Mi lesz azokkal a kereskedőkkel, akiknél még mindig nem lehet kártyával fizetni?
Gazdaság

Mi lesz azokkal a kereskedőkkel, akiknél még mindig nem lehet kártyával fizetni?

Portfolio
Negyedévről negyedévre kétszámjegyű mértékben növekszik a digitális fizetés által lebonyolított forgalom, miközben a készpénzhasználat csökken. A koronavírus járvány által jelentősen felerősödött trendet a szabályozói változásoknál is jobban fűtik a vásárlók elvárásai. A még mindig vonakodó vállalkozások rendszerint drágának és bonyolultnak tartják a digitális fizetés biztosítását, pedig mindkét vonatkozásban sokat javult a helyzet az elmúlt években. Ráadásul a kártyás és mobiltelefonos fizetés hiánya mára már bosszantja a vevők jelentős részét, vagyis versenyhátrányt is jelent.

Az egyébként is jelentős ütemben terjedő digitális fizetési módozatok népszerűségét tovább növelte a koronavírus járvány, a pénzforgalom digitalizációja pedig a jelek szerint az idei évben is nagy ütemben halad előre. A szóban forgó technológiák elterjedésén a vírushelyzet mellett a szabályozói változás is sokat lendített: idén január 1-től már minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére.

Az elektronikus fizetés biztosítása azonban még most sem teljeskörű, jóllehet a vásárlók igényei ma már egyértelműen megkövetelik a digitális megoldásokat.

Kétszámjegyű növekedés

A Magyar Nemzeti Bank időről időre közölt adataiból is látszik, miként gyorsította fel a pénzforgalom digitalizációját Magyarországon a koronavírus-járvány. Míg 2019-ben még csak megközelítette a kártyás fizetések értéke a 7 ezer milliárd forintot, addig 2020-ban – csaknem 11 százalékos növekedéssel - már 7726 milliárd forintra rúgott.

Eközben a készpénzfelvételek értéke a 2019-es 8734 milliárd forintról több mint 5 százalékkal, 8286 milliárd forintra csökkent.

A tavalyi nagy előrelépésben az is szerepet játszott, hogy az év végéhez közeledve egyre több vállalkozás lépett be a digitális fizetés piacára, tudva, hogy az online pénztárgépet használó vállalkozásoknak 2021-től biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Miközben 2020-ban ugrásszerű növekedés volt tapasztalható az elektronikus fizetési forgalomban, az OTP Banknál a teljes piacot meghaladó mértékben, hozzávetőlegesen 15 százalékkal növekedett a kihelyezett POS-terminálok mennyisége összehasonlítva a 2019-es záró állománnyal.

Nem áll le a bővülés

A trend, úgy tűnik, idén is folytatódik. Igaz, 2020 negyedik negyedévével összehasonlítva 2021 első negyedévében a vásárlási és készpénzfelvételi forgalom is enyhén csökkent, ám ez természetes, hiszen a karácsonyi időszakot mindig egy visszafogottabb negyedév követi az év elején. Az idei első negyedévben így is több mint 13 százalékkal nőtt a bankkártya-elfogadóhelyek száma Magyarországon – állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi adatai alapján.

A vevők elvárják

A szabályozói változások mellett az elektronikus fizetési lehetőségek nagyarányú terjedését a fogyasztói igények is fűtik. Nem csupán azért, mert a kártyás vagy mobiltelefonos fizetés egyre népszerűbb, a készpénzhasználat visszaszorulása is tovább erősíti a trendet. Egy korábbi felmérés szerint a bankkártya-tulajdonosok 56 százalékával előfordult már, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert kártyával nem tudott fizetni, elég készpénz viszont nem volt nála – közölte a Portfolio-val az OTP Bank.

A digitális fizetések hiánya tehát könnyen versenyhátránnyá válhat, vagyis, ha két üzlet között kell döntenie a vásárlónak, azt fogja választani, ahol kártyával vagy mobillal fizethet.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet bankkártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával. Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

Már egy okostelefon is elég

A visszajelzések szerint a még mindig vonakodó vállalkozók körében több tévhit is él a digitális fizetéssel kapcsolatban. Többen túl drágának tartják a forgalomarányos díjakat, mások pedig bonyolultnak, vagy költségesnek gondolják a terminál kiépítésének folyamatát.

Mind a költségeket, mind pedig a felhasználóbarát működést tekintve komoly javulást élt meg a piac az elmúlt években – közölte a Portfolio-val az OTP Bank.

Ráadásul a különböző forgalmú vállalkozásoknak eltérő megoldások is elérhetők.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Bank a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését javasolja, ám az alacsonyabb forgalmú vállalkozásoknak is van elérhető, egyszerű megoldás. A SimpleBusiness mobilalkalmazás segítségével a kártyaelfogadás és az azonnali átutalás POS-terminál telepítése nélkül is lehetségessé vált, ehhez csupán egy okostelefon és aktív internetkapcsolat kell, amely képes NFC fizetés lebonyolítására – manapság a legtöbb okostelefon már ilyen. A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. További részletek az OTP Csoport szolgáltatásairól itt olvashatók.

Fotó: Getty Images

Advertisement
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
fdic épülete