Előfizetői tartalom

Már mindent elhisz a piac a Fednek - tudnak még meglepetést okozni Powellék ma este?

A tavaly őszi-téli és idei tavaszi hónapok után a piac már nem gondolja úgy, hogy a Fed alábecsüli az inflációs folyamatokat. A bizalom visszaszerzéséért a jegybank keményen megdolgozott a határozott kamatemelésekkel, a mennyiségi szigorítással, és a héja kommunikációval. Most ott tartunk, hogy a piac nagyon hasonló kamatpályát vár, mint amit a Fed sugall, ezért ha ma a várakozásoktól eltérő lépés jön, az ismét kibillentheti a piacokat - azaz mozgás jöhet a dollár árfolyamában és a kötvényhozamokban is. De mekkora az esély egy vártnál szigorúbb lépésre?

Újabb határozott kamatemelés jöhet

Ma ismét kamatot emel az amerikai Fed, és az előző hetek egyik legfontosabb kérdése volt, hogy mekkorát léphet a jegybank. A Fed júniusban 75 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, és Jerome Powell Fed-elnök az akkori ülés után az előretekintő iránymutatásban júliusra is 75 bázispontos emelést vetített előre. Sokáig így a háromnegyed bázispontos emelés tűnt a legvalószínűbbnek, egészen a júniusi inflációs adatig.

A fogyasztói árindex meglepetésre 9,1%-ra nőtt júniusban, ami messze meghaladta az elemzői várakozásokat, és 1981 óta a legjelentősebb emelkedés volt. Az inflációs adat után a befektetők azonnal elkezdtek 100 bázispontos emelést árazni, arra számítva, hogy a Fed még komolyabb kamatemelési tempóra kapcsol az inflációs nyomás erősödése láttán.

A 100 bázispontos (vagyis egy egész százalékpontos) emelés nagyon határozott lépés – annyira, hogy a jelek szerint egyelőre még a Fed sem szeretné meglépni. Az elmúlt hetekben két közismerten héja jegybankár is a nyilvánosan nyilatkozott, és mindkettejük erős utalást tett arra, hogy a 100 bázispont a jelenlegi helyzetben még számukra is túl nagy emelésnek számítana, és a 75 bázispontos emelés mellett tettek hitet. Ennek hatására a piaci szereplők döntő többsége mára ismét 75 bázispontot áraz, és nagyon valószínű, hogy a jegybank végül ekkora mértékben emeli meg a kamatot. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a piac 100 bázispontos (átmeneti) várakozása mellett, mert ez tökéletesen rávilágít két fontos dologra:

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Mekkora kamatemelést hajthat végre a Fed?
  • Hogy alakul a piacok várakozása, és mennyire tér el a jegybanki kommunikációtól?
  • Milyen piaci reakciókat hozhat a mai döntés?
  • Mi aggasztja egyre inkább a befektetőket?
  • Mire kell még ma figyelni a kamatdöntésen kívül?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés