A stresszt egy idő után nem lehet pénzzel kompenzálni
Gazdaság

A stresszt egy idő után nem lehet pénzzel kompenzálni

Portfolio
A magyaroknak alapvetően nem célja a gyakori munkahely váltás, ha mégis mennek, a munkahelyi közösséget sajnálják otthagyni leginkább – mondta el Marton Klaudia, a Groupama Biztosító humán erőforrás igazgatója egy friss kutatásuk kapcsán. A szakemberrel többek között arról beszélgettünk, hogyan lehet megtartani és motiválni a dolgozókat, hogyan lehet integrálni az újonnan érkezőket a cég életébe és hogy vajon a fiatal munkavállalók valóban nehezen maradnak-e meg egy munkahelyen.

A Groupama Biztosító országos, reprezentatív kutatásából úgy tűnik, a legtöbb munkavállaló hosszú távra tervez. A válaszadók 62%-a vallotta azt, hogy minél tovább, de legalább 5-10 évig ugyanazon a helyen szeretne dolgozni. Ezzel a fiatalok többsége sincs másként: 58%-uk ugyancsak így vélekedik. A válaszadók a viszonylag rövidebb időn belüli váltást akkor tartják indokoltnak, ha a fizetés emelésére vagy előmenetelre nem látnak esélyt.

A fiatalok is hosszú távra terveznek?

"A kutatás eredményei is jól mutatják, hogy bár sokan úgy gondolják, hogy a legfiatalabb munkavállalók nehezen maradnak egy-egy munkahelyen, nincsenek óriási különbségek a generációk között. Különböző élethelyzetek vannak, ezekre kell reagálni. Persze, a különböző életkorokban más jellegű problémák, nehézségek merülnek fel, de ez mindig is így volt "– mondta Marton Klaudia, a Groupama Biztosító humán erőforrás igazgatója.

Kifejtette, nem feltétlenül kell hosszú távú perspektíva egy munkakapcsolatban, de fontos ismerni vezetőként, hogy mi a munkavállaló célja az adott munkahelyen az adott munkakörben, munkakörrel, és támogatni kell őt ennek elérésben az együtt töltött idő során.

Nem gondolom, hogy baj az, ha valaki 2-3 éves váltásokban gondolkodik, de jó, ha tudja a cég, meddig számíthatnak rá, hogy erre nagyjából fel tudjon készülni, és törekedni kell arra is, hogy a munkakapcsolat mindvégig gyümölcsöző legyen a munkavállaló és a munkáltató számára is, a kolléga az adott időszak alatt értéket teremtsen a cég számára, de egyúttal ő is gyarapodjon szakmai tudással, tapasztalattal

- jegyezte meg.

pf_groupama
Marton Klaudia, a Groupama Biztosító humán erőforrás igazgatója            Fotó: Szekeres Máté

Ennyire elégedettek vagyunk, vagy félünk a változástól?

Ahogy a bevezetésből is kiderült, a mai munkavállalók nagy része egyáltalán nem tervez a közeljövőben munkahelyet váltani. Ez alól talán kivételt képeznek a szellemi munkát végző vezetők, akik a legnagyobb arányban foglalkoznak a váltás gondolatával.  Felmerül a kérdés: vajon arról van-e szó, hogy félnek lépni, félnek a változástól, vagy alapvetően tényleg elégedettek az emberek a jelenlegi munkahelyükkel. Marton Klaudia szerint a válasz is-is.

Sokan tartanak attól, hogy nem azt kapják, mint amit az állásinterjún ígértek nekik, és a felmérés alapján a munkatársi közösség is nagyon nagy megtartó erővel bír.

A válaszadók háromnegyedét például egyértelműen az tartja vissza a váltástól, hogy kívülről nem ítélhető meg egy munkahelyi közösség minősége, pedig ez fontos számukra, és majdnem ugyanennyi ember számára jelent visszatartó tényezőt a munkatársakhoz való ragaszkodás.

"Látszik, hogy ha valakiben felmerül a munkahelyváltás gondolata, azért a vezetők még tehetnek lépéseket a jó munkaerő megtartása érdekében. És gyakran nem a fizetésemelés a legjobb eszköz. Fontos megismerni, pontosan mit szeretne a dolgozó, mert, ha kihívásra, több felelősségre, esetleg alternatív, rugalmas munkavégzésre vágyik, a plusz pénz maximum ideig-óráig fogja csak a cégnél tartani" – mondta a szakember.

Ha nem jössz ki a főnököddel, vagy nehezek a körülmények, folyamatok, nem veszik figyelembe a magánéletedet, mindegy, mi a munkád, mennyit keresel, el fogsz menni, mert a stresszt egy idő után nem lehet pénzzel kompenzálni

 – jegyezte meg.

Segítsük a beilleszkedést!

Fontos, hogy a cégek adjanak választ azokra a félelmekre, melyek egy munkahelyváltás során felmerülnek. Az új munkahelyre való beilleszkedést korosztálytól függetlenül az segíti, ha a munkaadó minden szükséges információval ellátja az új munkaerőt, ha rugalmasan kezeli a kezdeti problémákat és odafigyelnek az egyéni igényekre.

A Groupama Biztosítónál például egy ún. buddy-programot dolgoztak ki. A segítők, a buddy-k két tréningen vesznek részt, ahol felkészítik őket arra, hogy hatékonyan tudják segíteni az új kollégákat. A frissen érkezettek a kezdeti időszak letelte után részt vesznek egy ún. follow-up interjún is, ahol arra keresik a választ, mennyire sikerült beilleszkednie az illetőnek.

Marton Klaudia szerint, ha a munkaadók megértik, hogy a munkahelyváltással kapcsolatos döntés milyen megterhelést jelent az újonnan érkezőnek, akkor erre tudatosan reagálva megkönnyíthetik a helyzetüket. Például azzal, hogy gördülékennyé teszik a beilleszkedésüket, és utána is támogató közeget jelentenek a munkavállaló számára.

Címlapkép: Getty Images

A cikk megjelenését a Groupama Biztosító támogatta.

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Jennifer Granholm olaj gaz bejelentesek