Előfizetői tartalom

Újra megreccsenhet a magyar munkaerőpiac: a járványhullám lassan eléri a munkahelyeket is

Hányan dolgoznak ma Magyarországon? És hányan vannak munka nélkül? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre egyáltalán nem könnyű választ adni. Attól függ, hogy melyik statisztikát nézzük, ki számít foglalkoztatottnak és ki munkanélkülinek. Az biztos, hogy továbbra is érdemben gyengébb és több kihívással küzd a hazai munkaerőpiac, a munkavállalók pedig általánosságban kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a válság előtt. De mit hoz a jövő?

Válság előtti szinten a foglalkoztatás

Nincs itt semmi látnivaló, újra 4 millió 500 ezren dolgoznak ("Magyarországon"), majdnem annyian, mint tavaly ilyenkor. Legalábbis könnyen gondolhatnánk ezt, ha a KSH legfontosabb munkaügyi statisztikájára, a munkaerő-felmérés adataira pillantunk.

Igaz, hogy augusztusban felfutott a közfoglalkoztatás, de a közmunkásoktól és külföldi dolgozóktól tisztított számok is kedvezően alakulnak ahhoz képest, hogy a magyar GDP az idei második negyedévben sosem látott zuhanáson ment keresztül.

Nincs válság előtti szinten a foglalkoztatás

A másik fontos foglalkoztatottsági adat, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, a költségvetési szféra és a nonprofit szektor alkalmazottjainak adminisztratív összesítése alapján azonban továbbra is jóval több mint 100 ezer fővel kevesebb foglalkoztatott volt júliusban Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. A leépítések szinte kivétel nélkül a vállalati szférában valósultak meg az első hullámban, a költségvetési szektor tartotta a létszámot.

Miről lesz szó a cikkben?

  • A munkaerő-felmérés szerint válság előtti szinten a foglalkoztatás
  • A többi adatközlés szerint százezres nagyságrendű a veszteség
  • Mi okozza az ellentmondást?
  • Hányan kerültek nehéz helyzetbe a vírus miatt?
  • Mi várható a járvány második hullámában?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés