Előfizetői tartalom

Elszabadultak a gáz- és áramárak - Emiatt még rengetegen szívják majd a fogukat (TOP10 sztori - 2.)

Ki gondolta volna, hogy a 2021 elején még csak 20 euró körül mozgó gázár őszre 160 euró fölé, azaz nyolcszorosára drágul és még az év végén is 100 euró körül hullámzik? És azt ki gondolta volna, hogy a német zsinór áramár az év eleji 40-50 euró körülről csaknem a tízszeresére drágul karácsony körülre? Egészen extrém mértékű áremelkedések tarkították tehát a mögöttünk hagyott évet és ez bizonyára rengeteg kormányzati és vállalati döntéshozó idegeit is borzolta. De az év lezárásával ezeknek a problémáknak bizonyára nincs vége: rengeteg iparágba begyűrűzik mindez 2022-ben és végső soron a még a rezsicsökkentéssel védett magyar lakosság is meg fogja ezt érezni legalább az infláción keresztül.

Többszöröződtek az árak

Arra, hogy miért emeltük a 2021-es év 10 legfontosabb gazdasági sztorijának első harmadába az áram- és gázárak elszállását és annak sokféle tovagyűrűző hatását, az alábbi két ábra egészen világos és lényegre törő választ ad: történelmi kitekintésben is egészen hihetetlen mértékű volt a drágulás főleg a nyári-őszi hónapoktól kezdve.

TOP10 sztori
Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

Mindez több, egymástól független, illetve összekapcsolódó okkal is magyarázható (lásd alább). De nemcsak e két energia árának elszállásáról emlékeztünk meg, hanem az olaj és más nyersanyagok, mezőgazdasági termékek árának elszállásáról is, illetve az emiatt itthon bevezetett 480 forintos ársapkáról is a 95-ös benzinre és dízel üzemanyagra.

Miről szól ez az elemzés?

  • Összefoglaljuk, hogy milyen főbb tényezők vezettek a gáz, és rajta keresztül az áramár elszállásához.
  • Bemutatjuk, hogy az európai sérülékenységeket hogyan használták ki az oroszok, például az Északi Áramlat 2 körüli hatalmas viták mellett.
  • Összefoglaljuk, hogy itthon eddig milyen látványos iparági és gazdasági hatásai lettek az energiaárak elszállásának és mik a kilátások.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés