Előfizetői tartalom

Íme, a négy fő ok, amiért hirtelen az élbolyból a sor végére küldte a vírus a magyar gazdaságot

Európa növekedési élmezőnyéből hirtelen a legnagyobb visszaesést elszenvedők közé került a második negyedévi GDP-adatok alapján Magyarország, így megvizsgáltuk, hogy melyek lehetnek ennek a legfőbb okai. Négy ilyen főbb okot azonosítottunk, ami a koronavírus-járvány által okozott válságot ennyire méllyé tette, de egyúttal meg is nyitja az utat afelé, hogy ha enyhül a járványveszély, akkor a magyar gazdaság nagyon gyorsan tudjon ebből kilábalni.

Az élbolyból a rangsor végére estünk

Az augusztus 14-i magyar GDP-adat sokakat meglephetett itthon, hiszen negyedéves alapon 14,5%-kal zuhant a magyar gazdaság, ami minden idők legnagyobb zuhanása volt és így a korábbi éllovasból Magyarország hirtelen a ranglista másik végén találta magát. Amint az alábbi grafikonon látszik:

csak az Egyesült Királyság és Spanyolország gazdasági teljesítménye zsugorodott nagyobb mértékben.

Ráadásul a régiós országokat is alulteljesítettük, hiszen Románia 12,3 százalékos, Lengyelország 8,9 százalékos, Csehország 8,4 százalékos, Szlovákia pedig 8,3 százalékos visszaesésről számolt be.

Miről szól ez az elemzés?

  • A magyar gazdaság egész Európában az egyik leggyorsabban növekedett a koronavírus berobbanása előtt, majd hirtelen a növekedési rangsor vége felé találta magát.
  • Mi azoknak a táborához tartozunk Európában, akikhez azonnal és teljes erővel beütött a válság.
  • Négy főbb (a magyar gazdaság szerkezetével is összefüggő) okot mutatunk be, amelyek ehhez bizonyára hozzájárultak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés