell jönnie, egyelőre kivárás jellemezheti a piacot. Hosszabb távon viszont valószínűleg ismét a gyengülés útjára léphet a forint.

Fordult a dollár, fordult vele a forint is

Hirtelen fordulatot láttunk a forint piacán a héten, először szerdán mutatkoztak annak jelei, hogy a magyar deviza képtelen tovább kapaszkodni. Akkor volt néhány egyedi hír, például a Barátság kőolajvezeték esetleges leállításáról, illetve arról, hogy a magyar kormány blokkolja az Ukrajnának szánt segélyeket és további oroszellenes szankciókat. Ezek megjelenése után került hirtelen újra 370 fölé az euró árfolyama, majd csütörtökön további gyengülés jött.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A háborús hírek semmiképp sem alakultak kedvezően Magyarország szempontjából a héten, van azonban egy ezeknél is erősebb hatás a forint esetében:

a dollár egy hónap alatt több mint 1,5 százalékot, egy hét alatt pedig 0,6 százalékot erősödött az euróval szemben.

Mi jöhet a gyengülés után?

  • Miért ütötték meg hirtelen a forintot?
  • Jön az MNB kulcsfontosságú döntése
  • Megjelentek az első 400-as prognózisok

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések