Előfizetői tartalom

A kezdet vége vagy a vég kezdete? Avagy: elhangzik az a bizonyos T-betűs szó ma délután?

Hosszú idő után az első (de nem az utolsó) izgalmas kamatdöntő ülését tartja az Európai Központi Bank ma délután. A jegybankra mérsékelt inflációs nyomás nehezedik, és a kötvényhozamok még megkövetelik a laza monetáris politika fenntartását, így nagy bejelentésre ma nem számítunk. De nem is ezért izgalmas a mai ülés, hanem azért, mert az EKB felé két irányból is közelednek a fellegek, és előbb-utóbb biztosan mondania kell valamit a felgyülemlő aggodalmakra. Christine Lagarde sajtótájékoztatóján már kaphatunk némi ízelítőt abból, hogy milyen korszakra készül a jegybank, így elsősorban a jegybankelnök sugalmaira kell majd odafigyelnünk. Mert ha maradnak is a galambok Frankfurtban, egyre kevésbé lehet úgy tenni, mintha semmi sem történne.

A kissé unalmas kamatdöntő ülések után ma egy valóban izgalmas eseménynek nézünk elébe: az Európai Központi Bank 13:45-kor teszi közzé júniusi kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelynek hangneme már magában üzenetértékű lehet. Az izgalmak abból adódnak, hogy a gazdasági helyzet változása és az események (sebességét tekintve váratlan) felgyorsulása után az EKB kormányzótanácsának mélyen értékelnie kell a helyzetet.

A legutóbbi, április kamatdöntő ülés óta kijöttek a friss inflációs számok, amelyek szerte a világban bebizonyították, hogy a tavaszra várt bázishatások és a nyitással járó keresletnövekedés erőteljesebb, mint azt előzetesen várni lehetett. Ráadásul emellé még megjelentek az ellátási problémák, amelyek kínálati oldalon nyomják fel az árakat. Az eredmény az lett, hogy az infláció májusban elérte az EKB toleranciaszintjét, 2%-on állt ugyanis a fogyasztói árindex.

A 2%-os szint önmagáéban az EKB számára nem egy kedvezőtlen adat, ugyanis épp 2%-ot el nem érő, de azt megközelítő inflációt tart kívánatosnak, a gyorsulás üteme döbbenetes – tavaly év végén még árcsökkenést mértek a tagállamokban, ehhez képest az elmozdulás jelentős. Azért is aggasztóak az inflációs folyamatok, mert a külföldi jegybankokra jelentős nyomás nehezedik – leginkább a Fedre, az Egyesült Államokban ugyanis 4,2%-ot meghaladó mértékben nőttek a fogyasztói árak áprilisban (a májusi adatot ma délután teszik közzé). Magyarországon pedig már be is jelentette a jegybank, hogy kamatemelési ciklusba kezdenek hosszú évek extrém laza monetáris politikája után.

Mit várunk a mai kamatdöntéstől?

  • Megtudjuk, hogyan reagál az EKB a növekvő inflációs félelmekre
  • Kérdéses, hogy hallunk-e bármilyen üzenetet a PEPP részleges lehalkítására
  • A kötvényhozamok miatt nem szívesen szigorítana az EKB
  • Alighanem felfelé módosítja növekedési és inflációs előrejelzését a jegybank - de mennyivel?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés