Új szolgáltatást érhetnek el a CIB ügyfelei: kinek éri meg valójában?
Bank

Új szolgáltatást érhetnek el a CIB ügyfelei: kinek éri meg valójában?

Portfolio
Május közepén jelentette be az Intesa Sanpaolo Csoport, hogy magyar leánybankján, a CIB Bankon keresztül már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását, az ún. „Confirming” platformot. A lehetőség immár elérhető az Olaszország és Magyarország közötti ügyletekben, majd fokozatosan a többi európai ország felé is nyitnak.

A rendszer lényege, hogy már nemcsak magyar vevők és magyar szállítók, valamint olasz vevők és olasz szállítók között, hanem határokon átívelően is tudjanak „Confirming” partnerfinanszírozási ügyleteket végrehajtani – mondta el a Portfolio-nak Gál Gaszton, a CIB Bank vállalati termékekért felelős vezetője.

„Ez a kereskedelmi és beszállítói láncok finanszírozásában az ügyfelek számára előnyös, kényelmes és biztonságos finanszírozási módszer, amit már mi is régóta nyújtunk a vevő által leigazolt követelések fedezetével. A fedezetet használva a szállító pozícióban lévő cégek finanszírozást nyerhetnek a vevőik fizetésének futamidejére, hiszen a kereskedelemben, iparban az exportrelációban is gyakori, hogy nem azonnali, hanem 30, 60 sőt 90 napos halasztott fizetésben állapodnak meg a felek. Még ha pontosan is fizetnek a vevők, a szállítók már hamarabb szeretnének hozzájutni a pénzükhöz. Ennek a finanszírozásában és a halasztott fizetésekben rejlő kockázatokban segítünk a faktoring szolgáltatással” – tette hozzá a szakember.

A folyamat teljesen online felületen történik: a vevő feltölti az igazolt számlákat, a szállítók pedig ugyanerre a felületre belépve látják ezeket a tételeket,

és kijelölhetik, hogy melyekre szeretnének finanszírozást és kockázati védelmet kapni. Jelzésük alapján mindkét szolgáltatást néhány órán belül megkapják a banktól. „Ezt a finanszírozási lehetőséget most Magyarországon és a környező országokban tudjuk kínálni úgy, hogy ha a vevő és a szállító más országban van, akkor is le tudjuk bonyolítani a folyamatot. A partnereink számára ebben semmilyen érezhető különbség nincs.

Egyelőre az olasz és magyar relációban működik ez, és azon dolgozunk, hogy a környező országokban, ahol a bankcsoport jelen van – Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában, Albániában – is hamarosan elérhető legyen. A kereskedelmi láncok finanszírozására továbbra is kiemelt feladatként tekintünk, függetlenül a jelenlegi válságtól. Mi most egy olyan, technikailag magas szintű megoldást tudunk erre adni, ami láthatóan növeli az ügyfélélményt” – mondta Gál Gaszton.

Gál Gaszton
Gál Gaszton

A beszállítói programba történő belépés a vállalkozások részéről nagyon egyszerű folyamat, különösen egy hitellel összehasonlítva, mivel szállítói oldalon nincs hitelképességi minősítő eljárási folyamat, nincsenek fedezeti felmérések és bevonások, hanem az igény felmerülésétől a szerződés aláírásáig, az első pénz megérkezéséig néhány nap telik el.

A legnehezebb időszakokban is hatékonyan működik a forgóeszköz-finanszírozás

A gazdasági válságok sikeres átvészelésében fontos szerepet játszanak a kormányzat által támogatott, gyakran hosszabb (akár 3-5-10 éves) tartós forgóeszköz-finanszírozások a piacon. Ez segít a valóban hitelképes vállalkozásoknak, mivel kiszámítható, könnyen kezelhető és olcsó, ugyanakkor kevésbé rugalmas formátum – mondta Deme Géza, a CIB Bank faktoring üzletágának vezetője.

Az üzletágvezető úgy látja, hosszabb távon a piac valódi fejlődését az szolgálja, ha a supply chain finance megoldások elterjednek. Ezek sajátossága, hogy valóban lekövetik a cég mindennapi tranzakcióit, megpróbálják tükrözni az ügyfél tevékenységét a banki finanszírozó oldalán, és ahhoz kötődően biztosítanak pénzügyi forrást. Ezáltal rugalmasságot visznek a rendszerbe, a futamidejük az adott tranzakcióhoz idomul, valódi igényeket szolgálnak ki, így egy biztosabb, rugalmasabb finanszírozási formát jelentenek.

Hosszabb távon jobban megéri a szállítónak és a banknak egyaránt.

Ezért is tud fenntartható módon a legolcsóbb megoldásként szolgálni, mert banki oldalon kevesebb probléma merül fel az ilyen megoldásoknál, tehát a kockázati profilja is a leginkább elfogadható. A supply chain megoldásokon belül a vevőköveteléseken alapuló finanszírozási forma az egyik legnépszerűbb világszerte, a piaca szinte felrobbant az elmúlt 10-20 évben globális szinten is: ma már több tízmilliárd eurós kihelyezési volumennel bíró piacot jelent.

A magyar bankpiac az elmúlt évtizedekben viszont sokkal inkább arról szólt, hogy a KKV-k hitelhez jutási lehetőségeit megkönnyíteni nem specifikus szakirányú termékekkel, hanem államilag támogatott formában sokkal inkább kifizetődő, ez változhat meg a következő években.

deme géza
Deme Géza

„Az előző válság után is éreztük, hogy ezek a helyreállító programok fokozatosan kivezetésre kerültek, most is erre számítunk. Úgy gondolom, hogy a megoldásunk találkozni fog az ügyfelek igényeivel, különösen amiatt, hogy az export-import relációkra is közvetlen megoldást tud nyújtani, és unikális abban, hogy mindezt digitális, papírmentes megoldással teszi lehetővé az ügyfelek számára” – tette hozzá Deme Géza.

A piac tizedét megszereznék

Mint megtudtuk, a CIB Bank célja, hogy néhány éven belül akár egymilliárd eurós forgalmat tudjanak ebben a termékben lebonyolítani.

Ez önmagában a magyar faktorpiac több mint 10 százalékát adná a már most elért 8% piaci részesedésen felül.

Úgy látják, elsősorban a likviditás szempontjából legnehezebb helyzetben levő kereskedelemben működhet hatékonyan az új termék, de gyártócégek érdeklődésére is számítanak. A magyar-olasz üzleti kapcsolatok tradicionálisan erősnek mondhatók, például a gépgyártásban, élelmiszeriparban vagy a ruházati- és divatcikkek gyártásánál. A magyar exportőrök pedig a mezőgazdasági termékekben, de akár élőállatban vagy gabonában erős forgalmat képviselnek Olaszország felé. Sőt, a nemzetközi fuvarozásban is vannak olyan cégek, amelyek jelentős kapcsolattal rendelkeznek a két ország között alvállalkozói szinten, így esetükben is működhet a finanszírozási termék.

Méret szempontjából pedig a KKV-k lehetnek túlsúlyban, hiszen az az erőpozíció, ami a kis- és középvállalati szállító és a nagyobb vállalati vevő között megvan, alapvetően meghatározza a fizetési futamidőt. Ez minél hosszabb, annál inkább igényli a szállító a finanszírozást. A tapasztalatok szerint azonban sok nagyvállalat is használja a megoldást, mert a termék nemcsak finanszírozást – és ezáltal kedvezőbb mérlegmutatókat – hanem a vevőre vonatkozóan kockázatátvállalást is tartalmaz, és ez már egy olyan plusz szolgáltatás, ami a nagyvállalatoknál is értékes lehet.

A cikk megjelenését a CIB Bank támogatta.

Fotó: Stiller Ákos/Portfolio

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
unicredit