Halasztott fizetés: nem kell többé hónapokat várni a pénzre
Gazdaság

Halasztott fizetés: nem kell többé hónapokat várni a pénzre

Portfolio
Olyan iparágakban, ahol a teljesítés és a fizetés időben elválik egymástól, gyakran hónapokat kell várnia a szállítócégnek, mire a leszállított áru ellenértéke megjelenik a számláján. Sok esetben ilyen az agrárium is, ahol az árutőzsdei és devizaárfolyamok mozgása is indokolttá teheti a termény hosszabb távú tárolását, mely időszak leköti a kereskedő tőkéjét is. Ezen hivatott segíteni a CIB Confirming szolgáltatása, amely hasonló szerepet tölt be, mint egy forgóeszközhitel, csak még több előnnyel jár.

A Tampieri Hungária Zrt. olajos magvakkal és egyéb terményekkel kereskedik, két saját telephelyén – Győrszemerén és Kisújszálláson –, valamint több bérelt raktárban tárolja a felvásárolt árut, főleg napraforgómagot és kukoricát, amelyet később exportál. Legnagyobb felvásárlója saját anyacége, a Tampieri Csoport, amely faenzai üzemében növényi olajokat gyárt napraforgóból, kukoricacsírából és szőlőmagból.

Kukoricacsírára 100 százalékban az anyacég a felvásárló, de más terményeket is jellemzően külföldön értékesítenek: a 7,5-9 milliárd forintos éves árbevételből az export aránya változó, de átlagban eléri a 80 százalékot is, ez durván 80 ezer tonnát jelent.

Aratási időszakban van a cégnek a legnagyobb finanszírozási igénye, szeptember-november között esedékes a napraforgómag- és a kukoricafelvásárlás. Viszont az értékesítés időben eltolódik, mivel a termények feldolgozása folyamatos, ezért az sem ritka, hogy 2-4 milliárd értékű készletet tartanak, amit az új termésig, azaz a következő nyárral bezárólag folyamatos szállításokkal értékesítenek.

Novemberben veszünk napraforgót, egy helyről akár több ezer tonnát is. Ezt már az adott héten, a szállítás előtt ki is fizetjük, ez adott esetben akár 600 millió forint. Ezt az anyacég vagy más partner felvásárolja, de csak a szállítást követően fizet, amely a 30-60 napos fizetési határidők miatt akár a következő év januárja-márciusa közé is eshet

– mondta a Portfolio-nak Drávai Péter, a Tampieri Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Ezt a 30-60 napos fizetési határidőt lehet lerövidíteni a CIB új szolgáltatásával, a teljesen webalapú Confirming szolgáltatással.

Ez a vevőnek is ad egy rugalmasságot azzal, hogy a fizetési határidő jobban el tud válni a szállító szükségétől és készlet- vagy vevőfinanszírozási képességeitől.

Tampieri CIB
Drávai Péter, a Tampieri Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója. fotó: Mónus Márton

Amikor a Tampieri Hungária Zrt. exportálja terményeit az anyacég felé, utóbbinak az lesz a fontos, hogy a folyamatos kiszámlázásokat ne kelljen azonnal fizetnie, hanem 60-90 nappal is meg tudja toldani a fizetési határidőket, aminek egy sokkal kedvezőbb hatása van a vevő mérlegében, mintha hitelekből oldaná meg az áthidalást a cégcsoport. A magyar leánycég azonban abban érdekelt, hogy minél előbb beérkezzen az ellenérték, és ne kelljen még erre az időszakra is forgóeszközhitelt használnia. A Confirming program lényege pedig éppen az, hogy azonnal le tudja hívni az ellenértéket, így pénzügyileg nem okoz neki extra terhet a vevője halasztott fizetése.

Ráadásul a legfőbb felvásárló felé sokszor az is meghosszabbítja a szállítást, hogy a szállítmányok ütemezése az ottani gyártáshoz igazodik, és akár háromnegyed évig is tárolják a terményt a magyarországi telephelyeken.

„Az agrárszektor számára a szezonalitás, illetve a magas készletfinanszírozási igények miatt ez egy jó technikai eszköz lehet a jövőben. Az agrárkereskedelemnek ez a fázisa már egy más jellegű banki kockázat, ez már a leszállított áruból fakadó követelések kockázata, amelyet célszerű kockázati szempontból is figyelembe venni, így a szállító oldalán a hitelképességi lehetőségeket ezzel az ügylettel már nem terheljük, így is támogatva az ügyfelet a hitellehetőségeinek maximális kihasználásában.” – mondta Gál Gaszton, a CIB Bank vállalati termékekért felelős vezetője.

