Előfizetői tartalom

Trükkös húzások a példátlan német döntés után – Elcsitul a gigantikusnak ígérkező harc?

Már az egyharmada eltelt annak az időnek, amit a német alkotmánybíróság a példátlan döntésében megszabott, hogy magyarázatra kényszerítse az Európai Központi Bankot annak pénznyomtatási programjáról. Most nagyon úgy tűnik: a két szálon futó történet trükkös húzásai elvezetnek odáig, hogy kielégítik a német bíróság igényét, amely végül elfogadja majd a programra felhozott érveket és így nem tiltja el a vásárlásokban való részvételtől a német jegybankot. Arra az esetre is készül egy vészforgatókönyvvel az EKB, ha mégis eltiltanák a német jegybankot, igaz abban az esetben rendkívül súlyos következményekkel kellene számolni és maga az eurózóna fennmaradása is kérdésessé válhat. Sőt, mindettől függetlenül egy újabb támadás is készül az EKB ellen, éppen a koronavírus-válságban elindított új eszközvásárlási programja miatt.

Két szálon fut a történet, de miért?

A német alkotmánybíróság május 5-i döntése több szempontból is példátlan volt, ami egyúttal példátlan jogi és pénzügyi harc lehetőségét is felvetette. A karlsruhei testület egyrészt felülbírálta a jogilag felette álló Európai Bíróság EKB-s programmal kapcsolatos korábbi döntését, amire heves közleményben visszaszólt az EU Bírósága, másrészt 3 hónapos határidővel arra kötelezte a német kormányt és parlamentet, hogy csikarjanak ki az EKB-tól világos magyarázatot a jegybank programjára. Ez rögtön megmagyarázza, hogy innentől miért két szálon fut a történet, igaz azok a végén összeérnek és egy célt szolgálnak.

A német bíróság azt szeretné elérni, hogy az EKB bizonyítsa be: a jegybanki törvényi céljaival arányban állt a 2015-ben indított államkötvény vásárlási program (PSPP), annak tartalma. Az arányosság bizonyítása a német bírósági döntésben kulcsfontosságú, ugyanis a bíróság szerint olyan fokú torzítást vitt a pénznyomtatási program a német gazdasági-társadalmi folyamatokba, hogy az már a német gazdaságpolitikára is jócskán kihatott, amit viszont a német alkotmány szerint egyedül a német hatóságoknak van joga alakítani.

Így tehát ha nem tudja bizonyítani az EKB az arányosságot, akkor kimondható, hogy a német alkotmány sérült,

Miről szól ez az elemzés?

  • A több szempontból példátlan német alkotmánybírósági döntés megoldása is példátlan lépésekre készteti az érintett szereplőket.
  • Az EKB direktben nem válaszolhat, magyarázkodhat a karlsruhei testületnek, így kerülőutas megoldásokkal kell élni.
  • Ebben az elemzésünkben azt mutatjuk be, hogy egyrészt a német jegybank, másrészt a német parlament felől milyen kerülőutas megoldások születtek már eddig, amelyek kipipálhatják a német alkotmánybírósági ügyből eredő problémákat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés