Előfizetői tartalom

Hirtelen változik nagyot a napelemes világ Magyarországon - Itt a nagy napelem-matek

Portfolio
Hivatalosan a tegnapi naptól kezdődően vége a napelemesek jó világának idehaza, mivel megszűnik az új lakossági telepítések esetén a kifejezetten vonzó szaldó elszámolási rendszer, helyette jön a visszatáplálás lehetőségének teljes megszüntetése. Cikkünkben leegyszerűsített számítások segítségével azt mutatjuk be, hogy az új - átmenetinek ígért - elszámolási rendszerben milyen lehetőségei vannak az új felhasználóknak és hogy az mennyire vonzó a megtérülési számok alapján. Beszéljenek a számok!

Sokk

Október 13. óta körülbelül sokkos állapotban van a napelemes piac, egyrészt a kivitelező cégek, másrészt az érdeklődő háztartások is. Ekkor volt az első kormányzati bejelentés azzal kapcsolatban, hogy a még elő nem jegyzett háztartási naperőmű-igények esetén a kormány átmenetileg felfüggeszti a visszatáplálás lehetőségét. Vagyis nemcsak a rendkívül vonzó - és egyébként rendszerszinten több okból is fenntarthatatlan - szaldó elszámolási rendszer szűnik meg, ahogyan arra számítani lehetett 2024 januárjától, hanem a napelemtelepítő háztartások szempontjából a legkedvezőtlenebb elszámolás valósul meg: amit az adott család nem fogyaszt el (vagy nem tárolja el) a megtermelt napenergiából, azt elveszíti. (De retteghetnek azok is, akiknek ezen átmeneti időszak alatt romlik el az inteverterük.)

Azok, akik még titkon reménykedtek, hogy a kormány meggondolja magát, az október 22-i bejelentések után kijózanodhattak: ekkor hangzott el ugyanis, hogy a határidő végleges, az október 31-ig bejelentett igényeket tudják a szolgáltatók figyelembe venni, vagyis eddig jár a visszatáplálás lehetősége, vagyis a szaldó elszámolás. Majd mindezek után már nem okozott meglepetést az érintettek számára, hogy október 26-án a kormány ezeket a szabályokat ki is hirdette a Magyar Közlönybe, kormányrendelet formájában.

Olvadás

Az első sokkos állapotból az érintettek az elmúlt napokban kezdtek magukhoz térni. Az élelmesek az utolsó pillanatban is intézik az igénybejelentést, a telepítő cégek pedig újraterveznek, számolnak, az érdekvédelmi szövetségek javaslatokat tesznek, a szakmai szervezetek pedig figyelmeztetnek. Fontos megjegyezni, hogy a kormány lakossági napelemtelepítésekkel kapcsolatos döntését több szempontból is lehet elemezni, itt és most nekem hat különböző szempont is eszembe jut:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés