orbán viktor gazdaságpolitika koronavírus csomag
Gazdaság

Az első gazdasági koronavírus-csomag gyorsértékelése

Jó az irány, de túlságosan szűkre szabott és ennél mennyiségében is több kell - így foglalhatjuk össze első gondolatainkat a kormány gazdasági intézkedéseiről, amelyeket a koronavírus okozta negatív hatások csökkentése érdekében hozott. Ezért is várjuk és várja mindenki a részleteket és a további lépéseket.

Orbán Viktor szerda délután bejelentette a kormány első gazdaságpolitikai intézkedéseit a koronavírus-járvány miatt. Azt tudjuk még, hogy ez csak az első intézkedéssorozat a gazdaság újraindítása érdekében, és további lépések várhatóak.

Az 5 ponttal kapcsolatos gyorsértékelésünk:

  1. A hitelezési moratórium szükségességéről és megvalósításának lehetséges módjáról itt írtunk részletesen. Itt már rámutattunk arra, hogy a moratórium a mostani helyzetben elemi érdeke mindenkinek. Napról napra csökken és tűnik el most az árbevétel olyan cégeknél, amelyeknek egy hónapja még kutya bajuk nem volt. Második körben azonban a lakosság is érintett: megjelentek azok a munkáltatók, amelyek néhány hétnyi árbevétel-kiesést sem bírnak el, munkaerő-költségeik és egyéb (jellemzően fix) költségeik a bevétel nélkül felemésztik tőkéjüket és likvid tartalékaikat, hitelfelvételre pedig a jelen helyzetben esélyük sincsen. Árbevételük rövid távon nem pótolható, marad tehát a radikális költségcsökkentés, amelynek az alacsony intenzitású működés mellett amúgy is feleslegessé váló munkaerő leépítése a kézenfekvő módja. A következő hetekben, hónapokban meredeken emelkedhet tehát a jövedelem nélkül maradó háztartások száma és aránya Magyarországon, valószínűleg akkor is, ha a gazdaságpolitika azonnali lépéseket tesz. Ebben a helyzetben a hiteltörlesztési moratórium egy fontos költségtől tehermentesíti az érintetteket. Ebben a cikkünkben azt is kiemeltük, hogy központi, állami beavatkozásra, vagyis jogszabályra lesz szükség, ahogy a devizahiteles elszámolás idején történt. Különösen azért, mert az idő szorít: a vállalkozások és a háztartások felszínen maradása heteken, sőt napokon is múlhat.
  2. Mivel Magyarországon a fogyasztási hitelek döntő többségét (amelyeken belül kiemelt helyet foglalnak el a személyi kölcsönök) alapkamat+5 százalékpont felett hajlandóak csak kínálni a bankok és pénzügyi vállalkozások, ezért a döntést elsődleges hatása az lehet, hogy néhány hónapra leáll a fogyasztási hitelezés Magyarországon (ha csak adminisztratíve elő nem írják ilyen hitelek elérhetővé tételét a bankoknak). Kivételt ez alól a „nulla százalékos”, de legalábbis alacsony THM-mel rendelkező egyes áruhitelek jelenthetik, a részletre történő áruvásárlás lehetősége a járvány nehéz hónapjaiban segíthet a háztartások egy részének (ne feledjük, hogy a törlesztési moratórium csak a már felvett hitelekre vonatkozik a bejelentés szerint). Kérdés, a kiskereskedelmi árakba mennyire fog beépülni ilyen esetekben az alacsony kamatozású áruhitelek jutaléka.
  3. Egyelőre nem tökéletesen világos a vállalkozások rövid lejáratú hiteleinek június 30-áig történő meghosszabbításáról szóló intézkedés célja, hiszen a törlesztési moratóriummal egyidejűleg valószínűleg egyébként is szükség lesz a hitelek (köztük az idén lejáró lakossági és vállalkozási hitelek) futamidejének a meghosszabbítására (ellenkező esetben valószínűleg le kellene idén írniuk e hiteleket a bankoknak). A rövid lejáratú hitelek megújítása során viszont lehet némi jelentősége a június 30-áig történő meghosszabbításnak a vállalkozások számára, ezzel némi haladékot nyerhetnek azok a cégek is, amelyek tavasszal újították volna meg lejárató hiteleiket.
  4. A járulékcsökkentő és adóelengedő intézkedések bizonyos szektorokat céloznak és célzottságuknál fogva óriási kiesést nem okoznak a költségvetésnek (amelyet egyébként alapjaiban ír át a koronavírus az új makrogazdasági feltételek, GDP-pálya miatt). Fontos azt is megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy az adó- és járulékelengedési intézkedések hatását milyen pályához viszonyítjuk. Az alappálya még koronavírus-hatás nélkül készült, de a mostani környezetben az alternatív forgatókönyv ebben a 6 szektorban az lenne, hogy elbocsátanak, vagyis így sem-úgy sem lenne járulékbevétele a költségvetésnek. A kormány tehát abban a helyzetben van a válságba került ágazatok esetén, hogy célzottan mentse a menthetőt. Ez a néhány pár milliárdos, néhány tízmilliárdos teherkönnyítés a szükséges, de nem elégséges csomag.
  5. A munkaügyi lépéseket egyelőre a részletek hiányában nem tudjuk értékelni.

Összességében viszont le kell szögezni, hogy a koronavírus-világjárvány miatt egyértelmű a helyzet a gazdaságban: a készpénz az úr. Bizonyos ágazatokban teljesen eltűnt a kereslet, emiatt likviditási problémák léptek fel. Ennek hatására a cégek első reakciója, hogy behúzzák a féket, nem fizetnek a beszállítóknak, alvállalkozóiknak, melynek az a kockázata, hogy ez a fertőzés a bizalmi viszonyok gyengülése miatt végigterjed a gazdaságban. Annak érdekében tehát, hogy a vállalatokat és így a magyar gazdaságokat érdemben megsegítse az állam, sokkal többet kell tenni, a szerdán bejelentett intézkedéseken túl. És ami talán még fontosabb, hogy mindezt gyorsan.

Azt el kell ismerni, hogy ebben az új helyzetben nehéz gyorsan jó eszközöket találni, valóban nincs könnyű dolga a kormánynak, de akkor lehet még hatásosabb a segítség, ha a célzott intézkedések nagyobb volumenűek és a gazdaság minden érintett szereplőjét sikeresen elérik. Mind a jegybanki, mind a kormányzati reakciókból úgy tűnik, hogy a gazdaságpolitika tisztában van ezzel, de nagyon fontos, hogy ezt a nehéz feladatot nem egyszerűen jól, hanem nagyon gyorsan hajtsa végre.

Mert meg kell előzni, hogy felbomoljanak a gazdaság szövetét jelentő gazdasági kapcsolatok a bizalom és likviditás hiányában.

Részletes költségvetési számításokkal hamarosan új cikkben jelentkezünk.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavírus sakk