Előfizetői tartalom

Lélektani határ fölött az amerikai hozamok - és ez még csak a kezdet?

Átlépte a két százalékot az amerikai tízéves államkötvény hozama, ilyenre 2019 óta nem volt példa. A kétéves hozam még meredekebben emelkedik, és szűkül a különbség a két lejáraton. A hozamgörbe látványosan laposodik, márpedig az elmúlt évtizedekben során az inverzzé válás nagyon pontosan jósolta meg a recessziót. Az amerikai hozamok mozgását a magas infláció és a Fed monetáris politikája, valamint az azzal kapcsolatos várakozás váltotta ki. De meddig emelkedhetnek még a hozamok, és ennek milyen reálgazdasági hatásai lehetnek? Ezeket járjuk körbe a cikkben.

Továbbra is az eladók vannak fölényben az amerikai kötvénypiacon, az idei év eddig a hozamok emelkedéséről szólt. Az amerikai tízéves jegyzése idén már 50 bázispontot emelkedve átlépte múlt héten a 2%-ot, és tartósan meg is ragadt felette. Ezzel 2019 augusztusa óta nem látott szintre nőtt az amerikai tízéves kötvény hozama, de az emelkedés nem ezen a lejáraton a leglátványosabb: a két éves hozamszint még meredekebben emelkedett, jelenleg 1,5% felett jár a jegyzés. A két éves papír hozama múlt csütörtökön 30 bázisponttal emelkedett, ami 2009 óta a legnagyobb napi emelkedést jelenti.

A hozamemelkedés már év végén elkezdődött, de az idei emelkedés mértéke meglepte az elemzőket, a közgazdászok döntő többsége tavaly még legfeljebb 2022 végére re várta a 2%-os lélektani szint elérést a tízéves kötvényen, ehhez képest másfél hónap alatt sikerült. Az amerikai kötvénypiac a világ minden piaca szempontjából meghatározó: az emelkedő hosszú lejáratú hozamok átárazhatják a fejlődő és fejlett világ piacainak kötvényeit és részvényeit.

A kötvényhozam-emelkedésnek emellett reálgazdasági hatásai is lehetnek: a hosszú lejáratú kötvényhozamok emelkedése átárazza a lakossági és vállalati hiteleket is, amely csökkentheti a hitelkihelyezést, azaz lassíthatja a beruházást és áttételesen a fogyasztást is. A hozamemelkedés természetesen megdrágítja az államadósság finanszírozását, azaz némileg rontja a költségvetés egyébként sem túl rózsás helyzetet. Persze ezek a hatások egyelőre erősen korlátozottak, de a kötvényhozamok emelkedése mögötti okok kifejezetten kedvezőtlen jövőképet festenek mind reálgazdasági, mind részvénypiaci szempontból.

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Milyen mértékű az amerikai hozamemelkedés?
  • Milyen lejáraton emelkedtek leginkább a hozamok?
  • Recessziótól félnek a befektetők?
  • Meddig tarthat az emelkedés?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés