Portfolio signature

Ezért van most szégyenfalon a forint

Portfolio
Minden főbb, fejlett piaci deviza ellenében is száguld idén az amerikai dollár. Erejét jól mutatja, hogy az euróval szemben tavaly november óta nem volt ennyire erős, mint a héten. Ez a környezet pedig alapvetően nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, főleg a forintnak.

A Financial Times összefoglaló cikkében azt emelte ki, hogy a dollár 2022 óta nem látott heti erősödést mutatott ezekben a napokban. Az amerikai fizetőeszköz újabb felértékelődési hullámát a héten megjelent, vártnál magasabb tengerentúli inflációs adatok indították el.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Hétfő óta a dollárindex 1,6%-ot erősödött, amire 2022 szeptembere óta nem volt példa. Ez azzal függ össze, hogy a piaci szereplők a magasabb amerikai inflációs adat után újraértékelték az amerikai kamatvárakozásokat. Egyértelműen nőtt annak a forgatókönyvnek az esélye, hogy az amerikai Fed idén csak egyszer vág a kamatokon. Ehhez képest január elején akár hat negyedpontos kamatcsökkentésre számítottak a befektetők - emlékeztet az FT. Eközben az EKB jelezte, hogy továbbra is valószínű a júniusi kamatcsökkentés, vagyis a két monetáris politika egy időben széttarthat, ezt a divergenciát is árazzák most a piaci szereplők.

A brit üzleti napilap cikke arra is kitér, hogy a dollár feltámadt ereje problémát okozhat azoknak az országoknak, amelyek úgy akartak kamatot csökkenteni, hogy ne veszélyeztessék ezáltal saját valutájuk erejét és ne hajtsák feljebb az inflációt.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés