Bank

Begyújtotta a hitelrakétákat a Takarék Csoport

Portfolio
Több mint 200 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, illetve közvetített 2018 első felében a Takarék Csoport. Ennek csaknem háromnegyedével a vállalati szektort finanszírozta, azon belül is a kis- és középvállalkozásokat, de rendkívül dinamikusan növelte a jelzálog- és a személyikölcsön-kihelyezéseit is - közölte a csoport.
A Takarék Csoport az alábbi adatokat közölte:
  • 120 milliárd forintot meghaladó értékben helyeztek ki az első félévben új hitelt a hazai vállalatoknak, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ezeket elsősorban beruházási célokra fordították.
  • Vállalati hiteleinek az állománya június végén átlépte a 800 milliárd forintot, ami közel 36 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • MFB-termékek: a hitelek és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek több mint 600 milliárd forintos keretösszegéből június végéig csaknem 400 milliárd forintot igényeltek az akár nulla százalékos kamatozású, európai uniós forrásból finanszírozott hitelekből a Takarékbank által vezetett konzorcium fiókjaiban létrehozott 442 MFB Ponton.
  • Ebből csaknem 170 milliárd forint értékű kérelmet pozitívan bíráltak el, ezek legnagyobb részében a szerződéskötés is megtörtént. A forráskihelyezés a vártnál dinamikusabban halad, június végéig több mint 80 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak - ez 20 milliárddal több a 2017 véginél - és folyamatosan zajlik további 230 milliárd forintnyi igénylés feldolgozása is.
  • Az előző év azonos időszakához képest közel 40 százalékkal több új jelzáloghitelt folyósított a Takarék Csoport 2018 első felében, ezen állománya 52,9 milliárd forinttal, június végére közel 390 milliárdra emelkedett.
  • A lakossági jelzáloghitelezés növekedésében komoly szerepet játszott, hogy 2018 első felében is minden ötödik CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos. A CSOK mellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett.
  • Az idei év első hat hónapjában 7,4 milliárd forint értékben kötött CSOK-szerződést a Takarék Csoport, e támogatási forma 2015 közepi bevezetése óta pedig már közel 15 ezer szerződést hozott tető alá, összességében mintegy 45 milliárd forint értékben.
  • A Takarék Csoport teljes lakossági hitelállománya 2018 első félév végén elérte a 480 milliárd forintot, ami 7,6 százalékkal haladja meg 2017 azonos időszakáét.
  • E bővülésben jelentős szerepe volt annak, hogy sikerült 8 százalékkal több személyi kölcsönt nyújtania az idei első hat hónapban, mint a tavalyiban. E - jellemzően 3-5 éves futamidejű - hitelekből a kisebb, néhány százezer forint összegűeket orvosi ellátásra, míg a nagyobb, 1,5 millió forint felettieket lakásfelújításra és autóvásárlásra vették fel.


Vida József, a Csoport központi bankja, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a célok között említette, hogy
  • A Takarék Csoport tovább szeretné fokozni új vállalati hitelei dinamikus kihelyezését és növelni piaci részesedését.
  • A továbbra is élénk ingatlanpiacot figyelembe véve pedig minden esély megvan arra, hogy 2018 egészében közel 100 milliárd forint jelzáloghitelt folyósítsanak.
  • E hitelek állományát a folyamatos törlesztések mellett is 400 milliárd felettire tervezik.
Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó