mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Gazdaság

Mi lesz azokkal a kereskedőkkel, akiknél még mindig nem lehet kártyával fizetni?

Portfolio
Negyedévről negyedévre kétszámjegyű mértékben növekszik a digitális fizetés által lebonyolított forgalom, miközben a készpénzhasználat csökken. A koronavírus járvány által jelentősen felerősödött trendet a szabályozói változásoknál is jobban fűtik a vásárlók elvárásai. A még mindig vonakodó vállalkozások rendszerint drágának és bonyolultnak tartják a digitális fizetés biztosítását, pedig mindkét vonatkozásban sokat javult a helyzet az elmúlt években. Ráadásul a kártyás és mobiltelefonos fizetés hiánya mára már bosszantja a vevők jelentős részét, vagyis versenyhátrányt is jelent.

Az egyébként is jelentős ütemben terjedő digitális fizetési módozatok népszerűségét tovább növelte a koronavírus járvány, a pénzforgalom digitalizációja pedig a jelek szerint az idei évben is nagy ütemben halad előre. A szóban forgó technológiák elterjedésén a vírushelyzet mellett a szabályozói változás is sokat lendített: idén január 1-től már minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói részére.

Az elektronikus fizetés biztosítása azonban még most sem teljeskörű, jóllehet a vásárlók igényei ma már egyértelműen megkövetelik a digitális megoldásokat.

Kétszámjegyű növekedés

A Magyar Nemzeti Bank időről időre közölt adataiból is látszik, miként gyorsította fel a pénzforgalom digitalizációját Magyarországon a koronavírus-járvány. Míg 2019-ben még csak megközelítette a kártyás fizetések értéke a 7 ezer milliárd forintot, addig 2020-ban – csaknem 11 százalékos növekedéssel - már 7726 milliárd forintra rúgott.

Eközben a készpénzfelvételek értéke a 2019-es 8734 milliárd forintról több mint 5 százalékkal, 8286 milliárd forintra csökkent.

A tavalyi nagy előrelépésben az is szerepet játszott, hogy az év végéhez közeledve egyre több vállalkozás lépett be a digitális fizetés piacára, tudva, hogy az online pénztárgépet használó vállalkozásoknak 2021-től biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

Miközben 2020-ban ugrásszerű növekedés volt tapasztalható az elektronikus fizetési forgalomban, az OTP Banknál a teljes piacot meghaladó mértékben, hozzávetőlegesen 15 százalékkal növekedett a kihelyezett POS-terminálok mennyisége összehasonlítva a 2019-es záró állománnyal.

Nem áll le a bővülés

A trend, úgy tűnik, idén is folytatódik. Igaz, 2020 negyedik negyedévével összehasonlítva 2021 első negyedévében a vásárlási és készpénzfelvételi forgalom is enyhén csökkent, ám ez természetes, hiszen a karácsonyi időszakot mindig egy visszafogottabb negyedév követi az év elején. Az idei első negyedévben így is több mint 13 százalékkal nőtt a bankkártya-elfogadóhelyek száma Magyarországon – állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi adatai alapján.

A vevők elvárják

A szabályozói változások mellett az elektronikus fizetési lehetőségek nagyarányú terjedését a fogyasztói igények is fűtik. Nem csupán azért, mert a kártyás vagy mobiltelefonos fizetés egyre népszerűbb, a készpénzhasználat visszaszorulása is tovább erősíti a trendet. Egy korábbi felmérés szerint a bankkártya-tulajdonosok 56 százalékával előfordult már, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert kártyával nem tudott fizetni, elég készpénz viszont nem volt nála – közölte a Portfolio-val az OTP Bank.

A digitális fizetések hiánya tehát könnyen versenyhátránnyá válhat, vagyis, ha két üzlet között kell döntenie a vásárlónak, azt fogja választani, ahol kártyával vagy mobillal fizethet.

Míg a bankkártya-tulajdonosok 42 százalékát bosszantja, hogy több helyen nem lehet bankkártyával fizetni, addig 37 százalékukat – akik többnyire szintén bankkártyával fizetnek, ha van erre lehetőségük – nem zavarja, ha mégis készpénzt kell használniuk. Leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a nagyvárosban élők elégedetlenek, ha nem fizethetnek bankkártyával. Azt, hogy csak készpénzzel fizethetnek, a megkérdezettek a legtöbbször kiskereskedőknél, kisebb szolgáltatóknál, vagy piaci és egyéb árusoknál tapasztalták meg.

Már egy okostelefon is elég

A visszajelzések szerint a még mindig vonakodó vállalkozók körében több tévhit is él a digitális fizetéssel kapcsolatban. Többen túl drágának tartják a forgalomarányos díjakat, mások pedig bonyolultnak, vagy költségesnek gondolják a terminál kiépítésének folyamatát.

Mind a költségeket, mind pedig a felhasználóbarát működést tekintve komoly javulást élt meg a piac az elmúlt években – közölte a Portfolio-val az OTP Bank.

Ráadásul a különböző forgalmú vállalkozásoknak eltérő megoldások is elérhetők.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Bank a bankkártyák mellett egészségpénztári, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is alkalmas POS-terminál igénylését javasolja, ám az alacsonyabb forgalmú vállalkozásoknak is van elérhető, egyszerű megoldás. A SimpleBusiness mobilalkalmazás segítségével a kártyaelfogadás és az azonnali átutalás POS-terminál telepítése nélkül is lehetségessé vált, ehhez csupán egy okostelefon és aktív internetkapcsolat kell, amely képes NFC fizetés lebonyolítására – manapság a legtöbb okostelefon már ilyen. A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség is felkínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció a bankkártyás mellett lehetővé teszi az azonnali fizetés lehetőségét is.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. További részletek az OTP Csoport szolgáltatásairól itt olvashatók.

Fotó: Getty Images

Advertisement
zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
infláció piac