A rendszer teljesen online, az internetes felület is a legmodernebb, kétfaktoros beléptetéssel érhető el. A szolgáltatás ugyanakkor nem agráriumspecifikus,

bármely cég élhet a lehetőséggel, amennyiben egy legalább 500 ezer eurós ügyletről van szó, illetve az ügylet a vevő hitelképességére és banki kapcsolatára épül, tehát a vevőnek mindenféleképpen kell, hogy legyen az Intesa Csoportnál számlája.

Szállítói oldalon gyakorlatilag bármely cég szóba jöhet, akinek az adott vevő, partner engedélyezi a belépését a rendszerbe.

Nem a cég gondja, ha nem fizet a vevő

A megoldás nagy előnye, hogy a vevővel a bank foglalkozik, és a lejáratkor a szállítónak semmiféle teendője nincs akkor sem, ha nem fizetés esete áll fenn. Ilyenkor az ügylet behajtási, beszedési tranzakcióvá változik, amihez a banknak megvannak a maga eszközei minden szerződés mögött.

A megoldás finanszírozási funkciójában nagyban hasonlít egy forgóeszközhitelhez, gyakorlatilag mind a kettő áthidalja a számlakibocsátástól a fizetés pillanatáig tartó időszakot. Ráadásul a Confirming esetében a követelésfinanszírozás javítja a cash-flow-t, megjelenik a pénz a mérlegben, amit újra be lehet fektetni további gazdasági tevékenységekre.

Tampieri CIB
Drávai Péter és Gál Gaszton, a CIB Bank vállalati termékekért felelős vezetője. fotó: Mónus Márton

„Jellemző a piacon a hitelbiztosítók használata, ami nagyon helyes, viszont a hitelbiztosítók által megszabott limitek nagyban korlátozhatják egy cég mozgásterét, és káresemény esetén önerő megfizetése szükséges, illetve kárfizetési plafonok is sok esetben korlátozzák a teljes megtérülést” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ennek ellenére árazás szempontjából nincsenek nagy eltérések a két szolgáltatás között, „jó, kedvező minősítésű partnerek esetében ezek nagyon közel tudnak lenni annak ellenére, hogy jelentősen magasabb szolgáltatási csomagot jelent a Confirming az ügyfelek részére” – tette hozzá Gál Gaszton.

További öt országra kiterjesztik

Az olaszországi piacon 2017-ben jelent meg ez a megoldás, ott három év alatt több mint 700 vevővel több mint 3500 szállítót akvirált a bank, amelyek fele új ügyfél volt az Intesa Csoportnál egy olyan piacon, ahol piacvezetők a vállalati ügyfelek körében, 25 százalék körüli piaci részesedéssel.

„Hasonlóan sikeres együttműködésre számítunk Magyarországon is, ha nem is százas nagyságrendben, de több tucat vevői reláció, és ehhez kapcsolódóan több száz szállító belépésével kalkulálunk” – mondta a szakember.

A megoldást kiterjesztik a régió többi országára is, a tervek szerint hét ország fog együttműködni az Intesa Csoporton belül, az olasz és magyar piac után a szlovén, szlovák, szerb, román és albán piacon lesz elérhető a szolgáltatás.

Ez gyakorlatilag megtöbbszörözi a lehetőségeket, hiszen azt jelenti, hogy nemcsak az olasz, magyar, hanem a hét ország bármely relációjában lehetőség nyílik majd ilyen típusú supply chain finance megoldás biztosítására.

A magyar faktoringpiacon a CIB tavaly a 3. helyen állt, körülbelül 10 százalékos piaci részesedéssel. Az új platformtól azt várják, hogy négyéves távlaton ezt feltornásszák 20-25 százalékosra. Számításaik szerint ez egymilliárd eurós faktorált forgalmat jelent majd, ez már az összes többi országban zajló, és a CIB Bank által lebonyolított ilyen megoldások teljességét feltételezi.

A régiós országok tekintetében nemcsak az agráriumban és élelmiszeriparban látnak potenciált, de olyan iparágakban is, mint a vegyipar, alkatrészgyártás, cementipar, energiaipar, amelyeken belül a kereskedelem az egymáshoz közel eső országok esetében akár nagyon komoly nagyságrendeket érhet el, és óhatatlanul kisebb-nagyobb, de áthidalandó fizetési határidőkkel működik. „Ezekben az iparágakban a Covid utáni, egy kicsit kiszámíthatatlanabb világban ezek a típusú, magasabb szolgáltatási tartalommal rendelkező forgóeszközfinanszírozási megoldások teret fognak nyerni, erre alapozzuk az új stratégiánkat” – tette hozzá Gál Gaszton.

A cikk megjelenését a CIB Bank támogatta.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
virág_barnabás_mnb