Előfizetői tartalom

Elképesztően sok embert érint az új magyar bérrobbanás

Van olyan év, amikor a minimálbér és a garantált bérminimum emelése kevesebb dolgozót érint, és van olyan, amikor elég sokat. Természetesen ez attól függ, hogy milyen mértékben emelik a legkisebb kereseteket, hiszen a dolgozók tetemes része mindössze 10-15%-kal keres többet a legkisebb béreknél. A kormányzat idén is elemzést készített arra vonatkozóan, hogy hány embert érintene a legkisebb bérek 20%-os emelése, ők milyen ágazatban, melyik régióban, és mekkora cégeknél dolgoznak. A Portfolio birtokába került anyagból kiderült, hogy a jelentős mértékű béremelés több mint 1,2 millió munkavállalót érintene 2022-ben, százezrekkel többet, mint idén.

A magyar minimálbér az Európai Unió sereghajtói közé került az elmúlt években, amiben fontos szerepet játszott, hogy a régiós országok dinamikusan emelték a kereseteket, miközben Magyarországon 2021-ben kevesebb mint 4%-kal nőttek a legkisebb fizetések. Idén februárban egyeztek meg a felek az emelésről, így a 4%-os, idei évre vonatkozó emelés valójában ennél alacsonyabb, mert csak 11 hónapra vonatkozott a megállapodás. Ennek hatására a legkisebb keresetűek fizetése az 5% fölé emelkedő infláció miatt reálértéken már csökken. Amíg azonban az idei évben a munkapiac nagy vesztesei voltak a minimálbért keresők, addig 2022-ben ők lehetnek a nyertesek, hiszen 20%-kal fog nőni a legkisebb bér.

A kormányzat készített egy elemzést, amelyben kiszámolták, hogy a bruttó 200 ezer forintos minimálbér és a 261 700 forintos bérminimum elérése hány embert érint, habár utóbbiról még nem állapodott meg hivatalosan a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). Az Innovációs és Technológiai Minisztérium anyaga szerint a minimálbér és a bérminimum aránya az elmúlt években csökkent az átlagbérhez viszonyítva, de ha meglépik a 20%-os emelést, akkor 2019-es szintre emelkedik vissza a legkisebb bérek aránya az átlaghoz képest: a minimálbér várhatóan az átlag 41%-a, a bérminimum pedig 53%-a lesz. A kormányzati elemzés összességében arra számít, hogy a keresetek kétszámjegyű mértékben nőnek jövőre.

A minimálbér és a garantált bérminimum 20%-os emelése a vállalati szektorban 1,1 millió dolgozót érintene, és 260 milliárd forintban kerülne a vállalatoknak, a költségvetési szektorban pedig további 100 ezer dolgozót érint a legkisebb bérek emelése Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzése szerint.

Miről szól a cikk?

  • Mely szektorokat érinti leginkább a minimálbér emelése?
  • Az ország mely területein dolgoznak a legtöbben a legkisebb bérért?
  • Mely cégek fizetnek kevesebbet és melyek többet?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés